Miért vannak oda oly sokan a kétkulcsos adóért?
Mármint abban a formában hogy a kereset növekedésével a kulcs nő, az hülyeség.
Számoljunk csak:
120.000 bruttó: 78.600 nettó
400.000 bruttó: 262.000 nettó
Levonás:
41.400
138.000
A kétkulcsos adó abban a formában hogy a kulcs nő, szívatás. Mert a SZJA-nak sose látja egy gazdag vagy szegény a jövőben a hasznát (mivel az mondhatni egyfajta közpénz), csak többet rak be a kalapba. Ami azért nem reális mert a SZJA-nak nem is kellene igazából %-os értéket adni, hanem a legreálisabb az lenne ha:
- A SZJA-nak fizetés %-a lenne, ugyanakkor felső határa is lenne. (mármint ha valaki keveset keres, akkor nem biztos hogy ki tudja fizetni azt, amit kellene, ezért ott %-os értékben adózna, ahol meg reális az a levonás, ott a felső - fix érték vonódna le a fizetésből).
- TB - ennek is fix összegnek kellene lennie, (előző elven), hiszen ha egy szegény, vagy egy gazdag megy orvoshoz, ugyanolyan ellátást kéne kapnia.
Nyugdíjjárulék: itt reális ha többet vonnak le a jó keresőtől, hiszen ezt a jövőben ő is viszont látja majd öreg éveiben.
Vagyis a kétkulcsos adó minden csak nem jogos. Vagyis de, ha a százalék X összeg fölött csökken - és nem nő.
Mert egy 400.000 ft-ot megkereső személnynek nem kellene 3x annyi SZJA-t fizetnie mint egy 120.000-et keresőnek. Tudom hogy kell a pénz az államkasszába, mert ebből fedeznek mindent, de az irány jobb ha az, hogy a bérek reálisak, és nem ilyen horribilis levonások leszen a nagy bérnél a jövőben.
Az egykulcsos adót azzal a kamudumával vezették be,hogy majd fellendíti a gazdaságot,mert majd sok gazdag több pénze marad,több vállalkozás lesz...
Viszont a gyakorlat megmutatta,hogy ez nem valósult meg.
A többletpénzt elszórakozták,mint várható volt.
Ilyen az emberi természet.
Így rengeteg hiány keletkezett az államháztartásban,amit rengeteg adó formájában pótolni kell,így megint a szegények járnak rosszul.
És még mielőtt azzal jönnél,hogy tanulni kellett volna.
Diplomával is 130 nettót keresnek rengetegen,ami szerintem bőven a szegény kategória.
A többlet adók pedig a szegényeket sarcolják.És teljesen megbénítják a gazdaságot.
Közben 27%-os áfa van,az élelmiszerárak az egekben.
De ha szerintem ez így jó,akkor oké.
Jó szórakozást a plusz megmaradt pénzed elszórakozásához.
Egyre több közmunkás lesz,akik nem termelnek semmit.
Az adófizetők pénzén fizetik ki őket.
50 ezer Ftból nem lehet megélni.
1. Ha olvastad volna ott írtam 140.000 nettóval tökéletesen megvalósítható lenne hogy felfelé csökkenjen a kulcs, vagy maradjon az egy kulcs.
2. nem vagyok sokat kereső, csak épp továbblépési lehetőségem van, és elgondolkozok rajta. mert felelőséget kapnék a nyakamba és bruttóban elég szép különbséget ami nettóban nem biztos hogy vállalható lenne, mivel itt ez a ... bolond egy kulcs.
Egyébként nem vagyok nagyot kereső 180.000 nettó 275.000 bruttó. Továbblépési lehetsőégem lenne, de nettóban enm igazán éri meg azzal a felelősséggel amivel jár.
Kérdező, menj tanulj egy kis közgazdaságtant.
A jól kereső akkor is többet keres, ha többet vonnak le tőle. A kis keresetű meg csak akkor ha minél kevesebbet vonnak le tőle.
Most komolyan hülyének nézed egész nyugatot, akik körberöhögnek téged, mert annyival jobban működnek, mint mi?
A magas keresetűek így is sokkal nagyobb mértékben veszik ki részüket a közteherviselésből. A gazdagabb sokat rak be a közösbe, ellenben nagyon keveset vesz ki onnan. A keveset kereső pedig keveset rak be, ellenben sokat vesz ki onnan. A több kulcsos adóval gyakorlatilag büntetik azt, aki kicsit is jobban keres. Németországba mehettem volna dolgozni, de a bér megalázóan alacsony volt, és a hatalmas adóterhek miatt gyakorlatilag pár száz €-val kaptam volna többet, mint egy szakmunkás. Pedig a bruttó többszörös volt. Ez nekem nem tetszik, soha nem is tetszett, hogy miért kell egy tanult, felelősségteljes embert ennyire visszahúzni olyan szintre, hogy az már degradáló. Az egész nyugati világ arról szól hogy a tanult, tehetősebb rétegeket a végtelenségig nyúzzák, és mindent a keveset, vagy semmit sem keresők kapják meg, ilyen olyan formában. Ez nem fog sehova sem vezetni.
Az egy kulcs egy letisztult, tiszta elv. X%-ot fizetsz, keresettől függetlenül. Ennél igazságosabb rendszert még nem találtak ki. De ugye a prolinak nem megfelelő ez se, "mer hát mé nem vonnak többet a gazdatú"
# 15
Hát épp ezaz! A te gondolkodásod közelebb áll az én felfogásomhoz.
Az egykulcsos adó elviselhető, de az sem igazságos! Igazságos az lenne ha a gazdagabb kisebb %-ban adózna, mert ugyis nagyobb SZJA-t fizetne mint a szegényebb.
De az egy kulcsos adó még el viselhető is lenne, ha az adórendszer nem lenne ennyire borzasztó itthon. 9%-os SZJA kell, mint ahogy ígérték, hogy még idén elgondolkozhatnak a bevezetésén, de csak halogatják! :)
Kérdező!
Szerintem lépj be a fideszbe.
Ilyen gusztustalan életfelfogás azzal felvesznek!
A magas keresetű miért vesz ki kevesebbet a közösből?
Ezt nem értem.
Talán ő nem megy kórházba,ha beteg lesz?
A rendőrség nincs az ő védelméért is?
Állami iskolába nem járt?
Gyakorlatilag kérdező,te azt mondod,hogy mindenkinek egyenlő összeget kellene adózni!
Tehát,aki 100ezret,keres annak 16ezret:D
Meg aki 1 milliót,annak is 16 ezret:D
Van bőr a po-fádon,már ne is haragudj:)Ezt szebben nem lehet kifejezni.
Én meg azt mondom,ha egyformán adózunk,akkor a fizetésünk legyen egyforma,mert hát senki nem tehet róla milyen képességei vannak:D
Ugyebár:)
Azt pedig mind tudjuk,hogy a képzettség nem egyenesen arányos a jól fizetettséggel:)
Imádom mikor úgy állítják be a keményen tanul orvost,aki 200ezret keres,mintha valami analfabéta lenne,azzal a vállalkozóval szemben,akinek alkalmazottjai keresik meg a pénzt,nem dolgozik és keres mondjuk havi 1-2 millát:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!