Budapesten miért ilyen MÉREGDRÁGÁK az árak?
Ha mázlim van akkor dupla annyiért tudok megenni valamit mint otthon. De általában kb háromszor annyiba kerülnek a dolgok. Itt most elsősorban az ételekre gondolok.
Otthon pl a pálinka a kocsmában 50 dinár (125 Ft), itt meg ha nagyon nagy mázlim van akkor sem fogok találni 4-500 forint alatti árakat.
A kávé otthon a kocsmában 60-80 dinár (150-200 Ft), de itt nem rég voltam egy bárban és 770 forintot kellett fizessek.
Otthon egy ebédért (leves + főétel) kb 300-350 dinárt kell fizessek (750-900 Ft) itt meg ugyanezért minimum 1300 forintot (ha olcsó heéyen vagyok).
Otthon a piacon egy kiló kecskecsöcsű zöld szőlő 120 dinár (300 Ft), itt meg 600 Ft a minimum, de nem ritka ha elkérnek 800-at is.
Miért ennyire méregdrága minden Budapesten (különösen az étkezés)?
Ennyire gazdag burzsujok a pestiek, hogy ezt mind kibírják fizetni? Ennyivel többet keresnek az emberek Budapesten mint a többi magyarországi városban (mert a többi magyarországi város árai is sokkal közelebb állnak az én városom áraihoz, mint a budapesti árakhoz)?
Mert Budapest magasabb az árszínvonal és a fizetés mint vidéken, vagy Szerbiában.
És igen, a tapasztalatok alapján a legtöbb Budapesti ezt ki tudja fizetni.
Minden országra jellemző az, hogy a nagyvárosokban, fővárosokban minden drágább, mint mondjuk egy szerbiai 298 fős faluban. Megkockáztatom, Belgrádban sincs ez máshogyan.
A pesti kocsmákat pedig ne hasonlítsuk már a vidéki késdobálókhoz, ahol 10/8 vendég tabis bort iszik.
Azért lepődök meg ennyire, mert pl Szegeden meg a többi városban közel sem voltak ilyen drágák az árak.
A városom közel 40 ezer főt számlál.
Az itteni kocsák színvonala nem sokkal rosszabb mint a pesti romkocsmáké. Azon kívül, hogy ott minden háromszor annyiba kerül.
4: Pedig igazuk volt. Ne hasonlítgasd Budapestet egy vidéki szerb várossal. Én egy 60 ezres megyeszékhelyen dolgozom és pl. simán megkajálok 800 forintból (leves + valami főtt étel körettel). Az viszont igaz, hogy kávét 200 forintból nem fogsz venni, inkább 3-400 forint itt is.
Mellesleg itt vidéken olyan 120 ezer az átlagbér, Budapesten meg legalább 180 ezer, ha nem több; és a nyugati határról beszélek, nem egy alföldi kis putriról.
Értem. Hát Budapesten se fogok élni az biztos! :)
Mellesleg a nyóckerben vannak olcsóbb helyek? Egyáltalán nem érdekel ha tele van cigányokkal meg naponta vannak véres verekedések, a lényeg, hogy olcsó legyen!
Csakhogy Dániában a fizetés is annyi. Ellenben Magyarországon nem olyan sokkal több a fizetés.
Egyébként néha tisztára úgy érzem magam mint Esti Kornél (Kosztolányi alteregója) az "Omelette á Woburn" című novellában :D
Márkus Lászlóhoz hasonlítanám a problémádat:
https://www.youtube.com/watch?v=iSnGtzYAQ2w
De tényleg csak annyi történik, hogyha nagyobbak a fizetések, akkor többe kerülnek a termékek. Economics egyik tétele:
+Hozzátartozik, hogy nagyobb választék van a boltokban, amíg másutt csak egy terméket árusítanak. Ez pedig plusz költségekként is jelentkezhet, de erre még rájön minden egyéb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!