Miért baj az, ha a kormány szigorítja a KATA-t? A gazdag vállalkozók úgyse fognak éhen halni. Legalább nagyobb lesz az egyenlőség
#38: Itt most a KATA-s egyéni vállalkozókról van szó, akik eljutottak a "csúcsra" és inspirálnak téged, azoknak inkább kft-jük vagy zrt-jük van és bevétel szempontjából más szintet képviselnek.
Ha jól emlékszem, a KATA-t azzal a kimondatlan céllal vezették be, hogy azok a viszonylag kisbevételű egyéni vállalkozók (fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, fordítók, nyelvtanárok, stb.), akik alig vagy semmi adót nem fizettek, legalább 50 ezret pengessenek be havonta az államkasszába és akkor békén hagyják őket. Az éves jövedelemhatár 6 millió volt, vagyis havonta 500 ezer. Ez nem a csúcs kategória vállakozói berkekben, van aki naponta többet keres. És ez elhozta a "kényszervállakozók" korát is, mert sok cégnek így érte meg alkalmazni dolgozóit, kikerülve a járadékok befizetését utánuk, én is voltam ilyen alkalmazott.
"a KATA-s szerelő, takarító, fűnyíró/kertgondozó eddig sem csinálta meg emiatt egy társasháznak sem olcsóbban a munkát"
De. Mert ha nem katás, akkor alkalmazottnak kell felvenni, ami havonta 4-600 000 Ft-tal több adóteher a lakóknak.
Én nem vagyok ez az életművész típus, hogy újságíró legyek. Ha lenne valami jó szakmám, pl. villanyszerelő lennék, akkor elmennék egyéni vállalkozónak és maszekolnék.
De máskülönben meg ki kéne találni valami teljesen újat. Ahhoz meg nem vagyok elég kreatív meg nincsenek olyan ötleteim, hogy beindítsak egy startupot. Nem értek semmihez sem. Meg egy vállalkozás beindításához komoly tőke is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!