Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kádár Jani Bácsi gyere vissza?

Kádár Jani Bácsi gyere vissza?

Figyelt kérdés
A Kádár rendszer 30 évig tartott. Ez az új, demokráciának nevezett valami már lassan 22 éve tart. 30 év - 22 év!! És még 1989-ben a rendszerváltozáskor is jobban éltünk mint azóta bármikor. Ennyire még nem tapostak a népen, a kisembereken mint manapság, nyomorban élünk. A Kádár rendszerben sokkal jobban éltünk....

2012. márc. 17. 09:41
1 2 3 4 5 6
 21/58 anonim ***** válasza:
87%

"Teljesen felesleges itt a hülyeségeket irkálni,legfőképpen azoknak akik a Kádár időben még csak nem is éltek,vagy már éltek de a guminadrág a se@@ükön volt még."

Így igaz, de mivel sejtésem szerint is az ide írogatók átlagéletkora a 30-at se éri el, ne várj bölcs válaszokat.

Ugyanazt írhatnám, mint azok, akik már előttem leírták abban a korban megélt pozitívumokat. Negatívumok szintén voltak, az vitathatatlan. De azért azt se gondoljuk már komolyan, hogy a rendszerváltás óta milyen fantasztikusan jól élünk és milyen példátlan fejlődést mutat ez az ország. Nem beszélve arról, hogy a Szovjetunió helyett most az EU dirigál nekünk / csak f...t cseréltek a szánkban /.

2012. márc. 17. 13:53
 22/58 anonim ***** válasza:
87%
Nem vagyok en kommunista,de szerintem jobbak voltak azok az idök mint most...Akkor nem eheztek gyerekek Magyarorszagon es most ?! Inkabb legyen kommunizmus de nem akarom,hogy ehezzenek emberek Magyarorszagon.
2012. márc. 17. 14:03
 23/58 anonim ***** válasza:
96%
a kádár rendszerben az átlag az akkori viszonyokhoz képest jól élt, létbiztonságban,a rendszerváltás óta a felsö tizezer jól él létbiztonságban.az akkori agymosás rohadt kapitalisták, a mostani agymosás rohadt kommunisták. ennyi
2012. márc. 17. 15:03
 24/58 anonim ***** válasza:
34%

12.

Képzeld engem és a bátyámat is egyedül nevelt édesanyám, de mivel ő jogász volt, abban az időben csak hátrányát élvezte. Jó helyen nem tudott elhelyezkedni, mert nem volt a sleppben, ráadásul kétszer annyit kellett fizetnie egy osztálykirándulásra, mert értelmiségi volt, közben feleannyit keresett, mint az osztálytárs taxis apja. És nem ő volt életképtelen, mert rendszerváltás után, elég hamar meggazdagodtunk, mert voltak lehetőségei.

2012. márc. 17. 15:21
 25/58 A kérdező kommentje:
ma 15:21: Mindig hallom az értelmiség sír, hogy Kádár elnyomta őket, a melósoknak meg mennyivel jobb volt. Nagy tévedés! Az 1968-ban bevezetett Új gazdasági mechanizmus után a gazdasági vezető értelmiség horribilis jutalmakat vehettek át, ha sikeres volt az állami cégük, a melós meg filléreket, nem beszélve a gazdasági vezető értelmiség rengeteget lophatott, sikkaszthatott, a melós ehhez képest nagyon keveset... Tehát tévedésben vagy.
2012. márc. 17. 16:38
 26/58 anonim ***** válasza:
13%
Nem vagyok tévedésben, mert mint írtam, édesanyámnak esélye se volt bekerülni a sleppbe. Neki csak hátránya volt.
2012. márc. 17. 16:42
 27/58 anonim ***** válasza:
36%

Én még emlékszem a Kádár rendszerre, szerencsére csak a végére, de annyi elég is volt belőle. Még sok is. Olyan iszonyatos nyomor volt, ami ma már az ország nagy részén elképzelhetetlen.

