Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az EU-ban a kóser vágás...

Az EU-ban a kóser vágás mentességet élvez? Ez nem k. va nagy diszkrimináció?

Figyelt kérdés

Az állatok akár percekig is szenvedhetnek miután elvágják a nyakukat, hát még előtte.

Most nem is az állatvédelemre akarok elsősorban kitérni, az is fontos, de elsősorban azon akadok ki, hogy ez engedélyezett mert vallási, de a sima vágásnál már fontosak a szabályok. Ez azért iszonyatosan dühítő.

2010. máj. 14. 11:12
1 2 3 4 5 6 7
 61/69 anonim ***** válasza:
72%
01.04:te szemétfasisztanáci!Hát nem látod,hogy az Vona Gábor álruhában?
2010. máj. 19. 08:48
 62/69 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk ezt a választ velem kapcsolatban itt fennt viccnek veszem.Egyébként meg nyugodtan le lehet engem fasisztázni komolyan is mert aki ezt mondja amugyis söpredék.
2010. máj. 19. 19:44
 63/69 anonim ***** válasza:

Bocsi lemaradt :-)))))

Egyébként tényleg vicc-legalább is én már annak veszem;-)

2010. máj. 20. 10:38
 64/69 anonim ***** válasza:
NAJÓ AKKOR HEHEHE MEG HAHAHA
2010. máj. 24. 22:07
 65/69 anonim ***** válasza:

Na hogy egy illetékes,illetve érintett is írjon ez ügyben.

Először is hentes vagyok-nem vágóhídi,hanem bolti,de dolgoztam vágóhídon is itthon és külföldön egyaránt-,és jelenleg élelmiszermérnök hallgató vagyok-állati termék technológia szakirány,diplomamunkám a különleges táplálkozási igényűeknek gyártott élelmiszerek gyártásáról szól(kóser,halal,diabetikus,lisztérzékeny,laktózérzékeny stb).Emellett számos zsidó ismerősöm van,és volt zsidó kedvesem is kinek néhai apja rabbinak tanult.

Először is a fentebb kommentelőkhöz:sxggfejek vagytok-tisztelet a kívételnek-ha veszitek a fáradtságot,hogy bejelentkeztek ide és bebüfögtök ide egy témába nem vágó hozzászólást anélkül hogy a kérdést magát elolvastátok/értelmeztétek volna és konyítanátok valamelyest hozzá.Értelmetlen beszólások helyett használjátok a gépeteket wowozásra inkább!

Nem arról szól,hogy együnk-e húst,nem arról szól,hogy a tigris mennyire humánus,nem arról,hogy szeressük-e a zsidókat,nem arról szól,hogy a disznóvágás mennyire kegyetlen,nem arról,hogy a libatömés/bikafuttatás milyen dolog.A kérdés a kóservágásról szólt,arról,hogy nem diszkrimináció-e a nemzsidókkal szemnen,hogy számukra előírnak mindenféle jogszabályt,míg a zsidók vallási okokra hivatkozva ezen szabályokat nem kell hogy betartsák.

Milyen szabályokat?Pl az állatvédelmi törvény,pl a vágásra vonatkozó törvény.

Nem egy vágásnál voltam már jelen(Németországban napi 2000 sertést,150-200 marhát vágtunk) és minden esetben meg kellett előznie a kábításnak.Ez marhák esetében még azzal toldották meg,hogy a marha levágása után a helyiséget kitakarították a vértől,a testet magaspályán elszállították,így a következő marha egy olyan helyiségbe lépett be,ahol nyoma sem volt a vágásnak,így sokkhatás sem volt akkora(ami a húsminőséget is befolyásolja)

