Hogyan és hol tudnék Rákosi-szobrot állítatni közterületen?
Azért, kedves kérdező, mert Horthy egy démonizált ember. Azért kell neki szobrot állítani - azon túl, hogy tetteivel is bőven kiérdemelte - mert az embereknek betanítottak róla egy képet a szocializmus alatt. Egy diktátori, gyilkos képet, ami HAMIS, és ezt kell tudatosítani.
Nyugi, azt néhány hungaristán senki nem fogja támogatni, hogy Szálasinak állítsunk szobrot. Ő egyenlő gané volt Rákosival. De Horthyt nem lehet egy lapon emlegetni velük. És ezt kell megértetni, ezt kell felfogatni.
"Tudod, Szálasi pl. a vidéki meg kárpátaljai zsidóságot (ahonnan pl. az én családom egyik ága is jött) nem nagyon bántotta - ugyanis neki már nem nagyon maradt kit. Szóval ne mutogassunk Szálasira, hogy csak ő a felelős, mert a zsidók zömét, és majdnem a teljes vidéki zsidóságot már előtte deportálták. Tudod pl. az én kárpátaljai nagyszüleim családjának Szálasi nem sokat ártott - a Horthy rendszer már megtette előtte."
- Jah, hogy innen fúj a szél:) Értem. Nos, ha elolvastad, amiket írtam (szinte biztos vagyok benne, hogy nem), akkor azt is tudod, hogy a vidéki zsidóság deportálását Horthy visszatartotta, amíg tudta. Az csak a német katonai megszállás után, az azzal kikényszerített Sztójay-kormányzattal indult el.
Nem ártana egy kicsit jobban belemerülnöd a témába, talán egy kicsit árnyalni a képet, és nem csak köpködni, hogy "mocskos fasiszta, bántotta a kiválasztott népemet". Épp erről szól a szoborállítás. Persze, olyan könnyen mondják még Wass Albertre(!) is, hogy fasiszta. Az ilyenek még saját tükörképüket is lenáciznák...
Ennek ellensúlyozása ez.
"Egy diktátori, gyilkos képet, ami HAMIS, és ezt kell tudatosítani. "
Szerinted, mások szerint meg jóval meg van benne igazság. És mondom, vitatkozni lehet, de azt, hogy ezt a vitát azzal lecsapni, hogy ennek a palinak kirakni a szobrát köztérre, hogy akinek nem tetszik, a z bek.aphatja - ez gusztustalan.
Akkor az összes többi vitatott szerepű közszereplőnk szobrát is ki a közterekre, még ha a másik oldalon is álltak, és akkor a másik oldal is bek.aphatja.
"Jah, hogy innen fúj a szél:) Értem. Nos, ha elolvastad, amiket írtam (szinte biztos vagyok benne, hogy nem), akkor azt is tudod, hogy a vidéki zsidóság deportálását Horthy visszatartotta, amíg tudta."
Nem egészen, már megint direkt elhallgatod a 41es ukrajnai deportálásokat, amiket Horthy személyesen engedélyezett, és ahol aztán átadták őket a németeknek, akik meg agyonlőtték őket.
Ezt miért is hallgatod el mér sokadszorra? Jah, mert minden áron védeni kell a fedhetetlen Horthy képet, mert ha már nem lenne teljesen egyértelmű, akkor már ott tartanánk, hogy akkor nincs helye közterületen.
Szóval megy a kétségbeesett mosatás bármilyen csúsztatás árán is.
Aztán '41ben, mikor kiderült, hogy a deportált zsidókat egyszerűen átadták a németeknek, akik kivégezték őket, akkor még volt annyi társadalmi ellenállás, hogy balhé legyen belőle, és Horthy kénytelen legyen leállítani a további deportálásokat - aztán ezeket a kellemetlenkedő társadalmi normákat, mint a zsidók is emberek, ne adj isten magyarok, aztán szépen fokozatosan le is építette a Horthy rendszer, kizárva a zsidókat a társadalomból, ezzel nagyban előkészítve a későbbi eseményeket - tudod, a német haláltáborok a holokausztnak már csak a vége volt, azt megelőzték azok a társadalmi folyamatok, amik ezt előkészítették.
De persze erről is mélyen kussolsz, a zsidótörvényekről, amik lépésre lépésre elkülönítette a zsidókat, elvéve alap állampolgári jogaikat, eltiltva őket csomó mindentől.
És ekkor se voltak még sehol a németek vagy a nyilasok.
De erről is kussolunk, nehogy a hófehér kormányzói képen folt essen...
És akkor arról is, hogy ja, 44ig nem voltak deportálások a németek felé, helyette volt a munkaszolgálat. Jéé, a munkaszolgálatról, az ott uralkodó körülményekről, a keretlegények kegyetlenségeiről és az ezekbe belehalt több tízezer magyar zsidóról se beszélsz érdekes módon, pedig ahhoz se volt semmi köze a németeknek, se a nyilasoknak.
Jahh, nem a német koncentrációs táborokba deportáltuk őket ekkor még, hanem magyarba, ott volt nekünk pl. Davidovka, ajánlom figyelmedbe pl. Petschauer Attila olimpiai aranyérmes kardvívónk halálának utánanézni, remek példa a Horthy-korszak munkaszolgálatosokkal való bánásmódjának. Nem maradtak le a németek mögött.
------------------
"Az csak a német katonai megszállás után, az azzal kikényszerített Sztójay-kormányzattal indult el. "
Pontosabban: a német katonai megszállás után indult be újra, hogy a németekhez deportáltuk a zsidókat. Mint fentebb volt, ezt csináltuk már korábban is, utána meg a magyarok maguk intézkedtek az ügyben.
És a megszállás utáni időszak is a Horthy-rendszer volt, ugyanis Horthy maradt a helyén, és személyével, passzivitásával szentesítette ezt, pedig ha valóban kiáll, és ellenállást mutat, akkor lehet, hogy annak még eredménye is lett volna - de ezt már sose tudhatjuk meg, mert a paliban nemvolt annyi tartás, hogy ezt megtegye. Mindenesetre más megszállt országokban, mint Albánia vagy Dánia, ez valahogy mégis sikerült.
Horthy ellenben maradt, és hallgatólagos áldását adta a dolgokra, csak akkor próbált már meg egyszer egy nagyon halvány kísérletet tenni, amikor már az ő háború utáni felelősségre vonásával fenyegetőztek.
Igazi nagy államférfi, valóban, micsoda tartás, micsoda erény....
És erre szokták azt a mentegetőzést hozni, hogy de ha meg ellenáll, akkor eltávolítják, és előbb kerülhettek volna hatalomra a nyilasok?
És? Mennyivel volt így jobb? Semmivel! A zsidókat a nyilasok nélkül is ugyanúgy gettósították majd deportálták, mindezt a magyar hatóságok. Ennél szervezetebben, jobban, hatékonyabban a nyilasok se tudták volna csinálni, max lehet, hogy ha lett volna belső ellenállás, akkor akadozott volna a rendszer.
Szóval kinek is kéne árnyalnia a képet??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!