A kormány el fogja törölni a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezet be. Milyen hátrányai vagy előnyei lesznek ennek a változásnak a tanárok számára?
Sok hülyeséggel jár együtt.
Én konkrétan a minősítéseknek olvastam utána jobban, az egy komplett baromság.
Aki azt kitalálta, az biztos, hogy soha nem tanított, de íróasztal mellől nagyon okosnak képzeli magát.
A poll-ban nincs olyan opció, ami a gyerekek szempontját veszi figyelembe...
Ha versenyszférában dolgoznának a tanárok, akkor sem tanárhiány nem lenne, sem pocsékul dolgozó tanárok ezrei nem lennének a pályán, és ez maximálisan jó lenne a gyerekeknek.
Nem a gyerek van a tanárért, hanem fordítva!
Én pont azért nem tanítok, mert nem bírtam ki a többi tanár elképesztően pökhendi, basáskodó, elnyomó, és színvonaltalan tevékenységét, amibe engem is bele akartak passzírozni.
Ha az oktatás minősége ellenőrizve, értékelve, és arányosan díjazva lenne, akkor szívesen mennék tanítani újra. Addig, amíg a mai gárda garázdálkodik, addig csinálok bármi mást.
Kérdező
9 éve tanítok, de eddig semmi különbséget - előnyt - nem tapasztaltam a korábbi munkaviszonyomhoz képest abban, hogy most közalkalmazott vagyok.
A mostani módosítás viszont hasonló, mint ami az orvosoknál történt. Az elvárások hasonlóak, a megnevezések kicsit változtak, továbbra is azt kell csinálnia a pedagógusnak, mint amit eddig is kellett volna és ugyanott, ugyanúgy. Csak most a túlórát "többlettanításnak" fogják nevezni, meg hasonlók.
Amiben talán szabadabb lesz, hogy nem lesz ennyire a tankerülethez kötve az elvárás, hanem iskolai szinten változhat, hogy kinek mennyi időt kell kötelezően az intézményben töltenie és talán még pár hasonló dologban.
Ami viszont lényeges és erről beszélt a kormányzat már egy éve:
"98. § [A pedagógus havi illetménye]
(1) A munkáltató a pedagógus havi illetményét a 97. § (1) bekezdés szerinti fokozata alapján az a) pontban foglalt összegben, valamint a b)-e) pontok szerinti illetménysávokon belül állapítja meg.
A havi illetmény összege
a) Gyakornok esetén: az adott évi központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott összeg,
b) Pedagógus I. esetén 410.000 Ft-tól 1.065.000 Ft-ig terjedhet,
c) Pedagógus II. esetén 430.000 Ft-tól 1.135.000 Ft-ig terjedhet,
d) Mesterpedagógus esetén 520.000 Ft-tól 1,365.000 Ft-ig terjedhet,
e) Kutatótanár esetén 640.000 Ft-tól 1.470.000 Ft-ig terjedhet.
(2) A munkáltatói jogkör gyakorlója az (1) bekezdésben meghatározott keretek között az alábbi szempontok mérlegelése alapján állapítja meg a havi illetményt:
a) a szakmai gyakorlati idő mértéke,
b) a munkakör ellátásához a besorolás alapjául szolgáló iskolai végzettség, szakképesítés, szakképzettség melletti, a kinevezésében feltüntetett további, munkakörében hasznosítható további szakképesítés, szakképzettség idegennyelv-ismeret megléte,
c) a munkaköri feladatokon túl önkéntesen vállalt többletfeladatok, ideértve, ha a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót több köznevelési intézményben vagy több feladatellátási helyen foglalkoztatják,
d) munkakörében végzett tevékenységéhez kapcsolódó, a fenntartó vagy a köznevelésért felelős miniszter által adott elismerés megléte,
e) a felelős gazdálkodás eredményeképp a munkáltató rendelkezésre álló forrás összege.
(3) A munkáltató a teljesítményértékelés eredményének figyelembevételével a pedagógus havi illetményét – a szeptember 1-jétől a következő naptári év augusztus 31-jéig terjedő időszakra vonatkozóan – annak legfeljebb húsz százalékával megemelheti (a továbbiakban: eltérített illetmény). Gyakornok esetén teljesítményértékelést nem kell lefolytatni.
(4) Ha a pedagógust a naptári év első napján magasabb fokozatba kell sorolni"
Ez annyit jelent, hogy a fizetésem legalább a másfélszeresére emelkedne a mostaninak, de könnyen lehet a duplája is.
Ha röviden összefoglalnám a tervezett változást: a foglalkoztatás hasonló lesz mint más munkavállalónál aki piaci alapon vállal munkát egy nagyobb cégnél vagy intézménynél, a fizetéseket meg a mostanihoz képest jelentősen megemelik. Hátrányát nem láttam, előnyét viszont igen: a pedagógusok is meg tudnak majd élni a fizetésükből. A jó pedagógusok és nem azok akik régóta pedagógusok.
Innen letölthető a jogszabály változás is meg a rövid összefoglalója és a szervezetek által mellé fűzött megjegyzések is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!