Az emberek mikor mikor látják már be, hogy oka van annak, hogy az egyik szakmában jól, a másikban nem jól fizetnek? Mindig lehet hallani az irigységet, hogy ott miért fizetnek így ha az enymében nem.
"Amitől kereset függ
A fizetések nagyságáról Galasi Pétert, a Budapesti Corvinus Egyetem Emberi Erőforrás tanszékének tanárát is megkérdeztük. Elmondta, a kereseti arányokat számos tényező határozza meg egy adott időpontban. Ebből a legfontosabb három az iskolai végzettség, a szakképzettség, és a munkafeltételek. "A magas iskolai végzettség jelzi, hogy az egyén képes tanulni, tehát vélhetőleg termelékeny, illetve jó képességekkel rendelkezik. Szintén több a munkabér, ha a munkával járó felelősség magasabb, ha hosszabb a munkaidő, illetve ha hétvégenként is kell dolgozni.
Az adott időpontban a munkaerőpiacon megfigyelhető szakképzettség szerinti bérkülönbségek azt jelzik, hogy a munkaerőpiacon van-e elegendő ilyen vagy olyan szakképzettségű személy. Ha nincs, akkor a bér magasabb, ellenkező esetben alacsonyabb lesz." "
"Most nem ülhetnél a gép előtt ilyen naplopók nélkül. A házad lehet már rád dőlne, stb."
Ne hazuggyál gyerekem, árt az imázsodnak!
Azért lássuk be: sokszor nem a ledolgozott időt fizetik meg. Párom saját bevallása szerint napi 2-3 órát dolgozik programozóként, 530 a nettója. Én napi 8-10-et ügyfélszolgálaton, ahol türelmes vagyok, segítek az embereknek, meghallgatom a problémáikat, elviselem ha rajtam töltik ki a dühüket. Mindezt nettó 170-ért. Anyósom óvónő lassan 30 éve, két diplomája van, nettó 130-at kap. Minden nap más program van az óvodában, ilyenkor nyáron viszik őket strandra is. Ha meg egy gyerek elesik és beüti valamijét, a szülő leordítja a haját, mert máshogy nem tudja levezetni a feszültséget.
Vagy ott van a politikus vs. mentőorvos, tűzoltó. Elég nagy a különbség köztük, indokolatlanul.
Ez van: nem a valóban értékes szakmák vannak megfizetve, mert azok nem termelnek profitot :-(
ma 14:53
És már meg is van, hogy miért nem akarnak annyira alkalmazni. Mert van gyereked. Sajnos a mai világban ha gyereked van hátránnyal indulsz. De a cégeket is meg lehet érteni.
"Soha. Minden ember egyenlő ezért fizetni is egyformán kell őket. Aki meg ezzel nem ért egyet az baxa meg az annyát."
"Ez van: nem a valóban értékes szakmák vannak megfizetve, mert azok nem termelnek profitot :-("
És kinek mi az értékes? Igen a programozók elég jól meg vannak fizetve. (de azért ezzel a 2-3 órás 570 nettó nekem furcsa)
AZ alapján adnak fizetést (az államot leszámítva), hogy mennyien tudnák/tudják ellátni az adott szakmát. Míg egy kenyérgyárba azért nem olyan nehéz embert találni, sőt nem is kell hozzá szakmunkás végzettség, saját tapasztalatból mondom, addig mondjuk egy informatikusnál alap elvárás a papír. Ezzel már egy szűrőt állítanak be. És azért a két szak se ugyanolyan nehézségű. AZ informatikát jó ha az egyetemisták 10% fejezi be, míg mondjuk egy gépésznél jó ha 10% nem fejezi be. (ez is saját tapasztalat)
Sokszor azért a munka nehézsége is szabályozza a fizetéseket. És itt nem a fizikai, hanem a szellemi munkára gondoltam. Nem mindenki alkalmas mérnöknek vagy informatikusnak. Azért ezeket mondom mert ezek a jól fizetők. HA mindenki ugyanolyan fizetést kapna akkor senki se tanulna sokat, hisz egy szakmunkával is ugyanígy keresne akkor minek kínlódna az egyetemen?
Azért nekem furcsa. Rábízzuk a gyerekeinket az óvónőkre, a tanárokra, az úszásoktatóra. Elvárjuk tőlük, hogy 15-20 gyerek között is neveljék őket személyre szabottan, figyeljenek a személyes igényeikre. Manapság már az sem ritka, hogy az étkezésére is. A fizetéséből alig tud megélni, másodállást vállal, ami miatt fáradtabb, figyelmetlen, esetleg türelmetlenebb lesz. Ha pedig szóba kerül, hogy emelni kéne a fizetését, egy emberként fel van háborodva az ország hogy "még mit nem! Az én adómból??".
Ugyanez igaz a buszsofőrre is: nem biztos hogy szívesen felülnék a gyerekeimmel egy olyan sofőr mögé, aki előző nap ledolgozta a 8 óráját, aztán elment maszekolni még 6-ot. Meg ha péntek van, akkor minden nap. Gondolom péntekre kicsit fáradt.
Nem az a baj, hogy az informatikus meg a mérnök meg van fizetve. Az a baj, hogy akire az életemet, a gyerekeim életét rábízom, az nincs.
"Azért lássuk be: sokszor nem a ledolgozott időt fizetik meg."
Már mi a búbánatos fenéért kéne azt ? Ha ezt bevezetik beállok a szalag mellé . Elvégre az a legfontosabb legnélkülözhetetlenebb legbonyolultabb munka. Ez a munka érdemli a legmagasabb fizetést.
"Párom saját bevallása szerint napi 2-3 órát dolgozik programozóként, 530 a nettója. Én napi 8-10-et ügyfélszolgálaton, ahol türelmes vagyok, segítek az embereknek, meghallgatom a problémáikat, elviselem ha rajtam töltik ki a dühüket. Mindezt nettó 170-ért. Anyósom óvónő lassan 30 éve, két diplomája van, nettó 130-at kap. Minden nap más program van az óvodában, ilyenkor nyáron viszik őket strandra is. Ha meg egy gyerek elesik és beüti valamijét, a szülő leordítja a haját, mert máshogy nem tudja levezetni a feszültséget."
Emberi boxzsáknak mindenki alkalmas ,míg programozónak kevesebben .
Az állami hivatások közül a politikus az egyetlen amit valahogy megfizetnek.
Mielőtt elfelejteném ki az a hülye aki a programozókat a interneten keresztül szidja ?
"Vagy ott van a politikus vs. mentőorvos, tűzoltó. Elég nagy a különbség köztük, indokolatlanul."
Nagy felelősség nehezedik rájuk (nuku magánélet) ha ő is minimálbért kapnának ,ott is csak a kocsmai csőcseléket látnád ,mert más nem vállalná el.
"Ez van: nem a valóban értékes szakmák vannak megfizetve, mert azok nem termelnek profitot :-("
Te ügyfélszolgálatosként mennyi profitot termelsz?
"Most nem ülhetnél a gép előtt ilyen naplopók nélkül. A házad lehet már rád dőlne, stb."
Hát,lehet hogy rám dőlne, ha egy mérnök, könyvelő vagy egyéb értelmiségi húzta volna fel a falakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!