Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A feministák és gender hívők...

A feministák és gender hívők miért gondolják magukat ekkora értelmiséginek?

Figyelt kérdés

Elég nagy flegmaságot és felsőbbrendűség-tudatot látok rajtuk. Gondolkodóknak hívják magukat, miközben csak egy politikai ideológia sablonjait magolták be teljesen kritikátlanul, tehát semmi közük a gondolkodáshoz. Folyton ugyanazokkal a panelekkel találkozom, amikor leállok velük vitatkozni.

Más nem érzi ezt így?

2022. nov. 1. 04:28
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:

Szövegértelmezés... olyan értelemben tök mindegy, hogy fordításról vagy írásról beszélünk, ha így vagy úgy komplexebbnek gondolod a természettudományt, mint a filozófiát. És már leírtam azt is, hogy végül nem a fordításra gondolok, hanem a mű megírására, az sokkal adekvátabb példa.

A lényegre pedig továbbra sem reagálsz.

2022. nov. 2. 07:33
 52/56 anonim ***** válasza:

Értem, összemosol két dolgot, aztán amikor ezzel szembesítenek, akkor a másik a hibás. Többször is világosan leírtam, hogy a komplexitást kifejezetten a hídtervezési-fordítási összevetésben értem, még azt is leírtam, hogy a sztenderd algoritmuselméleti (Turing) értelemben. Hogy te milyen értelemben gondoltad az elején, hogy Heideggert nehezebb fordítani, mint a hidat megtervezni, azt továbbra sem definiáltad. Szerintem nem is tudod definiálni, de talán tévedek. (Hoztál egy gyenge analógiát, hogy az 1+1 könnyebb, mint a másodfokú egyenlet megoldása, ami persze igaz, hiszen a másodfokú egyenlet megoldásához kellenek az alapműveletek. De mivel se a hídtervezés nem része a Heidegger-fordításnak, se a Heidegger-fordítás nem része a hídtervezésnek, az analógia semmi kapaszkodót nem nyújt nekünk, amikor valódi intellektuális feladatokat mérünk össze. A Turing-gépek komplexitása és futásideje igen.) De akkor most már elő a farbával, írd le normálisan, milyen értelemben nehezebb szerinted Heideggert fordítani, mint hidat tervezni.

"A lényegre pedig továbbra sem reagálsz."

- Leírtam, hogy milyen sorrendben történtek a dolgok, letagadni nem tudod, mert itt van, ezért jön a nyuszi a kalapból, hogy ja, nem is az a lényeg. Hát süsd meg!

Slusszpoén. Amiből kiindultunk, hogy tudományfilozófia a természettudományok fejlődéséhez mit tett hozzá, szerintem szinte semmit, szerinted sokat. Tegnap kicsit nézegettem Feynmant, ha már szóba került, és belefutottam: "The philosophy of science is as useful to scientists as ornithology is to birds." :D

2022. nov. 2. 16:47
 53/56 anonim ***** válasza:

Összekeversz egy másik válaszolóval. Nem velem vitatkoztál arról, hogy a tudományfilozófia mit tett hozzá a természettudományok fejlődéséhez.

Azt pedig továbbra sem értem, hogy miért bosszant ez a fordítás, ha már leírtam kétszer is, hogy ne a fordítást hasonlítsd össze, hanem a mű megírását a hídtervezéssel, mert ez lenne a jobb párhuzam. Mit gondolsz a műalkotás-hídtervezés kapcsán a komplexitásról?

2022. nov. 2. 17:05
 54/56 anonim ***** válasza:

[ma 17:05]: "Azt pedig továbbra sem értem, hogy miért bosszant ez a fordítás, ha már leírtam kétszer is, hogy ne a fordítást hasonlítsd össze, hanem a mű megírását a hídtervezéssel, mert ez lenne a jobb párhuzam."

- Azért bosszant, mert te magad ezzel kezdted [tegnap 13:57]-ben (vagy az is egy másik hozzászóló volt?), de azt elvárnád, hogy én meg ne csináljam, mert az újabb párhuzamod szerinted jobb. Pedig még abban se jutottunk dűlőre. Mondd el, te mit értesz az alatt, hogy "Bizonyos műveket [...] dekódolni és lefordítani. Egy híd megtervezése intellektuálisan ugyanolyan vagy megkockáztatom, kevesebb befektetést igényel." (idézet [tegnap 13:57]-ből)

"Mit gondolsz a műalkotás-hídtervezés kapcsán a komplexitásról?"

- One thing at a time.

2022. nov. 2. 17:42
 55/56 anonim ***** válasza:

54: tehát kijavítok valamit, mert úgy pontosabb és precízebb, de te elvárod, hogy ragaszkodják hozzá mégis, csak mert téged bosszant? Ez nem így működik.

A kérdésem továbbra is áll.

2022. nov. 2. 17:46
 56/56 anonim ***** válasza:

[ma 17:46]: Nem. Azt várom el, hogy mondd el, szerinted mitől lesz valami intellektuálisan nagyobb befektetés, mint valami más. Ezt az egész méricskélést te dobtad be, írd le, mit kell alatta érteni szerinted. Mert most ott tartunk, hogy

1. Bedobtad a méricskélést, ami szerint 'filozófiai mű fordítása' > 'hídtervezés'.

2. Leírtam, hogy szerintem ennek az összehasonlításnak nem nagyon van értelme, mert nem igazán lehet definiálni. Ha nagyon muszáj lenne, akkor mégis fordítva írnám fel, mert az egyikre (fordítás) már van Turing-gép, a másikra (hídtervezés) még nincs.

3. Leírtad, hogy az 1+1 könnyebb, mint a másodfokú egyenlet megoldása. Ez egyébként igaz, és ez teljesen egzaktul leírható Turing-gépek (és algoritmuselméleti komplexitás, valamint a futásidő) segítségével.

4. Most meg azzal jössz, hogy a kérdésed még továbbra is áll, hogy szerintem a műalkotás vagy a hídtervezés.

Tudod, mit? Definiáld szépen, egzaktul mit értesz azon, hogy intellektuálisan mit értesz nehezebbnek/könnyebbnek, nagyobb/kisebb befektetésnek. Ezt én hamarabb kértem tőled. Majd utána én is válaszolok a te még álló kérdésedre.

2022. nov. 2. 18:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!