Mit gondoltok, hogyan lehetne megállítani a fiatalok kivándorlását az országból?
Egyre több és több 18-25 év közötti ismerősöm hagyja el az országot, mert - még szakmával vagy diplomával sem - talál állást, ha nagy nehezen összejön neki valami, akkor kiszúrják a szemét 75-90 ezer forinttal, a jól fizető munkahelyekre pedig szinte csak ismerősökkel lehet bekerülni.
Én is mindig ide terveztem az életem, de annyira negatív példát, kilátástalanságot, tehetetlenséget látok mindennap, hogy lassan ott tartok, ideje lenne elindulni külföldre, főleg mert három nyelvtudással én sem boldogulok itthon (kelet országrész).
Úgy érzem, felesleges a csodára várni....
itthon közönnyel néz valaki arra, aki takarítást vállal, kint meg büszkén megy takarítani diplomával a zsebében.
Ezt adta nekünk az unió. Ha a kenyeret is a multitól vesszük, akkor ne legyünk meglepődve azon, ha több 100 kilométert kell utazni azért, hogy valaki kisüsse azt a kenyeret, ami végül a magyar polcokon fognak értékesíteni.
Úgy, ahogy a németek csinálták annak idején: fallal.
Bár ez sem állította meg teljesen.
Amúgy ott van nekünk az ékes példa, kelet- és Nyugat- Németország esete!
Kelet-Németországról százezrével menekültek nyugatra a határok lebontása után. Ma se tudták rendezni ezt az állapotot, pedig ma már a fizetéseket sikerült közel egy szintre hozni, de még mindig jobbak a körülmények az egykori nyugat-németeknél!
Magyarország és eu között leomlottak a határok elindultak a diaszpórák. Most, hogy kint vannak az első telepesek csalogatják a többieket, már a nyelvi nehézségekkel se kell megbirkózni, ami kezdetben komolyabb akadályt jelentett.
" És milyen lehet ott kint utált bevándorlóként élni?"
Milyen lenne? Szar.
"Azért bizonyos önérzet szorul az emberbe, semmint, hogy a hazáját úgy alázza, hogy kimegy és árulja a lelkét a zsoldospiacon."
Ne haragudj de nagyon naiv vagy, pusztán az önérzet még nem elég otthon az életbenmaradáshoz. Ha te meg tudsz élni otthon akkor érezd magad mázlistának mert én nem tudtam! (Ugyanolyan fiatal voltam/vagyok akiről a kérdező ír.)
És nem én alázom az országot, nem én veszem fel a zsíros költségtérítéseket, meg az inkompetens haverokat magam mellé jól fizető pozíciókba. Nem én lopom a zöldhasút és hazudok éjjel-nappal, nem én különböztetem meg pozitívan a cigányokat, nem én teszem az egész oktatási rendszert hasznavehetetlenné (és magyarok számára egyre elérhetetlenebbé) és nem én mutogatok ujjal másokra (elmútnyócévre, zsidókra, cigányokra, jobbikosokra) ha felelősségről van szó. És nem én szúrom ki a kivándoroltak szemét Túró Rudival meg nokedlivel érvként hogy miért menjenek haza (ezt volt aki komolyan is gondolta odahaza???)
Én most Magyarországon heti 55-60 órát dolgozom azért a 120 ezer forintért, amiből meg tudok élni. Őszintén nem is tudom elképzelni, hogy egy minimálbéres hogy él meg, csak az albérletem elvisz 35-40 ezret havonta. Most beteg vagyok, tüszős mandulagyulladás: kapásból 5 ezer forintot otthagytam a gyógyszertárban.
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy azt tanultam, ami érdekelt. Kezdő könyvtárosként nem egész 80 ezret hoznék haza. Így az egyszer biztos, hogy amíg nem történik valami csoda, addig nem fogok tudni dolgozni a szakmámban, egyszerűen mert nem élek meg belőle. Őszintén szólva ha lehetőségem adódik, én is ki fogok menni külföldre, mert talán ott van esélyem arra, hogy a szakmámban dolgozva megéljek.
Egyszerűen annyi lenne a megoldás, hogy normális élet- és munkafeltételeket teremtenek. A mai fiatalok nem lázadnak. Nem akarják felrúgni a rendszert. Egyszerűen boldogulni akarnak, és ha ehhez segítséget kapnak itthon - vagy csak egyáltalán lehetőséget -, akkor nem fognak elmenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!