Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kádár Jani Bácsi gyere vissza?

Kádár Jani Bácsi gyere vissza?

Figyelt kérdés
A Kádár rendszer 30 évig tartott. Ez az új, demokráciának nevezett valami már lassan 22 éve tart. 30 év - 22 év!! És még 1989-ben a rendszerváltozáskor is jobban éltünk mint azóta bármikor. Ennyire még nem tapostak a népen, a kisembereken mint manapság, nyomorban élünk. A Kádár rendszerben sokkal jobban éltünk....

2012. márc. 17. 09:41
1 2 3 4 5 6
 41/58 anonim ***** válasza:
100%

40/40

Akkor sem értek veled egyet,mert ennyire nem volt rossz a helyzet,mint ahogy leírod.

A lakáskiutalások gyorsan mentek,három lakásból is lehetett választani.A ma élő idősek java része,mind a Kádár rendszerben jutott ingyen lakáshoz,ma milliókat érő ingatlanokkal rendelkeznek,amiket örökségül fognak hagyni az unokáknak.

Az sem igaz,hogy az emberek kamu állásokban dolgoztak,én ilyet soha nem tapasztaltam.Hogy nehezen lehetett bejutni a gimikbe ezt sem írom alá,legalább is itt a fővárosban ez nem volt jellemző.Érdekes, az én családom minden tagja tudott tovább tanulni.pedig nem voltunk párttagok,és nem voltak csókos barátok.Hogy a közértek nem volt túlzott választék ez igaz,de most mit érnek az árú dömpingel?Megfizethetetlen minden,legalább is nagyon sok embernek igen.Nem kötelező piros kopott lábosban főzni a káposztát,főzheted TEFAL edényben is,feltéve ha megtudod fizetni.Hogy évekig kellett várni egy telefon vonalra?Ez igaz,de nem is történtek irreális túlszámlázások,lehúzások,mint ma,tudtad követni a számlán feltüntetett összeget.Kövesd ma.Kódfejtő szükséges a számla ellenörzéséhez,csak hogy nehogy rágyere,hogy palimadárnak néznek.Vonatkozik ez a gázszámlára,villanyszámlára ugyanúgy.

Ha teszem azt valakinek mégis kikapcsolták a gáz szolgáltatását,mert hanyagságból hónapokig nem fizetett,nem kellett közel 40.000 Ft-os visszakötési díjat fizetni,mert ma bizony kell.

2012. márc. 18. 11:52
 42/58 anonim ***** válasza:
83%

"Az a korábbi szint nem az ország valós gazdasági teljesítményén alapult, hanem egy hitelekből mesterségesen fenntartott látszatjólét volt. Vili?"

Nem, nem vili, mert két butaságot állítasz, valamint ferdítesz.

1. úgy állítod be, mintha a mai GDP az ország valós gazdasági helyzetét mutatná, holott napi szinten szorul hitelekre, és külföldi tőkére(aminek jelentős része nem a magyar gazdaságot erősíti)

2. Az 1979-es az ország valós gazdasági teljesítménye volt. Kiváló mezőgazdaság, akkor még versenyképes iparral.

És most sem sokkal haladjuk meg, sőt átlagosan az életszínvonal alacsonyabb, mint az akkori.

"Egyébként igaz, a Kádár-rendszer valóban több százezer naplopót tartott el. "

Megint ez a nagyképű kijelentés. Szerintem te semmit sem tudsz a szocializmusról. 1. Ha több százezer naplopó lett volna, akkor nem került volna a pici szádba étel, nem utazhattál volna vonaton, nem lett volna ki megvédjen. Ma sokkal több naplopó van, ott ül a kormányhivatalokban, és az egyetemeken, főiskolákon.

Valamint, a szocializmus egyik pontja éppen ebben valósult meg: közösségi tulajdon. Mindenki "lopott" , mert tulajdonképpen a közös tulajdonból vette el. Nem ezen nőttek fel az igazi oligarchák, hanem a rendszerváltáskor.

"Ez megy nekünk és erre van igényetek: jólétet eladósodásból, Medgyessy meg Gyurcsány-féle égbekiáltó elqrásból. Pazar. "

Hogy micsoda? Medgyessy és Gyurcsány adósította csak az országot? Te miről beszélsz? Láttál már te kimutatást az adósság növekedéséről? Orbánod idején ugyanolyan mértékben nőtt, csak éppen a GDP az előző kormány intézkedései miatt emelkedett, ezért a GDP arányos adósság stagnált, vagy csak alig emelkedett. De az eladósodás nem. Orbán Viktor pedig elfelejti, hogy a devizahitelekbe ő is ugyanúgy beleugrott volna, ezt bizonyítja a korábban tett nyilatkozatai, ő is csak akkor lett okos mikor már baj volt, és minden hülye látta, hogy a devizahitelezés spekuláció.

