Mi a véleményetek erről? Találtam 1979-es árakat!
A KSH statisztikái alapján kiszámoltam, hogy (átlag bérhez viszonyítva) az akkori árak most minek felelnének meg:
kiló csirke mell 2158
kiló karaj 2877
kiló marha 4316
doboz cigi 196
korsó sör 131
liter benzin 240
liter rum 2158
villamos bérlet 2158
buszbérlet 4747
hírlap 35
tej 155
kiló kakaó 121
liter pálinka 1502
lángos 47
cipő 15105
Szerintem ez nagyon érdekes, meglepődtem a hús milyen drága volt régen, és pl egy doboz cigi milyen olcsó!
Miért ne lenne igaz?
1979-ben még fix árak voltak, keress rá, és oszd vissza úgy, hogy az akkori átlag bérből mennyi egységre lenne pénzed és a mostani átlag bérből mennyire, és megkapod, hogy egy mostani átlag fizetéssel mennyibe kerülnének a dolgok! Nem értem miért jöttök mindig ezzel, hogy kamu.. Tényleg megdöbbentő, DE NEM KAMU!
A gond ott van, hogy az átlag bérhez viszonyítani nem annyira megbízható. Ha egy valuta vásárlóerejét mérik fel, rendszerint egy elterjedt dolog ára a viszonyítási pont. Annyiban érdekes persze a számításod, hogy egymáshoz képest milyen különbségek vannak, bár nem egyértelmi, milyen volt az a cigi (ami egyébként a '90-es években sem volt olyan vészes, mielőtt megpakolták egy rakás adóval), meg a tejnél se mindegy, fél vagy egy liter.
Kakaóból meg szerintem csak a cukrozottat adják kilóra, nem?
Ezek voltak az árak 1979-ben, ha nem hiszed járj utána:
kiló csirke mell 50
kiló karaj 66,66666667
kiló marha 100
doboz cigi 4,545454545
korsó sör 3,03030303
liter benzin 5,555555556
liter rum 50
villamos bérlet 50
buszbérlet 110,00
hírlap 0,80
tej 3,60
kiló kakaó 2,80
liter pálinka 34,80
lángos 1,10
cipő 350,00
a KSH szerint 3800ft volt az átlag kereset
1980as években már javában döglődött a tervgazdaság
az átlagbért meg az átlagember kereste, nem úgy mint manapság, hogy a piac áraz be
visznyítsd inkább a medián átlagbérhez
a cipő ára pedig jól szemlélteti miért halt meg a magyar könnyűipar
A kommunizmusban a cigi és az alkohol nagyon olcsó volt. Mivel a kommunizmus egy romboló eszme ezért célja volt minél jobban bomlassza a társadalmat. Ennek egyik velejárója, hogy a népet rászoktassák a cigire és alkoholra.
Nézzétek meg csak a statisztikákat:
A legnagyobb dohányosok és alkoholisták az exkommunista országokban vannak.
A kapitalizmus meg inkább a drogozást preferálja.
Mindkettő gonosz eszme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!