Azért megnézném ezeket az embereket, hogy mit szólnának. Egy igazoltatás, iszonyatosan bunkó rendőrökkel és hülye kérdésekkel. Lepukkant, nehezen megszerezhető, méregdrága autók. Általános kosz és elhanyagoltság mindenhol, "albérlet", "eltartási szerződés", kopott piros lábosokból áradó káposztaszag az összeomlás határán álló körfolyosós házakban, ahol tényleg szegény öregek éltek. Egy gimnáziumba bejutni is iszonyatosan nehéz volt, másfél hónapos katonai szolgálat. Ha kitört volna a háború senki sem jutott volna el Udinéig. Szürke lakótelepek primitívsége. Egy rendes cucca nem volt az embernek. Én kaptam egy Bundeswehr kabátot és választhattam, hogy vagy abban megyek iskolába, akkor baszogatnak miatta, vagy nem, de akkor fázok. Fogfúrás érzéstelenítés nélkül, ma is csodálom, hogy bírtam ki. Nem csak mást mondunk, de mást is teszünk itt, és mást ott, miközben senki sem veszi komolyan, amit tesz és mond. De még a legapróbb jel, ami ezt mutatja is feljegyzésre kerül és végig velünk marad az aktákban. A nagyobbakról már nem is szólva. De jó volt a Kádár rendszer, sokkal jobban éltünk. Igaz wc papírt nem lehetett mindig kapni, illetve lehetett csak nem mindenkinek. És még folytathatnám.

2012. márc. 17. 16:44
 28/58 anonim ***** válasza:
19%

Ma is az a legnagyobb baj, hogy a kádári jóléti szocializmus alapjaiban tovább él, a lakosság többsége pedig a kádárizmusban szocializálódott önállótlan, lusta, mindent felülről váró, nulla kezdeményezőkészséggel rendelkező, pár ezer forinttal lefizethető homo kádárikuszokból áll.

Ma éppen azért rossz nekünk, mert a kádárizmus utolsó évtizedeiben létező jólét a ma rovására, a mi mostani jelenünk előre való feléléséből volt finanszírozva. A kádári szocializmus 1982-re csődbe ment, csak hitelek felvételével tudták a látszatjólétet biztosítani a lakosságnak. Most fizetjük meg ennek az árát, méghozzá kamatostól.

11:29

"Amit Kádár ránk hagyott adósságot,nyomokban sem annyi mint most."

1989-re totális gazdasági-pénzügyi csődben volt az ország, 73 százalékos GDP arányos államadóssággal, és egy teljesen leamortizálódott, versenyképtelen iparszerkezettel. Ezt kéne végre megérteni.

12:42

"...magyarázd el azt, hogy pl. egy Kína, vagy Vietnám miért képes szárnyalni, ..."

Kínában kőkemény, neoliberális vadkapitalizmus uralkodik. Csak szólok.

"...az életét ledolgozó (és még ha esetleg "fasiszta" múlttal rendelkező) nyugdíjas megfagy a lakásában (lakása se lenne, ha nem lett volna Kádár rendszer) , mert a nyugdíjából nem futja fűtésre,..."

Az életét ledolgozó nyugdíjas nem fagy meg a lakásában, mert telik neki fűtésre a nyugdíjából.

"A Kádár rendszerben ha valaki munkanélkülivé vált, számíthatott rá, hogy egészen gyorsan újra munkába állhat, ..."

A kapitalizmusnak természetes velejárója a munkanélküliség. Ha tetszik, ha nem. A szocializmus viszont életképtelennek bizonyult, ezért csődbe ment, hiába sírjátok vissza.

"...a rendszerváltáskor a keleti blokk országai közül miért Magyarország volt a legjobb gazdasági helyzetben"

A gulyásszocializmus egy hitelekből finanszírozott kirakatállam volt. Az 1980-as évek kádári Magyarországa önerőből nem lett volna többre képes, mint az akkori éhező, államcsődben lévő Lengyelország.

14:03

"Inkabb legyen kommunizmus de nem akarom,hogy ehezzenek emberek Magyarorszagon."

Ma Észak-Koreában van kommunista diktatúra, és ott nem egyszerűen éheznek, hanem tömegesen éhen halnak az emberek.

2012. márc. 17. 16:53
 29/58 anonim ***** válasza:
81%

[link]

A rendszer első embere alatt beállították az ülést, amit ő értetlenkedő nézéssel reagált le, mert még ő sem tudta, hogy hogy működik egy jó autó.

2012. márc. 17. 16:58
 30/58 anonim ***** válasza:
17%

Nem másfél hónapos katonai szolgálat, hanem másfél éves.

Akkor elmesélem a telefont. Ugyanis senkinek sem volt, csak nagyanyámnak, mert náluk beszerelték a háború előtt.

Még Budapesten és a megyeszékhelyeket röpke néhány éves várakozás után hozzá lehetett jutni, de vidéken csak annak volt telefonja, aki párttag volt.

2012. márc. 17. 17:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!