Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az orosz-kínai vagy a holland-...

Az orosz-kínai vagy a holland-svájci modell hívei vagytok?

Figyelt kérdés

A covid idején a vakcinák felvételénél én két fő modellt láttam.

Az egyik az, ahol erővel köteleznek mindenkit, hogy vegye fel a korona-vakcinákat. Akár akarja, akár nem. Tehát akarata ellenére is kötelezve lehet valaki. Ennek a lényege, hogy a tested felett az állam rendelkezik, nem pedig te. Tehát az állam dönti el, hogy a te testedbe mit injektálnak bele.

Mivel Kínában és Oroszországban ez volt, ezért ezt úgy nevezem "orosz-kínai modell".

A másik amely szerint minden felnőtt ember saját maga dönti el, hogy felveszi-e. Azaz ez pusztán döntés kérdése, és senkit nem lehet erőszakkal ráerőltetni, hogy vegye fel. Azaz a tested felett te döntesz nem pedig az állam. A te egészséged, a te döntésed.

Mivel Hollandiában és Svájcban sosem köteleztek senkit a vakcinák felvételére, ezért ezt úgy nevezem "holland-svájci modell".

Orbán Viktor és a balliberális ellenzék (DK, Momentum stb) az orosz-kínai modell hívei. Érdekes módon ebben semmiben sem tért el a véleményük. Az óvodások nemi átalakító műtétén és egyéb a lakosság 0.001%-át érintő ügyekben vérre menő vitákat folytatnak, viszont egy olyan dologban ami a teljes lakosságot érintő fontos kérdés érdekes módon nem tért el az álláspontjuk.

Magyarország a holland-svájci modell híve a Mi Hazánk.

Egyébként a személyes elem ebben az, hogy pont Hollandiában éltem ekkor. Amikor a holland kollégáimnak mondtam, hogy Magyarországon kötelező felvenni a vakcinákát és aki nem veszi fel azt kirúgják az állami helyekről, meg hogy pl kollégiumokban is sokszor körlevelet küldenek, hogy vagy felveszed a vakcinát vagy mehetsz a híd alá meg egyéb ilyen dolgokat amik Magyarországon történtek. Szóval amikor ezeket meséltem a hollandoknak, mind csak ámultak és bámultak, és nehezen akarták elhinni, hogy a 21. században léteznek ilyen országok Európában amik mások teste felett kényszert alkalmazva hoznak döntéseket. Ezt kb ilyen kínai szintű diktatúrának képzelik el. Anno láttam is, hogy ki volt írva valahol hollandul, hogy "Az oltások felvétele mindenkinek a saját személyes döntése és mi ezt tiszteletben tartjuk."

Tehát Hollandia álláspontja, meg az átlag hollandé is kb egy az egyben megegyezett a Mi Hazánkéval.

Egyébként se Svájcban, de még Franciaországban sem volt kötelező.

Ezekben az országokban sem erőltették. Franciákkal is dolgoztam (Rhône-Alpes régió) és mind mellveregetve mondták, hogy ő soha nem vették fel és soha nem is fognak semmiféle oltást. Amikor elmondtam nekik, hogy Magyarországon ezt a Kormány dönti el helyetted, hogy felveszed-e vagy sem, akkor ledöbbentek és még felháborodva vissza is kérdeztek, hogy képes ilyesmire egy ország? Mondták, hogy ők már mind tüntetnének ha Magyarországon lettek volna.

Ez a személyes elem a sztoriban. Más országokról nem tudok nyilatkozni, mert nem éltem bennük.

Viszont te személy szerint melyik modell híve vagy?

Annak aminek a Fidesz és a ballibek (DK, Momentum stb) is azaz az orosz-kínai modellnek, vagy pedig a Mi Hazánkkal értesz egyet, azaz a holland-svájci modell?

ápr. 9. 17:29
1 2 3 4 5 6
 31/53 A kérdező kommentje:

A te logikád szerint akkor Oroszország egy demokratikus liberális demokrácia. Elvégre soha senkit nem erőszakoltak arra, hogy Putyint támogassa, nem kötelező mellé állni, helyette lehet a véletlenül ablakon való kiesést is választani, tehát semmi sem kötelező, szabad választásod van. Érted a hasonlatot?

