Mi a véleményetek erről? Találtam 1979-es árakat!
A KSH statisztikái alapján kiszámoltam, hogy (átlag bérhez viszonyítva) az akkori árak most minek felelnének meg:
kiló csirke mell 2158
kiló karaj 2877
kiló marha 4316
doboz cigi 196
korsó sör 131
liter benzin 240
liter rum 2158
villamos bérlet 2158
buszbérlet 4747
hírlap 35
tej 155
kiló kakaó 121
liter pálinka 1502
lángos 47
cipő 15105
Szerintem ez nagyon érdekes, meglepődtem a hús milyen drága volt régen, és pl egy doboz cigi milyen olcsó!
'A legnagyobb dohányosok és alkoholisták az exkommunista országokban vannak.
A kapitalizmus meg inkább a drogozást preferálja.
Mindkettő gonosz eszme.'
A megfogalmazással csak az a baj, hogy a kapitalizmus nem eszme, hanem egy gazdasági forma, csak hogy tisztázzuk a helyzetet.
Ilyennel én is el szoktam játszadozni. A szüleim sokszor jönnek a régi kenyér, zsemle, fagyi és buszjegyárakkal aztán ha aránypárral meghatározom, hogy ma mennyibe kéne ezeknek kerülnie, mindig jókat derülök.
A vicc egyébként az, hogy megnézel egy normális nyugati országot, ott hasonló arányok vannak, mint ami itt volt régen. Talán leszámítva a cipőt.
Egyébként ezeket az árakat milyen bérszinthez arányosítottad? Remélem nem a hivatalos számtani nettó átlaghoz... A medián 120.000 forint körül van.
Mi az, hogy "buszbérlet 4747"? :D
Ez most havi városi bérlet, vagy távolsági bérlet? De ha távolsági, hány km-re szól? Vagy mi ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!