A kóser vágás abban különbözik a hagyományos vágástól,hogy az állatot nem szabad(!!!) kábítani,nem szabad nyiszatolni a nyakát, és nem szabad erőszakkal olyan állásba hozni,amivel ellenkezik(pl lenyomni a földre).Na már most akárki akármit mond sakter,Feldmájer és Zoltai szava ellenére a kóservágás igenis kegyetlenebb jóval a hagyományosnál.Hiába a torok gyors keresztülvágása(nyelőcső,légcső,artériák,vénák)a gerincoszlop sértetlensége miatt az állat nagyon is érzi mindezt.Ez nem guillotine, hogy lecsapják és kész,meghal.Ez inkább olyasmi,mint a Rettenthetetlenben amikor az angol katona elvágja a skót lány nyakát.Fájdalmas;egyszerre ömlik a vére,sokkhatás és fuldoklás.Mindezt akár perceken át.S miért?Mert valami középkori vallástudós kihámozta,hogy így kell.A Biblia nem ír elő semmi módszert erre vonatkozóan,ez csak emberi hozzátevés(Talmud,Sulchán Aruch stb).A Biblia előírja a tiszta és nem tiszta állatokat,a vérevés tilalmát,de még a tejes és húsos ételek együtt nem fogyasztását is csak úgy írja:"Ne főzd meg a gödölyét az anyja tejében!"Amiből aztán okosok addig csűrték-csavarták,míg az nem jött ki,hogy tejes étel nem érintkezhet húsos étellel(de még az étkészlet sem)Sőt:húsos étel után hat órán át tejest,tejes étel után fél órán át húsost enni tilos.A kóservágást egy önmagát valamire is adó EU-ban ,ahol kisebb állatellenes dolgokat is betiltottak,ezt már rég meg kellett volna tenni.Ez bizony egy megkülönböztetés,ha nem is diszkriminálás.Az EU-nak vallássemlegesnek kéne lennie.Ennyi erővel lehetne engedélyezni Magyarországon a többnejűséget a muszlimoknak,lehetne a sertésevést a kínaiaknak(bár az nem vallás),az emberáldozatot az inkáknak,stb.Én azon a véleményen vagyok,hogy vallástól függetlenül a kóservágást be kell tiltani.Aki kutyát akar enni ,menjen kínába,aki kósert menjen Izraelbe,egyik sem EU,ahogy megbüntették azt a magyar hentest is aki medveszalámit hozott be Romániából-pedig ott legális,és megbüntetik a krokodilbőrt/elefántcsontot behozó magyart is-pedig lehet ahol vette,ott legális,ugyanígy a kóser vágás sem píszí,nem Európába való.

2011. jún. 15. 19:13
 66/69 anonim válasza:
0%

Szerintem pedig de. Nagyon is Európába való, mert nagyon is sok olyan diaszpórában élő zsidó van, akinek szüksége van rá, és ugyancsak sok, aki az identitását keresi,szeretne visszatérni a gyökereihez, szeretne kóser húst enni, de borzalmasan drága, és nincs rá kapacitása a saktereknek, hogy annyit előállítsanak. Nyilván ez is kétoldalú, ha többen tartanának rá valósan igényt, akkor előbb vagy utóbb lenne piaci verseny is, ami olcsóbbat eredményezne(talán).

Ezen kívül tisztáznunk kell, hogy előfordul, hogy a hazánkba érkező iszlám hitelveket valló diákok is sokszor vásárolnak saktertől, hiszen a zsidó előírások sokkal szigorúbbak az állatok terén mint az iszlám előírásai,így biztosak lehetnek benne, hogy az ő hitüknek is megfelel az így levágott hús.

Azon felül, a kóser vágás még mindig a leghumánusabb eljárás egy állat levágásához, mert AZ ÁLLAT AZONNAL MEGHAL és UTÁNA VÉREZTETIK KI...nem arról van szó, hogy egy sandán sompolygó horgas orrú bácsi szétabálja egy recés késsel, és utána mikor még pislog kifolyatja a vérét.

1 vágás. Oda-vissza mozdulat. Az agy vérellátása megszűnik, az állat azonnal meghal.

