A feministák és gender hívők miért gondolják magukat ekkora értelmiséginek?
Elég nagy flegmaságot és felsőbbrendűség-tudatot látok rajtuk. Gondolkodóknak hívják magukat, miközben csak egy politikai ideológia sablonjait magolták be teljesen kritikátlanul, tehát semmi közük a gondolkodáshoz. Folyton ugyanazokkal a panelekkel találkozom, amikor leállok velük vitatkozni.
Más nem érzi ezt így?
[ma 12:33]: "Hogy jönnek ide a szellemet játszó gyerekek."
- Arra próbáltam utalni, hogy a szóalaki hasonlóságból, és hogy a matematika szellemtudomány, még nem filozofál, aki matematizál. Nem Heideggert akartam froclizni, hanem azt a hozzáállást, hogy mivel a matek szellemtudomány, én filozofálok, amikor matekozok. Lófüttyöt, sok mindent csinálok, amikor matekozok, de nem filozofálok.
[ma 12:38]: "Az a baj, hogy te úgy kezeled a dolgot, mintha a tudomány és a filozófia két teljesen különálló dolog lenne (...)"
- Mindig igyekeztem kiírni, hogy természettudományról beszélek. A filozófia tudomány, de nem természettudomány. Az általad említett kölcsönhatás létezik, de nagyon túl van dimenzionálva.
"Egészen a 20. századig a legtöbb tudós egyben filozófus is volt (...)"
- A reneszánsz végéig még a művészeteket együtt nyomták velük (az ún. polihisztorok), mégse mondjuk, hogy a XV. századi anatómia meg festészet egy tőről fakadnak. Van a tudománynak egy diverzifikálódó jellege az utóbbi 7-800 évben, de ez nem jelenti azt, hogy a newtoni mechanika egy centivel is hátrébb lenne, ha Newton nem lett volna - egyébként teljesen középszerű és jelentéktelen - filozófus. (Most komolyan, tudsz tőle bármit is mondani tőle, amiről most azt gondoljuk, hogy igen, ez XVII-XVIII. századi filozófia? Wiki nélkül, úgy értem. Minden, ismétlem, minden jelentős, amit Newton alkotott, és amiket ma tankönyvekbe írunk, fizikai és matematikai tankönyvekbe kerülnek, és ennek oka is van.)
"Sok mindent csinálok, amikor matekozok, de nem filozofálok."
Akkor nagyon eltér a véleményünk arról, hogy mi is az a filozofálás. Szerintem az absztrakciós, logikus gondolkodást teljesen kimeríti, ami az algebrához, és pl. a "lét és idő" elemzéséhez, megértéséhez ugyanúgy szükséges. Én mindkettőt csináltam már, és mindkettőhöz szükség van ugyanolyan mértékű logikára.
[ma 13:25]: El tudom fogadni ezt a hozzáállást, de értelmetlennek látom. Meg hát félrevezetőnek is, az az igazság. A valóságos tudományos életben a filozófia ennél egy jóval behatároltabb dolgot jelent, senkit nem vesznek fel egy filozófia tanszékre professzornak azért, mert nagyon jó hidakat tud tervezni, pedig a hídtervezésben absztrakció, logikus gondolkodás kimaxolva, és még algebra is több van, mint a komplett tanszéken együttvéve. Továbbá a tévében megszólaltatott celebfilozófusok fő képessége az eszmetörténeti műveltség, mindnek, nem pedig az, hogy képrejtvényeket gyorsan tudnának megoldani.
Meg hát visszatérve, nekem az volt az eredeti gondom, hogy itt valaki, tán éppen te, a felvilágosodás filozófiájától eredeztette(d) a tudományos módszertant. Most meg már ott tartunk, hogy a filozófia minden, ami logikus gondolkodás meg absztrakció. Csak hát akkor mi köze ennek a felvilágosodáshoz, hiszen azért előtte is tudtak az emberek logikusan és absztraktul gondolkodni...
36: nem, én az vagyok, aki azzal érvelt, hogy a matek szellemtudomány.
Szerintem az a premisszád, hogy a filozófia egyenlő a filótörivel, ami téves! Egy filozófia szakon nemcsak filótörit tanulnak, hanem érveléstechnikát, logikát, nyelvfilozófiát, hermeneutikát és így tovább. A filótöri kötelező tárgy, de nem ez tölti ki a magát a képzést.
Nem tudom, hogy milyen celebfilozófusokra gondolsz, de a filós professzorok fordítottak le több jelentős művet magyar nyelvre, amire egy tolmács nem lenne képes, mivel először értelmezni kell a szöveget. Bizonyos műveket csak hosszú hetekbe, hónapokba, sőt évekbe telik dekódolni és lefordítani. Egy híd megtervezése intellektuálisan ugyanolyan vagy megkockáztatom, kevesebb befektetést igényel.
"Egy híd megtervezése intellektuálisan ugyanolyan vagy megkockáztatom, kevesebb befektetést igényel."
Lehet, de a hídnak van valami haszna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!