Támogatnád-e, hogy korlátozzák a választójogot az alábbi példák alapján?
16:12
Nem tudom, hogy mi a romantikus ebben, én sajnos a romantika részét nem érzem. Azt nem értem, hogy miért gondolod, hogy attól, hogy valaki elér egy bizonyos életkort, rögtön megszűnik önállóan gondolkodni tudónak lenni. A szüleim diplomások, 40 évet dolgoztak, mielőtt nyugdíjba mentek. Mi indokolja, hogy ne dönthessenek az ország jövőjéről? A férjem, aki még pár hónapja aktív adófizető volt, attól megváltoztatta szerinted a nézeteit, hogy időközben súlyosan beteg lett? Ja, hogy vannak olyanok, akik arra a pártra szavaznak amelyik nyugdíjemelést ígér? Vannak. De szerinted az aktívak közül hányan szavaznának egy olyan pártra, aki komoly minimálbér emelést ígérne? És hányan néznék, hogy ez a gazdaságra milyen hatással lenne? Hány tehetős szavazna arra a pártra, amelyik bevezetné a luxusadót, ingatlanadót, sávos SZJA-t? Tudomásul kell venni, hogy a társadalom MINDEN rétege a saját érdekét nézi, és aszerint szavaz.
16:28
Nézd, a kérdés elméleti jellegű, nyilvánvaló, hogy egyetlen párt vagy kormány sem fog semmiféle választójog-korlátozást vagy plusz szavazójogot bizonyos rétegeknek bevezetni :)
Egyébként, ha már itt tartunk, én sem ennek vagyok a híve. Én egy felelős, jobboldali kormánypártot szeretnék végre, amely legalább egy cikluson át az ország hosszútávú érdekeit venné figyelembe, és mondjuk meg merne lépni egy 20 százalékos nyugdíjkiadás-csökkentést :)
#27-hez. Kedves barátom, neked fogalmad sincs, kinek az érdekein múlik az ország sorsa. Neked megmondták mit gondolj, anélkül, hogy ezt észrevennéd. Tudom, hogy ez borzasztó, ráadásul nem vagy egyedül, ezért esélyem sincs, hogy elmagyarázzam, miért van ez így. Pedig elhiheted, szívesen megtenném, akár egy pohár ital mellett, a számodra legelfogadhatóbb környezetben. Annyit azért említenék, hogy fontos dolog az érdek, de talán fontosabb, hogy annak a sorsnak a megvalósításában milyen eszközök állnak rendelkezésre. Olyan ez, mint amikor nagyon sokan akarnának elfogni egy őzet puszta kézzel, mert nagyon éhesek. Hozzájuk képest jön egy vézna ember gépfegyverrel, kiáll a sík mezőre, két perc múlva hozza az őzet. Pedig nem is éhes.
Üzenem mindazoknak, akik az intelligencia alapján akarnak korlátozást bevezetni, nem szükséges aggódni tovább. Meglesz! Én fogom megmondani, hol a szavazási jog intelligenciahatára. Ne törjétek a fejeteket, kire szavaznátok. Szükségtelen és felesleges.
Eddig is mindenkor kifejtettem azon véleményemet, hogy a választójog alsó korhatárát 21. betöltött életévre emeljék fel. 18 évesen még nem elég érett az adott fiatal, gondolkodásban nagyon sokat számít ez a 3 év eltérés, sokkal komolyabb felfogás a jellemző ekkor már. Ráadásul 18 évesen még nem kóstoltak bele az életbe, az önfenntartásba. 21-nek már valószínűleg inkább. A fiatalok körében éppen a megfontolatlanság, a tapasztalatlanság, és a kamaszkorból való kifeléhaladás folyamatának le nem zárultsága okán sokkal erősebbek a radikalizmusok, ezért kellene 21. életévre felemelni a választójog megadását.
Emellett iskolázottságoz is kötném: aki egy érettségit nem volt képes lerakni, attól mégis milyen érett döntést tudnánk elvárni?
Tehát 21. betöltött életév, és minimum egy letett érettségihez kötném a választójog megadását.
A felső korhatár bevezetését nem tartom jó ötletnek, mert sokan már 60 évesen is leépülnek, sokan még 90 évesen is teljesen egészségesek és szellemileg tiszták. Egyesével felülvizsgálni pedig borzasztó költséges és időhúzó lenne, így feleslegesnek tartom. Úgysincs olyan nagyszámú ilyen réteg, amelyik döntő lenne a szavazás szempontjából. A szellemi sérültek (így az idős korra leépülteket) pedig ismereteim szerint úgysem szavazhatnak, jelenleg sem.
Az adózást pedig nem támogatom, mert sokan vannak munkanélküliek, álláskeresők, akik önhibájukon kívül nem adóznak. (Tudom, hogy ez a "segélyes rétegre" vonatkozna, de sokakat érintene azok közül is, akik nem csak élősködnek.)
A mai korlátok közé engedett demokrácia teljes őrültség. Amikor kenyérét lehet szavazatot venni, és a kocsmatöltelék szavazat ugyanannyit ér, mint az egyetemistáé. Egy széleskörűen tájékozott, művelt, erős társadalmi réteget kellene megteremteni, és az ország irányítását (a választójogot) rájuk bízni.
"művelt, erős társadalmi réteget kellene megteremteni, és az ország irányítását (a választójogot) rájuk bízni."
Milyen alapon? Ennyire hülye vagy hogy egy ország vezetését nem lehet tanulni soha sehol?Az nem olyan mint a házépítés hogy megtanulom és építem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!