Kb ilyen volt az oltás is, nem kötelező felvenni, helyette lehet hajléktalannak is lenni. Amikor pl egyetemek kollégiumaiba küldenek üzenetet, hogy vagy felveszik vagy kirakják őket. Ahogyan szintén nem kötelező felvenni, mert helyette lehet az éhenhalást is választani, ugyanilyen amikor évek óta ott dolgozó embereket rúgnak ki munkahelyeikről és teszik őket földönfutóvá ha nem nyomják be magukba pl tanárok, katonák stb.

ápr. 12. 20:13
 32/53 anonim ***** válasza:
0%

"A te logikád szerint akkor Oroszország egy demokratikus liberális demokrácia. Elvégre soha senkit nem erőszakoltak arra, hogy Putyint támogassa, nem kötelező mellé állni, helyette lehet a véletlenül ablakon való kiesést is választani, tehát semmi sem kötelező, szabad választásod van. Érted a hasonlatot?"

Ez szalmabáb érvelés, klasszikus érvelési hiba: [link]

"Kb ilyen volt az oltás is, nem kötelező felvenni, helyette lehet hajléktalannak is lenni. Amikor pl egyetemek kollégiumaiba küldenek üzenetet, hogy vagy felveszik vagy kirakják őket. Ahogyan szintén nem kötelező felvenni, mert helyette lehet az éhenhalást is választani, ugyanilyen amikor évek óta ott dolgozó embereket rúgnak ki munkahelyeikről és teszik őket földönfutóvá ha nem nyomják be magukba pl tanárok, katonák stb."

Azért azt remélem vágod, hogy felelős állampolgárként nemcsak jogaid vannak, hanem kötelességeid is? Úgy bírom ezt, hogy a jogaitokról össze vissza tudtok hablatyolni, de a kötelesség alól meg kibújnátok :D

Képzeld csak, autót sem vezethetsz jogosítvány nélkül...

"Ellenbena feljebb felsorolt évtizedek óta forgalomban lévú oltások megvédenek a betegség elkapásától, a "Covid-oltás" nem-"

Mint ahogy a 25-ös leírta, ez nem igaz

ápr. 12. 21:21
 33/53 A kérdező kommentje:

Azaz elismered te is, hogy ez kötelesség.

Vagyis Magyarországon a saját tested feletti önrendelkezést el is lehet felejteni. Kína, Oroszország stb is ezt a példát követi. Nektek lehet ez a példa.

Viszont én köszönöm szépen, de inkább Hollandiát meg Svájcot választom.

ápr. 12. 22:12
 34/53 anonim ***** válasza:
0%

"Azaz elismered te is, hogy ez kötelesség."

Nem, a vakcinát beadatni nem kötelesség. Vállalni a felelősséget a tetteidért viszont az. Tehát nem kell beadnod a vakcinát, erre senki sem kényszerít, de ezzel veszélyeztetsz másokat, amiért felelősséget kell vállalnod. Ez minden normális jogállamban így van (Magyarország nem az, btw)

Hollandia:

"In November 2021, the government proposed implementing the "2G rule", a measure to only allow individuals who are vaccinated (gevaccineerd) or have recovered from a COVID-19 infection (genezen) from being able to enter hotels, restaurants, cafes, cultural and artistic places, and events, and to use non-essential services.[108] On November 19, a protest against the 2G rule was announced on social media, which turned into a riot. The police shot several people.[109][110]"

[link]

Svájc:

"Switzerland will allow only vaccinated people, or those who have recently recovered from a Covid-19 infection, access to indoor public areas, such as restaurants, bars, cultural and sports facilities."

[link]

Hiába próbálkozol, az általad mintának tekintett országokban is voltak olyan korlátozások, amelyek hátrányban részesítették a nem vakcinázott embereket.

ápr. 12. 23:07
 35/53 A kérdező kommentje:

Most én a lakhatás elvételéről beszélek (mint pl Magyarországon a kollégiumokból való kirúgás) és a munkahelyekről kirúgásról.

