Miért vannak oda oly sokan a kétkulcsos adóért?
Mármint abban a formában hogy a kereset növekedésével a kulcs nő, az hülyeség.
Számoljunk csak:
120.000 bruttó: 78.600 nettó
400.000 bruttó: 262.000 nettó
Levonás:
41.400
138.000
A kétkulcsos adó abban a formában hogy a kulcs nő, szívatás. Mert a SZJA-nak sose látja egy gazdag vagy szegény a jövőben a hasznát (mivel az mondhatni egyfajta közpénz), csak többet rak be a kalapba. Ami azért nem reális mert a SZJA-nak nem is kellene igazából %-os értéket adni, hanem a legreálisabb az lenne ha:
- A SZJA-nak fizetés %-a lenne, ugyanakkor felső határa is lenne. (mármint ha valaki keveset keres, akkor nem biztos hogy ki tudja fizetni azt, amit kellene, ezért ott %-os értékben adózna, ahol meg reális az a levonás, ott a felső - fix érték vonódna le a fizetésből).
- TB - ennek is fix összegnek kellene lennie, (előző elven), hiszen ha egy szegény, vagy egy gazdag megy orvoshoz, ugyanolyan ellátást kéne kapnia.
Nyugdíjjárulék: itt reális ha többet vonnak le a jó keresőtől, hiszen ezt a jövőben ő is viszont látja majd öreg éveiben.
Vagyis a kétkulcsos adó minden csak nem jogos. Vagyis de, ha a százalék X összeg fölött csökken - és nem nő.
Mert egy 400.000 ft-ot megkereső személnynek nem kellene 3x annyi SZJA-t fizetnie mint egy 120.000-et keresőnek. Tudom hogy kell a pénz az államkasszába, mert ebből fedeznek mindent, de az irány jobb ha az, hogy a bérek reálisak, és nem ilyen horribilis levonások leszen a nagy bérnél a jövőben.
Mégis Orbánod akarja szaporítani a népet:)
Hogy szülessen sok,segélyes gyerek:)
Ha egy egyenlőbb társadalom lenne.
Akkor eleve nem kellene a gyerekválallást államilag támogatni.
És akkor csak azok szülnének,akik nem anyagi hasznoszerzést látnak benne.
Lezárom ezt a kérdést azzal, hogy értem én a problémát, nem nyaralok egyáltalán.
A lényeg hogy ha én 10.000 ft TB-t fizetek akkor más is, vagy %-ban egyenlőt, de engem fejejjek meg azért, mert rossz az adórendszer. Ez nem tisztességes...
Példának okáért:
Lesz kétkulcsos adó, a szegényebb réteg teszem azt vehet egy olyan dolgot amijük nincs, mondjuk még egy LCD TV-t.
Nos azt abból rakták össze, amit a kétkulcsos adóból sporoltak, és amit én fizetnék be helyettük. Ez nem igazságos.
Akkor fizetnék maximum %-ban is többet, ha látnám hogy kinek adják oda. De mviel tudom hogy a lakkosság nagy része kávén és cigin él, így eleve nem.
Akkor fizetek inkább egy kulcsot, meg ha úgy van a maradékot beadom alapítványokhoz.
Mert az nem igazságos hogy én a fenti példát nézve 138.000 adót fizetek a 120-ezres pedig 41.400-at és akkor még erre akartok két kulcsot?!
Így is többet fizetek mint az a "szerencsétlen". Mert nem az ő baja hogy keveset keres, de nem is az enyém, hogy én pótoljam!
Egyébként meg nem lóhárom el a pénzem, szoktam segíteni ott ahol kell, mellesleg házra gyűjtök - és így is lassan megy.
Kutyamenhelynek kutyakaja, meg daganatos kisgyerekek, árvák, kézzel-lábbal festők. Ugyan nem nagy összeg, de mindenhol örülnek.
Hidd el!
Azért,ha neki 5000 Ft-tal kevesebb adót kell befizetni nem LCD TVT-t fognak rajta venni.
Másrészt ki kérem magamnak,hogy minden alacsony keresetű embert,te alkohol- és dohányfogyasztóként könyvelj el!
Hidd el sokan gyümölcsöt és zöldséget vennének belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!