"Akkor az idősek többségének ne fizessünk nyugdíjat, ahogyan Kína teszi? :)"

Ha te a kínai "kapitalizmust" akarod megérteni, akkor ahhoz korábban kell felkelned. A legnagyobb koponyák sem értik még igazán saját bevallásuk szerint. Pont az a zseniális, hogy minden sikerült. Kína 30 éve kitűzött célokat, amiket fokozatosan valósít meg. Ilyen a növekedés, GDP, jólét megteremtése (jelenleg itt tartanak), majd következik a lemaradt rétegek felzárkóztatása, és a szociális rendszer kiépítése. Eddig is túlteljesítettek, most a gazdasági növekedést csökkentik, és a felzárkóztatásra helyezik a hangsúlyt (óriási sikereket érnek el már) és 2030-ra szeretnék elérni a németországi életszínvonalat. Nagy tételben fogadnék rá, hogy sikerül, mert amit Mao óta kitűztek minden bejött nekik.

Nem vagyok a kínai rendszer híve, mert szerintem embertelen, de a nyugati típusú kapitalizmus legalább annyira emberellenes. A kínai viszont most működik.

"Butaságod félelmetes."

Hiába legyintesz, ez történelmi törvényszerűség, lehet szeretni, nem szeretni. Építkezni mindig csak romokra lehetett. Ahhoz, hogy Athén felépüljön előbb Trójának el kellet pusztulni, ahhoz, hogy a Nyugat csodálatos gazdagsága eljöjjön, előbb Rómának pusztulnia kellett, ahhoz pedig, hogy a kapitalizmus és a "liberalité" végleg győzedelmeskedjen több tízezer katolikus papnak, szerzetesnek, arisztokratának meg kellett halnia. Mao is úgy gondolta, hogy az ő győzelmükhöz a régi rendet el kell töröli, ez mindig is így volt, csak pont a te fajtád nehezen ismeri be, pedig ugyanolyan. A liberálisok példálóznak mostanában azzal, hogy az erősebb kutya b@szik, a gyengébb meghal, ez ugyanaz. Ez a szociáldarwinizmus, nem Hitler találta ki. Te is ugyanezt vallod. Én nem, mert nem vagyok egy nagy reformer, szerintem a feudalizmus a legemberközelibb.

Nyugaton ma is több mint egymillió embert ölnek meg évente, csak azért, hogy a jólétet fenntartsák. És nem a háborúkról beszélek, nem Afganisztánról, Irakról, Szudánról, hogy az olaj biztosítva legyen. Honfitársaikat, sőt saját gyerekeiket ölik meg, hogy könnyebb legyen az élet. De örömteli, hogy Kína ezt a "fantasztikus" nyugati vívmányt átvette. Ugye?

2012. márc. 18. 12:12
 43/58 anonim ***** válasza:

12:12

"Az 1979-es az ország valós gazdasági teljesítménye volt. Kiváló mezőgazdaság, akkor még versenyképes iparral. "

Nem volt az. Sem kiváló mezőgazdaságunk, sem versenyképes iparunk nem volt. legfeljebb KGST kereteken belül.

A szocializmus egy nagyon rossz hatásfokkal működtethető rendszer volt, nálunk az olcsó szovjet energiahordozókra alapozva lehetett úgy-ahogy ellenni vele a hatvanas években, aztán az olajárrobbanás után már úgy sem, csak egyre növekvő eladósodással és a jövő felélésével tudták a jólét látszatát fenntartani. Magyarország 1982-re lényegében pénzügyileg államcsődbe jutott, ezt ténylegesen csak az IMF-hez való csatlakozással tudták Kádárék megúszni.

Én gyerekként jártam az 1980-as években többször is Lengyelországban, a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen katasztrofális állapotok uralkodtak ott. Önerőből Kádár Magyarországa sem jutott volna többre, mint lengyel barátaink, csak ott ténylegesen is csődbe mentek, itt meg Jani bá' nem hagyta, mert félt 1956 megismétlődésétől.

"Mindenki "lopott" , mert tulajdonképpen a közös tulajdonból vette el. "

Tiéd a gyár, magadnak lopod! - így szólt a mondás. Te ezt a világot siratod annyira? :) Hát, ezért tartunk ma ott ahol, mert az emberek többsége így gondolkodik.

"Orbánod idején ugyanolyan mértékben nőtt, ..."

Nekem nincs Orbánom :) Rossz ajtón tetszik kopogtatni.

Igen, ha Orbán 2006-ban győzött volna, még a 14. havi fotelpénzt is bevezette volna, aztán 2008-ban alighanem tényleg totálisan becsődölt volna az ország.

"Kína 30 éve kitűzött célokat, amiket fokozatosan valósít meg. "

Kína gyakorlatilag több évszázados fejlődési folyamatokat néhány évtized alatt visz véghez. Most ott tart a kapitalizmusuk, ahol a 19. század közepén Angliáé.