Hollandiában senkit nem rúgtak ki, hacsak nem direkt mondjuk a járványosztályon dolgozott ápolóként vagy hasonló. Rengeteg menekülttel is találkoztam ott, akik a kovidfasizmusból menekültek el. Pl voltak olyan magyar munkatársaim, akik amúgy visszamentek volna Magyarországra, de nem lett volna munkahelyük, mert nem akarták felvenni a vakcinát. Emiatt Hollandiába menekültek, mert ott gond nélkül dolgozhattak akárhol. De nekem sokat mondták, hogy amint feloldanak mindent vissza fognak menni.

Mellesleg kelet-európai szempontból nem lehet megérteni a nyugati polgári mentalitást. Mivel Magyarországon a kínai mentalitás van, azaz "a párt kiosztja a parancsot, azt követned kell és kuss", míg a nyugati demokráciákban az emberek jobban a sorok mögé tudnak látni. De írok egy példát, hogy érthetőbb legyen.

1) Magyarországon egy nagymama az autópályán vezetett, amikor a kisunokája a hátsó ülésen elkezdett fulladni, mert megakadt a torkán valami. A gyerek nem tudott lélegezni és eszméletét vesztette. A nagymama megállt és újraélesztette az unokáját, aki sikeresen megmenekült a fulladástól. A nagymama kapott egy több mint százezres csekket.

A hatóságok mondták "Az áll a papíron, hogy a leállósáv autó műszaki meghibásodása esetén használható. Önnél ilyen nem volt, azaz fizesse be a százezres csekket". Azaz csak kizárólag az all mit ír a papír, a papír azt írja autó műszaki hibaja esetén használható. A nagymama újraéleszteni állt le. Ezt nem írja a papír. Nesze neked százezres csekk, nagyi!

2) Hollandiában minden negyedévben kötelező adóbevallást beadni a holland adóhivatalnak cégektől, beleértve a magánvállalkozásokat is. Nekem is volt magánvállalkozásom. Az egyik negyedévben a határideig nem tudtam benyújtani, mert nem működött az a felület ahol erre lehetőségem lett volna. Kaptam egy csekket hatezer euróval, ami az adóbevallás elmulasztása miatt jött. Viszont én részletesen elmagyaráztam mi volt, mellékeltem bizonyítékokkal is stb mindennel, hogy miért csúsztam át a határidőn. Ha ugyanez Magyarországon lett volna, ott csak annyit mondtak volna "Az all a papíron, X ideig be kell nyújtani, te nem nyújtottad be, fizetned kell, pont".

Viszont a holland adóhivatal törölte a bírságot. Azaz nem az számít, hogy "aszongya a papír!" hanem a sorom mögé néznek, megnézik a miérteket és az alapján hoznak döntéseket.

Ezt igazából aki élete nagy részét Magyarországon töltötte sosem fogja megérteni. Ki merem jelenteni, hogy az itt levők 90% se fogja tudni megérteni a lényeget. Nekem is csak azért sikerült, mert életem nagy részét nem Magyarországon töltöttem, így én nem a hideg személytelen buta "aszongya a papír" elv szerint élek.

Erre nagyon jó példák az itteni kérdések is, amikor azt hiszik, hogy ha valamit betiltanak akkor az azonnal megszűnik létezni. Vagy a másik véglet, hogy amikor megtudják, hogy a füvezés engedélyezett és akkor úgy képzelik el, hogy mindenki egész nap csak füvezik.

Egyszerűen olyan szinten egy papír-alapú és papírközpontú bürokratikus ország Magyarország. Komolyan azt hiszik, hogyha valami be lesz tiltva akkor megszűnik, hisz "aszongya a papír, hogy tilos, tehát akkó ilyen nincs!"

Miért írom ezt?

Mert magyarországi pragmatikus fejjel nem lehet megérteni, amikor én azt írom, hogy Hollandiában a járvány idején én azt láttam, hogy az emberek egy csomó alkalommal teljesen lehúztak a maszkot és valahányszor bementem valahova, étterem, bár stb egyszer sem kértek tőlem semmiféle oltási kártyát. Erre azt írja a magyarországi "dehát aszongya a papír, hogy kell! Akkó kérték, hazucc!"

