Kádár Jani Bácsi gyere vissza?
18:53
"Azért az egyén szempontjából inkább az áljólétet preferálom, mint a valósághű sz@rt. "
Csakhogy az áljólét árát meg a következő generációk fizetik meg kamatostul. Ingyenebéd ugyanis nincs, a számlát valakinek állnia kell egyszer.
Márpedig fenntartom, hogy lakáshoz jutni nehezebb volt, mint Csehszlovákiában és az NDK - ban és a lakótelepi lakások rosszabb minőségűek voltak, mint az NDK - ban, vagy Jugoszláviában.
Volt olyan, hogy "eltartási szerződés" és az albérlet mai feudális megjelenési formája is a Kádár rendszer maradványa.
Lehet, hogy a kiutalás gyorsan ment, de addig el is kellett jutni. Egyszer olvastam, hogy elég sok év helyben lakást kellett igazolni az igénylés beadásához is.
A bérlakások tulajdonjogát az Antall kormány idején lehetett kedvezményesen megvásárolni, a Kádár korszakban elég drága volt.
A kamu állásokkal nekem semmi bajom sincs, nem is én írtam. Van egy így máshol is, csak Kádárék túlzásba vitték.
A gimnáziumokba pedig nehéz volt bejutni. Budapesten szinte az összes gimnázium a háború előtt épült. A Berzsenyi kivétel, de az is a Kádár rendszer vége felé. Az sem véletlen, hogy a rendszerváltás után sok gimnáziumot alapítottak, akkora volt az igény.
Akkoriban a gázzal nem nagyon lehetett volna trükközni, mert nagyon kevés helyen volt. De az tény, hogy a közüzemi szolgáltatások olcsóbbak voltak.
Viszont a ruhák és a műszaki cikkek drágábbak, sőt szerintem az élelmiszerek között is bőven találnánk olyat, ami ma olcsóbb.
53/53
Az élelmiszer?????
Ne beszélj már blődségeket,az élelmiszer volt a legolcsóbb.30-40 Ft-os tételek voltak.
Az alapvető élelmiszerek állami dotáció miatt olcsóak voltak, ugyanígy a gyerekruhák, valamint a könyvek (kivéve a ponyvákat)és a komolyzenei lemezek.
A ruhaneműk relatíve drágábbak voltak: nekem iskolás koromban két váltás ruhám volt, de úgyis eltakarta az egyenköpeny.
A műszaki cikkek nagyon drágák voltak: a legolcsóbb magnó annyiba került, mint egy havi átlagfizetés. Persze ezek nem a kapitalizmus miatt lettek azóta olcsóbbak, hanem a technika fejlődése miatt.
Az a gond, hogy az ember természetéből fakadóan is csak a jóra emlékezik.
Én aláírom azt, hogy jó lehetett. A fejlett mezőgazdaság miatt volt kaja dögivel. Nem éhezett senki, ez jó lehetett.
De azt elfelejtik, hogy a Kádár rendszerben is ugyanúgy sittre vágtak egy rossz beszólásért mint a Rákosi érában. Sokan elfelejtik, hogy Kádár is nyakig benne volt az '50-es évek koncepciós pereiben, mint belügyminiszter. A Rajk perben nagyban benne volt. De mondjuk őt se kell sajnálni. Aztán rá is sor került. Nem volt menekvés.
Kádár tanult ebből, egy újabb forradalomtól tartva lekenyerezte az egész magyarságot ezzel a ideiglenes látszatjóléttel, hogy maradjanak már nyugton. Miért van az, hogy a magyar emberek 90%-a aki külföldre megy az nagy karriert csinál?
A Kádár rendszer hagyatéka az, hogy az emberek nagyrészének a kezdeményezőkészsége a nullával egyenlő. E miatt van az, hogy egy irigy népnek tartanak minket.
Az emberek alig tudnak kiállni magukért. A rendszerváltás utáni első szavazáson 14%-os volt a részvételi arány. Ez nagyon kevés.
Az meg már mellékes, hogy azok a dolgok amik akkor luxusnak számítottak, azok ma már teljesen megszokott dolgok. Nagyon kíváncsi lennék, hogy talpon maradna e a Kádár rendszer egy olyan fogyasztási szokásokkal rendelkező társadalomban mint a mai. Egy hétig nem bírnánk.
Sokan azt mondják, hogy annak a jólétnek mi fizetjük meg az árát. Nos, ez igaz, de az akkor felhalmozott adósság elenyésző ahoz képest amennyit később rápakoltak a Gyurcsányék-Medgyessyék stb. Ha az akkori kommunista vezetés nem hozza meg a '88-as társasági törvényt akkor a magyar ipar nem lett volna kiprivatizálva és a Kádár által fenntartott jólét költsége már rég ki lenne fizetve...
Az emberek meg sajnos szubjektív szempontból néznek mindent. A keleti blokkon belül, mindenütt máshol szinte éheztek. A szovjeteket mi láttuk el kolbásszal. A lengyelek éheztek mint a szar. A román lakosság életét fejadagok szinesítették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!