Miért drágább a magyar élelmiszer?
Folyton azt mondják vegyük a magyar,mert jobb minőségű.
Csak drágább!!
Mitől olcsóbb a spanyol,olasz paradicsom,lenyel alma, a cseh ponty?
(csak zárójelben,mert nem ez a fő kérdés:ráadásul nem
értem mitől lenne jobb minőségű a magyar? Kevesebbe permetezik?Leszedik az almát és hűtőházba viszik.Éretlenül és sokat utazik. A magyar almát is így szedik és tárolják és permetezik....)
Nem tudunk korszerűen termelni az a baj?
ráadásul hallom azt is,hogy pl Németországban nem egy olyan élelmiszer van ami olcsóbb, mint nálunk,tele a zacskó,jobb a minősége.
Miért,mitől?
1. Nem minden élelmiszer drágább! Soknak az ár kb ott mozog, mint külföldön, csak hát külföldön az emberek több fizetésből gazdálkodhatnak.
2. Itthon mindenáron a magyar termékeket nyomatjuk, még akkor is, amikor nem tudják felvenni a külföldivel a versenyt. Márpedig ilyen sokszor van!
3. A magyar vásárló igen árérzékeny, ezért az olcsóbbat veszi és nem azt nézi elsősorban, honnan származik.
4. Adódnak olyan természeti feltételek (most pl a tavaszi fagyok) amelyek megtizedelik a termést és ez is felnyomja az árat. Na mármost nyilván ettől pl a spanyol paradicsom könnyebben "helyzetbe kerül", mert a jobb éghajlat miatt jobb minőségű, pluszban még a szállítással együtt is olcsóbb, vagy kb annyi, mint a magyar.
5. És végül ne feledkezzünk meg a világrekord áfánkról sem, ami mindennek igen megdobja az árát!
Mert a nacionalisták a magyarokat felsőbbrendűnek képzelik és minden, ami magyar, az csakis jobb lehet, mint a másik, ami meg nem az.
Ennyi a nagy titok.
Azért, mert a kormány több adót vet ki rá.
A legtöbb fejlett, nyugati országban alacsony az összes élelmiszer adója, pl. Németországban 7% (nem csak bizonyos termékeké, hanem mindené!). Ez egy igen jelentős árkülönbséget eredményez. Magyarán a kormány zsebébe vándorol a különbség.
Máshol, felvilágosultabb országokban pedig úgy vannak vele, hogy a minőségi étkezés legyen olcsó és mindenki számára elérhető, nem ezen akarják megszedni magukat.
Ez a különbség, nem a minőség.
Nem értek egyet az előttem szólókkal. Ha jártak vola külföldön akkor tudnák hogy ott is elsősorban a saját hazájukban előállított termékeiket fogyasztják az emberek. Akkor ők is nacionalisták lennének? Vagy inkább arra gondolnak, hogy inkább a saját honfitársának ad azzal munkát, ha a hazai terméket válassza. Evett az előttem szólók közül valaki igazi szabad földön temett epret, paradicsomot, paprikát, barackot... Nem hinném. Akkor ugyanis nem írta volna hogy a spanyol finomabb. Milyen paradicsom az aminek semmi íze, és semmi illata nincs. Mert a hipermarketekben csak ilyeneket lehet kapni. Ráadásul 2 hét múlva sem rothad meg. Amit otthon a kertben termelek néhány nap múlva tönkremegy...
Az a helyzet hogy a magyar mezőgazdasági áruk nagyon jó minőségűek, csak a marketingel vannak problémák. Valamin az unios támogatásokkal. Amíg egy francia gazda 2szer több támogatást kap mint egy magyar, addig nehéz vele állni a versenyt...
"nem
értem mitől lenne jobb minőségű a magyar"
Akkor javaslom, mielőbb pofozd fel a biológiatanárod! Egyébként meg nem drágább, ezt csak veled hitetik el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!