2011. aug. 27. 11:05
 67/69 anonim ***** válasza:
100%
NEM MÚLIK KI AZONNAL!Hidd már el barátom,tapasztalatból beszélek(nem saját bőrömön,szerencsére).Az hogy egy vágással elvágják az ereket,a nyelő-és légcsövet ,még nem eredményezi az azonnali halált.A gerincvelő elvágása,ergo a fej azonnali lemetszése-mint a guillotine-al-tenné ezt meg,de mivel a gerincvelő ép marad,lévén a csigolyáksértetlenek,az állat haláltusája elnyúlik.Az agy vér és oxigénellátása megszűnik,de amíg van vér és oxigén az agyban,addig nagyon is érzi a fájdalmat.Amúgy nagyon jó kis videók vannak youtubon fenn egy iowai/ohioi? vágóhídról fenn,amely az USA legnagyobb kasrut vágóhídja.Egy géppel megfordítják,leölik,majd a gépből kiöntve még hosszasan vergődik az állat,és szemmel látható,hogy az nem izomrángás vagy afféle reakció,mint a levágott fejű rovaroké,amelyek akár -mint a csótány- addig él,míg éhen nem pusztul vagy vergődik még.Az bizony kőkemény agónia.Próbál felállni,életéért küzd és kimúlik a fájdalomtól,a vérzéstől,a fulladástól.Jah és nem vagyok antiszemita,sőt... http://www.youtube.com/watch?v=ARsWQAb0QyY http://www.youtube.com/watch?v=LTx6jllXs28&feature=related
2011. aug. 29. 11:14
 68/69 anonim ***** válasza:
100%
A két link közül az utolsó helyett ezt szerettem volna küldeni: http://www.youtube.com/watch?v=V6jV_7Q9RhQ&feature=related és közben találtam ezt is: http://www.youtube.com/watch?v=SoSGcWGnxC4&feature=related mindhármat csak erős idegzettel!!!Vajon a csirkék akiket levágtak szenvedtek?Elpusztultak azonnal?Vajon tényleg csak így lehet beleb..ni a kopasztóba,mint macskát sz...ni?Aki látott már csirkenyak elvágását,az tudja,hogy a nyak elvágása után még sokáig vergődnek az állatok,amíg kivérzik.Így biztos vagyok benne,hogy az egymásra dobált csirkék még javában pogóznak,amíg kimúlnak,sőt egyik másik még él is mikor elindítja a kopasztógépet.Hozzáteszem,hogy a kopasztás szárazon történik,mindenféle forrázás nélkül,mert akkor belealvadna a vér,ami már tréfli.Szóval kinek lehet hinni a szemünknek,vagy azoknak,akiknek érdekében áll,hogy maradjon meg ez a módszer és ennek ellenkezőjét állítják?
2011. aug. 29. 11:25
 69/69 anonim ***** válasza:
46%

Ha a vágás rendesen átvágja az artériát, akkor a vérveszteségtől és az agyban fellépő hirtelen vérnyomás eséstől az állít másodpercek alatt öntudatlan lesz - az amerikai Cornell University School of Veterinary Medicine végeztek ez ügyben tudományos kutatást, az ő eredményüket mondom itt.

Ami gond lehet, ha véletlenül nem sikerül az egész artériát rendesen átvágni, akkor lehet az, hogy az állat tovább marad eszméleténél. A híres iowai videó is úgy készült, hogy kimentek egy kóservágást csináló telepre filmeznek egy hétig, azalatt levágak közel 20.000 marhát, és abból bemutatták azt a néhány esetet, amikor nem volt tökéletes a vágás.

Csak a kábítással ugyanez a probléma megvan, sőt gyakrabban is, hogy bőven előfordul, hogy nem ájul el attól a marha, hogy letaglózzák (van, amelyiket többször is kábítják mert láthatóan nem hatott, az se a humánum csúcsa), csak lebénul.

2011. aug. 30. 10:33
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!