"...most a gazdasági növekedést csökkentik, és a felzárkóztatásra helyezik a hangsúlyt ..."

Addig tart a versenyelőnyük, amíg a szorgos kis kínai gyári munkások is beérik napi egy tál rizzsel 12-14 órai munkáért cserébe. Amúgy egyetértek, én is ezt írtam.

"...nem Afganisztánról, Irakról, Szudánról, hogy az olaj biztosítva legyen."

Egyik említett konfliktus sem az olajért megy. (Na jó, Szudán igen, de az meg a kínaiak olajáról szól.)

2012. márc. 18. 14:56
 44/58 anonim ***** válasza:
0%
Kicsit már unalmas, mégis mit akarsz, egy áljólétet. Ráadásul, lehet biztonságban érezték magukat, de, hogy? Olyan életet kéne most valakinek élnie, szerintem sírva fakadna. Olyan dolgokat tartottak az emberek luxuscikknek, ami ma már természetes minden háztartásban, arról nem beszélve, hogy az nem működött, hogyha nem tetszik a rendszer kimehetünk külföldre.
2012. márc. 18. 15:26
 45/58 anonim ***** válasza:
59%
Ennek ellenére mégis ezrek disszidáltak csak a 70-es években.Tehát annyira nem igaz ez az állitás,hogy "lezárták a határokat".Aki kiment látógatóba például,egyszerűen nem jött vissza,és ennyi.
2012. márc. 18. 18:07
 46/58 anonim ***** válasza:

Kamu állások voltak?

A manóba, hogy nekem egyik rokonom se tudott egy ilyen jó kis kamu állást kifogni! Apám kohász volt, 50 éves korában belehalt egy amúgy műthető betegségbe: őt nem lehetett műteni, mert olyan volt a tüdeje, mint a szita. Anyám meg irodában dolgozott, rengeteget túlórázott. A nagyszüleim meg a földet túrták.

2012. márc. 18. 18:33
 47/58 doboszoli ***** válasza:
95%

Ma 15:26

Azért az egyén szempontjából inkább az áljólétet preferálom, mint a valósághű sz@rt.

Többnyire mindenkinek egy élete van...

2012. márc. 18. 18:53
 48/58 anonim ***** válasza:

"Kamu állások voltak?"

Igen, ezt még a szocializmusban is tudták: http://www.youtube.com/watch?v=F4IxX_JmUEg

Ezt a videót úgy nézd hogy egy propagandafilm, a valós helyzethez mérten is szépít. A zsírosabb lufi-munkahelyeket nyílván kiosztották a "haveroknak" akkor is. Amit akkor 10 melós csinált meg azt ma 2 csinálja meg és nincsen roszabb életük. Sajnálom apádat, de tudom miről beszélsz, én nagyapám a magyar kőolajnál dolgozott és öngyilkos lett az ott uralkodó helyzetek miatt. Az hogy ott jobban dolgoztál mint a többiek nem jelentette azt hogy jobb fizetést kaptál és ezt hívták igazságosnak és egyenlőségnek.

2012. márc. 18. 19:51
 49/58 anonim ***** válasza:

45.

Igen disszidáltak, de nem jöhettek haza meglátogatni az itthon hagyottakat. Azért nem mindegy.

2012. márc. 18. 19:53
 50/58 anonim ***** válasza:
100%

Na akkor a kamu állásokról:

2009 ben a MÁV irodaházában dolgoztam.Öt emeleten hatszáz iroda,a hatszáz irodában,ezer íróasztal,ezer számitógéppel.Az ajtókon névtáblák,és ki milyen minősitésben dolgozik az adott osztályon.Egyszer szóba egyelettem a biztonsági őrrel aki már akkor évek óta ott dolgozott,ismert mindenkit.Megkérdeztem tőle,hogy mondja már meg,szükség van ennyi irodistára?Mégis mit dolgoznak ennyit,és ilyen sokan???Elnevette magát az öreg úr,és azt mondta,hogy dehogy kellene,a felére nem is lenne szükség,csak jó helyen voltak jó időben jó ismerettséggel.Van aki két napig nem is megy be az irodájába,mert nincs munkája,pedig jó beosztásban van a MÁV- irodaházában.Természetesen a fizetést felveszi.Amikor megkérdeztem,hogy ezeket a dolgokat honnan tudja?Azt válaszolta,hogy a lánya az egyik osztály könyvelésén dolgozik harmincad magával,és nevetett egy jó nagyot.

Szóval, nem csak a Kádár rendszerben voltak kamu munkahelyek,azok vannak ma is bőven.Ellenőrzi valaki?Nem,és nem is lehet ellenőrizni.

2012. márc. 18. 20:09
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!