Ha esetleg vannak itt jogászok, akkor talán értik mit jelent a "Summum ius, summa iniuria" azaz kb "a jog merev alkalmazása igazságtalanságot okoz", ez a jelenség Magyarországon észlelhető a legjobban. Annyira, hogy a magyarországiaknak ez a normalis. Tehát pl muszlim hasonlattal élve ha a saria lenne a jog, akkor Magyarország lenne Szaúd-Arábia, ahol a Koránt konkrétan szószerint értelmezik és az "aszongya a Korán, hogy" elvet alkalmazzák.

Svájc meg pláne, de ott szimpla anyagi érdekek miatt. Svájcban alapvetően a biznisz, pénz és a cégek gond nélküli működése a legfontosabb. Tehát ha emiatt egy cégnek (étterem, hotel stb) profitvesztése lesz, akkor a svájci rebdszer a cégek profittermelését fogja előre helyezni. Tehát ha bemennek oltatlanok, hogy a pénzüket költsék, azaz több profitot termeljenek a svájci cégeknek, akkor a rendőr nem fog semmit csinálnia, mert ő csak annyit fog látni, hogy korlátlanul folyik a pénz cégekhez való áramlása és termelődik a profit, ha alkalmazná a szabalyozást az profitvesztést okozna és rontaná a svájci cégek működését. Ez a fajta gondolkodás olyan szinten jelen van a svájci rendszerben, hogy itt kb semmit nem csinálnak ha pont úgy szegel apróbb szabályt, hogy azzal pont a céged érdekét képviseled. Pl ismerős részegen vezetett, megallították, szabály szerint el kellett volna vegyék az engedélyét minimum fél évre, mert azt írta a papíron a szabály. De ő azt mondta, hogy kizárólag autóval bír munkába menni és ha elveszik tőle akkor nem tud bemenni dolgozni a svájci cégének, nem bírja "termelni a profitot a cégnek". Mégsem vették el tőle, csak kapott egy bírságot. Vagy olyan is volt, hogy füveztek munka közben, de az egész le lett tudva annyival, hogy "ez segít nekem, hogy nyugodtabban tudjam végezni a munkámat és több túlórát tudjak vállalni", Svájcban kb akármi letudható azzal ha a svájci főnököd betelefonál a rendőrségre és elmondja, hogy te egy fontos munkavállaló vagy és a cégének szüksége van rád. Kb így volt komolyan véve ez is.

ápr. 13. 00:03
 36/53 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Csak a szokásos elvakult hazudozás.

"Mégsem bírságolják meg az unokája életét megmentő nagymamát"

[link]

Járványgörbe 2021 május - 2022 november között:

[link]

Hollandia

Svájc

Magyarország

ápr. 13. 09:16
 37/53 anonim ***** válasza:

Persze... Svájc az egyik legdemokratikusabb ország a világon, majd pont elhiszem a meséidet arról, hogy ott nem tartják be a törvényeket.

Amennyiben tényleg így járt el egy egyetem, az jogszabály ellenes volt:

[link]

Egyébként nem, az, hogy nem költözhetsz be koliba, nem tesz hajléktalanná. Otthon is lehet lakni, a kérdéses időszakban pedig hibrid formában működött az oktatás, tehát nem kellett jelen lenned az órákon sem.

Egyébként csak úgy elárulom, hogy ha Hollandiában nem engedtek be úgy étterembe, hogy nem vagy beoltva, akkor bizony az az ott dolgozóra is vonatkozik, tehát ugyanúgy a munkája esetleges elvesztésével jár.

"Nekem is volt magánvállalkozásom. Az egyik negyedévben a határideig nem tudtam benyújtani, mert nem működött az a felület ahol erre lehetőségem lett volna. Kaptam egy csekket hatezer euróval, ami az adóbevallás elmulasztása miatt jött. Viszont én részletesen elmagyaráztam mi volt, mellékeltem bizonyítékokkal is stb mindennel, hogy miért csúsztam át a határidőn. Ha ugyanez Magyarországon lett volna, ott csak annyit mondtak volna "Az all a papíron, X ideig be kell nyújtani, te nem nyújtottad be, fizetned kell, pont"."

