Miért kell ennyire tiltakozni az iskolai mobil betiltás ellen még a tanároknak meg felnőtteknek is?
A gyerek ne.mobilozzon az iskolában hanem az órára figyeljen szünetben meg készüljön a következő órára.
Ennyi erővel a tescos pénztáros is had játsza le a fruit ninjat mielőtt kiszolgál nem?
#48> Még a törvényhozó is azt mondaná, hogy ezt kizárólag a gyerekere kell érteni.
-Konkrétan hol mondja ezt a törvény? Beidéztem az ellenkezőjét. A rendeletet szakképzésre is érvényesítő újabb rendeletben "képzésben részt vevő személy"-ről beszél, nem pedig "képzésben részt vevő kiskorú személy"-ről. (Ez a jogviszonyt jelenti, tanuló a "főállású", képzésben részt vevő személy pedig az esti/levelező) Tehát ha bejön az iskolánk épületébe egy nyugdíjas, aki mondjuk vagyonőr tanfolyamon vesz részt, akkor belépéskor le kell adnia a cigit és a mobilt. És ha felmerül a gyanú, hogy maradt még nála cigi, akkor fel kell hívnunk a Rendőrséget és a szüleit is - a törvény szövege szerint.
>Még kiskorúak sem büntethetőek kizárólag a cigaretta birtoklásáért nemhogy felnőttek ne beszélj már butaságot.
-Eddig. Szeptember 1.-től ez már hatályba lép, és kimondja, hogy a portán le kell adni a cigit belépéskor (amit távozáskor visszakap, ha elmúlt 18). Ha nem adja le, megszegi ezt a kormányrendeletet => szabálysértési bírság kiszabható érte.
Ha viszont ugyanaz a nyugdíjas korú személy, mint egy tanulónk nagypapája jelenik meg az épületben, akkor már nem kell leadnia semmit.
Nyilván a gyakorlatban nem fogunk senkire rendőrt hívni, még a tanulóra is csak akkor, ha nagyon nem megy máshogy, kirívóan közösségellenes, nem hallgat a jó szóra, stb. Beszéltem az igazgatómmal más ügyben, de szóba került ez is. Azt mondta, hogy ha az iskolaőr nagyon önjáró lesz, és rendőrségi eljárásokat indít a tanulóink ellen dohánybirtoklás okán, akkor visszamondjuk az igényünket az iskolaőrre.
# Ha butaság, hogy 50 éves emberekre rendőrt kellene hívni ha cigit látsz nála tanárként, akkor mint józna gondolkodású racionális ember nyílván nem hívsz rá rendőrt ugye, mert még a rendőr is kinevetne, sőt leszidna, hogy miért zavarod ezzel a munkájukat.
-Igen, így van. Mondjuk a rendőr nem szidna le, mert a törvényt be kell tartani, még ha hülyeség is. De lehet hogy adna egy tanácsot, hogy a szelektív figyelem a nyugodt élet titka :) Elsősorban arra akartam ezzel felhívni a figyelmet, hogy mennyire nincs végiggondolva, hogy mi következik a törvényből és mennyire életszerű annak betartatása...
"Jaj Édes Istenem dehogy kell! A tanulóra egyértelműen a mindenkori kiskorúakat ért a törvény"
Már ne haragudj, de ha ekkora baromságokat írsz, inkább ne szólj hozzá a témához. Idézek a rendelet szövegéből:
"Az 1. § a) és c) pontja szerinti tiltott tárgyat [...], ha a tanuló a 18. életévét BETÖLTÖTTE, a tanulónak [...] kell visszaadni"
Az #51-es válaszoló már érvelt a törvénnyel, de ha valaki csak a rendelet szövegét olvassa el, abból is egyértelmű, hogy tanuló lehet 18 éven felüli felnőtt is, hiszen a rendelet szövege kifejezetten megemlíti őket.
"Nem értem ezt a rendőrség dolgot a cigivel"
Elnézést, itt én mondtam rosszul, használatában korlátozott tárgy, illetve dohánytermék és energiaital esetén nem kötelező a rendőri szervet értesíteni, ez csak a többi tiltott tárgyra (pl. csúzli :D) vonatkozik. Viszont ha a tanuló nem hajlandó átadni a tiltott tárgyat, kénytelen leszel rendőrt hívni, mert erőszakkal sem veheted el tőle és a holmiját sem kutathatod át, ezeket csak rendőr (vagy iskolaőr, az ő jogkörüket nem ismerem) teheti meg.
#56 JA, tényleg, a cigi esetén nem is kell a rendőrséget értesíteni, csak ha lőfegyver, robbanószer van nála.
Ez megnyugtató, mégis maradhat az iskolaőr :)
Részemről megnyugodtam, szerintem minden működik tovább mint eddig. Remélem a tanulók felfogják, hogy ha nem adják le reggel a telefonjukat, akkor a legrosszabb, ami történhet, hogy elvesszük tőle, ami ugyanaz, mintha leadná. Tehát az optimális stratégia nem leadni semmit, így reggel könnyű lesz beszedni, nem lesz tumultus meg késés. A tanár udvariasan kopogva lép a terembe, nehogy meglásson telefonokat, mert nem azok elvételével akarja az idejét tölteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!