Mit szóltok Orbán azon kijelentéséhez, hogy a közepes képességüek ne tanuljanak egyetemen?
Felvettek a Pázmány Péter Katolikus Egytem Jog- és államtudományi karára. 368 ponttal önköltségesen, nem gondolom magam kivételes képességűnek, egy gyüjtő középsuliból vettek fel, ráadásul diszlexiás vagyok. A gyatra történelem oktatás ellenére, (az eredeti iskolámba) egy felkészítés keretében felhoztam a tudásomat közel az elit gimisek szintjére, emelt törit érettségit tettem, amely egy százakék híján ötös lett, a magyarom a diszem ellenére ötös is lett. Egyedül a nyelvi érettségim nincs meg (helyette föcit csináltam), a 2005. CXXXIX. Törvény 19-20. Paragrafusa szerint a diplomához sem kell nyelvvizsga, de persze azt is meg fogom csinálni, hogy nekem se legyen könnyebb a diploma mint másnak.
Egy szó mint száz, a felvételem után láttam ezt a hírt és nagyon lelombozott, mit gondoltok erről?
Szintén teljesen egyetértek, azon kívül persze, hogy be kell lőni, hogy mit jelent az, hogy közepes képességű. Szerintem a közepes képességű kb. 340 pont alatt van, de az is lehet, hogy 310, fene tudja... Azt tudom, hogy én - nagyképűség nélkül - inkább jóképességűnek tartom magam (ezt az alapszakos eredményeim is igazolják), s én 399 ponttal jutottam be az egyetemre (és kb. 380 pontom volt a többi bejelölt szakomra, mert oda más volt a kiválasztott tárgyam).
De a legfontosabb, amit szerintem illik leszögezni: az ingyenes egyetemi diploma nem alapjog, hanem kiváltság kell hogy legyen!! Jelenleg (ahogy a nevetséges tüntetéseken is láthattuk...) nagyon elcsúsztunk oda, hogy ez jog. Egy fityfenét!! A legjobbak tanulhassanak ingyen, elitet képezzünk. (Ezért is tetszett volna egyébként a részösztöndíjas rendszer, mert akkor a legokosabbak ingyen, az okosak, de nem kiemelkedőek olcsón, a kevésbé okosak meg drágán tanulhatnának.) Legyen az kiváltság az életben, hogy diplomája van az embernek.
Emellett persze ki kell emelnem, hogy azt is jobban kellene választani, hogy ki miben tehetséges. Igenis derüljön ki a középiskolában, hogy ha valaki ügyes vízvezetékszerelő vagy lakatos lenne!!
És emellett a szakmunka presztízsét is emelni kellene. Egészséges világban az emberek nem ijednek meg a szakmunkától, főleg akkor nem, ha abból is meg lehet tisztességesen élni.
AHogy Fletó javasolta anno.
Az is jó, menjen mindenki egyetemre, majd év végén rostáljanak.
Az csak jó az országnak, ha magasan képzettek az emberek.
Az a baj, hogy sokan ezt úgy értelmezik, akkor minél több embert kell betolni a felsőoktatásba.
A fiatalok közül is sokan úgy gondolkodnak, hogy legyen egy diplomája, aztán majd lesz valami.
Utána pedig sokan csalódnak, hogy hiába szerezték meg a diplomát, annak nincs piaci értéke (annak témája vagy a képzés minősége miatt).
A közoktatást a munkaerőpiaci kereslethez kellene igazítani. Az állami oktatásban színvonalas, gyakorlatias, hasznosítható oktatás legyen.
És nagy a szakadék a társadalmi csoportok között. A magyar fiatalok közel fele már bekerül a felsőoktatásba, míg a cigányok több, mint fele csak 8 osztályig jut. A köztes rész, a jó szakmunkások, technikusok valóban hiányoznak.
"AHogy Fletó javasolta anno.
Az is jó, menjen mindenki egyetemre, majd év végén rostáljanak."
Ez mondjuk annyira nem lenne hülyeség, tekintve hogy a legtöbb ember első fél-1 évben rostálódik ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!