Magyarországon se büntettek volna meg érte, ha önhibádon kívül nem adtad be

ápr. 13. 15:22
 38/53 anonim ***** válasza:
54%

"De milyen jogon erőszakolnak engem arra, hogy felvegyek egy oltást egy vírus ellen amibe kb 0.00001% eséllyel halok bele?"

*** Ad1 még mindig bem kötelező a covid oltás felvétele Magyarországon.

Ad2 Te egy egoista balf@sz vagy. Ugyanazért kellett volna felvenni az oltást, mint amilért a sebességkorlátozásokat, KRESZ szabályokat be kellene tartani. Hasonlat: te egy új, jól felszerelt autóban száguldozol. Ha ütközöl, valszeg nem galsz bele, de akivel ütközöl (gyalogos, biciklis, rozzant autóval a családját szállító), az meg esélyes a halálra. Szóval tudod léteznek újszülöttek, immunszupresszáltak, HIV fertőzöttek, egyéb betegséggel rendelkezők, akiket te remekül végigfertőzöl, és ők hiába vannak oltva, a vírusmennyiség, amit mondjuk te, meg a többi agyas ráköp, az már bőven elég ahhoz, hogy az oltás ellenére is belehaljon a fertőzésbe. Ugyanis nagyeszű barátom kvára nem mindegy, hogy egy csepp sósav cseppen rád, vagy bedobnak egy savval teli medencébe. Kellett volna figyelni általánosban biosz órán, hogy legalább a legalapabb dolgokkal tisztában legyél, és ezt képes legyél felfogni ...

Illetve, hogy lehet az, hogy Magyarországon már évtizedek óta gyakorlatilag nem léteik torokgyík, kanyaró stb, senki nem kapja el ezeket aki be van oltva ellenük, vagy a sárgaláz vakcinát felvevők sem halnak bele a sárgalázba. Míg ugyanezek nem mondhatóak el a covid vakcinára.

Magyarázd el, hogy akkor miért van, hogy a leggöthösebb, leggyengébb, betegebb sem hal bele a torokgyíkba miután beoltotta magát ellene, míg a covidnál Pfizert felvevők is meghaltak covidba?"

Azért okoska, mert a nyájimmunitás egy létező dolog. Ha a populációban van is 1-2 fertőződés, az nem terjed át a többi emberre. Az oltás miatt hamarabb legyőzi a szervezet a kórokozót, szignifikánsan kevesebb ideig lesz fertőző az egyén, aki elkapta.

Olvass nár el legalább egy sz@ros wikipédia szócikket erről, hogy a saját szinteden megértsd...

Ostoba f@sz vagy...

ápr. 13. 21:30
 39/53 anonim ***** válasza:

Konteósok ébresztő, egyik feletek azon rinyál, hogy miért védje ő is a többit (oltottként csökken annak valószínűsége, hogy terjeszted, ahogyan közlekedési szabályokat betartva is csökken a valószínűsége balesetnek vagy ha megtörténik a súlyossága lesz kisebb),

Miközben másik feletek egyik része szerint nincs is ilyen vírus ami a covidot okozza, sőt a többmillió áldozat és még több beteg nem is létezett csak a média mondta, s akkor még nemrég futottam bele abba az agymenésbe, hogy "nincsenek is vírusok", márminthogy semmilyen, hanem ezt mind csak kitalálták, hogy irányítsanak minket.... Bocsi konteósok de ez röhejes

júl. 21. 18:30
 40/53 A kérdező kommentje:

Már ne haragudj, de hol írtam én olyat, hogy nincs vírus?

Arra kérlek választ adnál, hogyha annyira jó ez a kovidvakcina, akkor miért halnak meg covidban azol is akik be voltak oltva?

Csak mert én nem tudok olyan másik vakcinát mondani amit ha felveszel, akkor ugyanúgy belehalhatsz, pl torokgyík ellenes vakcina után valahogy senki sem hal meg torokgyíkban.

júl. 21. 18:38
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!