Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ez semmiképp se működhetne a...

Ez semmiképp se működhetne a magyar egészségügyben? Ezzel a rendszerrel nem lehetne jobb a magyar egészségügy?

Figyelt kérdés

Múlthéten találkoztam a szüleim egyik ismerősével, aki 8. éve Svájcban él/ dolgozik szakácsként egy talán világszerte ismert faluban.

Tudni kell róla, hogy ő ezt az egész életet, ott teljesen máshogy kezdte, ugyanis alapból előtte sokáig Ausztriában dolgozott és nem is volt nagyon rálátása soha a magyarországi helyzetekre, viszonyokra, nagymamáján kívül szinte senki nem él már itthon.

Azt mondta, hogy Svájcban nincs olyan, hogy állami egészségügy.

Többszintes biztosítási rendszer működik, ezt az ember magánbiztosítónál teszi meg, s ez azt jelenti, hogy van egy alap, amit mindenkinek kötelező fizetni.

A többi szint, meg különböző vizsgálatokra/ beavatkozásokra vonatkozik, nyilván a fizetendő összeg egyenesen arányosan nő a biztosítás szintjével, ez egyértelmű.

Mesélte, hogy egy komoly tüdő-arcüreggyulladása volt még régebbenl, a szervezete nehezen alkalmazkodott az ottani hidegebb telekhez, s ez annyira elfajult, hogy az orrmanduláját ki kellett szedni és az arcüregében is kellett valamilyen beavatkozást csinálni, olyan szinten tele volt gennyel meg váladékkal. Mondta, hogy nem fedezte volna ezt a biztosítása, viszont itthon meg nem volt jogosult az ellátásra, hát nem fizette a TB-t.

Megnézegette, hogy itthon mennyibe kerülne Pesten a Medicoverben és azt mondta, hogy inkább ott megcsináltatja ezeket.

Összesen Forintba olyan 500-600 ezret fizetett, de amiket mesélt..

Olyan leveseket, olyan többfogásos ételeket hoztak ki neki, elmondása szerint a kórterme olyan volt, mint egy ilyen 5 csillagos szállodai szoba, s a kórházban van wellness is, amit ugye használhatott ha akart meg minden gépen, kórházi eszközökön is látszódott, hogy mennyivel modernebb és drágabb mint amit itthon használnak.

Ő azóta kötött egy magasabb szintű biztosítást, de azt leszögezte, hogy akármilyen egészségügyi gondja legyen, a svájci egészségügyet fogja igénybe venni.

Elgondolkodtam azon, hogy ott ugye nincs ilyen, hogy közös, mindenki magának fizeti az egészségügyi biztosítást nem másnak. És soha nem volt ebből semmi gond, sose tiltakoztak ellene az emberek, sőt, a világ legboldogabb országa, vagyis az ismerősöm szerint nagyon elégedett minden ember az egészségüggyel.

Felesleges beszélni arról, hogy itthon milyen az egészségügy, jól tudja mindeni és azt is, hogy nagyon sokan, még a kevésbé jómódú emberek is magánba mennek a covid óta.

Most ezen az egészen elgondolkoztam.

2022. febr. 22. 12:18
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
18%

Szerintem teljesen elbeszélünk egymás mellett.

A magán eü és az egyéb biztosítás is csomagokra van osztva.

De mindkettőnek az a lényege,hogy nem a befizetésed összegéig térít neked.

Mert ha így lenne,akkor mindenki otthon gyűjtené a pénzét a befőttes üvegben vésztartaléknak.

2022. febr. 22. 15:09
 32/51 anonim ***** válasza:
24%
Akik itt a csodás magánbiztosítós rendszer mellett kardoskodtok, ti láttátok mondjuk a "breaking bad" című kedves kis sorozatot? Vagy bármilyen amerikai kórházas sorozatot, amikben külön epizódokat szentelnek annak, hogy bemutassák a szerencsétlen családokat, akiknek nem telik az eszméletlen drága ellátásra, mert a gonosz biztosító nem fizet, de természetesen a vége happy end, hiszen a jó doktorbácsik nagy kegyesen végül elvállalják ingyen? Nem hiszem, hogy itt nálunk olyan sok eset záródna happy endel.
2022. febr. 22. 15:20
 33/51 anonim ***** válasza:
34%
Mindenesetre több,mint az állami ellátásban.
2022. febr. 22. 15:25
 34/51 A kérdező kommentje:

32-es oké. És akkor újra megkérdezem. Tegyük fel Amerikában akkor mindenkinek egy alapnál magasabb bért kell fizetnie, hogy más emberek hozzájussanak az ellátáshoz. És az ember, aki meg minőségibb ellátást szeretne, az akkor fizessen olyan TB félét, majd emellett egy magánbiztosítást is, hogy megfelelő ellátást kapjon.

Bravo. Szerinted ez mennyire lenne igazságos?

2022. febr. 22. 15:49
 35/51 anonim ***** válasza:
24%

Nem kell, hogy igazságos legyen. Nem az a dolga az államnak, hogy igazságos legyen, hanem hogy biztosítsa a társadalom működéséhez szükséges alapvető dolgokat, illetve azokat amikre szükség van, de piaci alapon senkinek nem érné meg csinálni.

Vagy akkor ennyi erővel ne fizessünk egyáltalán adót. Mindenki magáért felel. Nem kell egészségügy? Oké. De akkor nem kell gondolom iskola, óvoda sem, jó a magán abból is. Nem kellenek utak sem, van pénz terepjáróra. Nem kell rendőrség, van rengeteg magán biztonsági cég. Sokáig lehetne folytatni. Bulis világ lenne. Vagy nem.

2022. febr. 22. 16:07
 36/51 A kérdező kommentje:

Nem kell téged se lepontozni, mert nem mondasz hülyeséget, van abban is ráció, amit te mondasz, viszont szerintem az is tény, hogy abban a társadalomban ahol több dolog van ,, magánosítva" az valahogy jobban működik, vagyis nem ez a legjobb szó, az emberek elégedettebbek.

Itthon mindennek az alapja az lenne, hogy a kormányok ne lopjanak el minden ellophatót. Ezért is van az, hogy amire az állami ráteszi a kezét, abból jó dolog nem sülhet ki, szerintem lassan itthon azon sem lepődnénk meg ha a Hunguest Hoteleket átneveznék nemzetire, mint ahogy a dohányboltokat.

De meg azt azért tegyük hozzá, hogy olyan országokban, ahol több dolog van magánkézben, ott az adó is kevesebb.

2022. febr. 22. 16:27
 37/51 anonim ***** válasza:
16%

Az a baj, hogy a vita nem tud rendesen lefolyni ebben a témában.

Aki ismeri a nyugati magánegészségügyi rendszereket, a biztosításon alapuló egészségügyi rendszereket, az tudja, hogy mik a korlátai és mennyire nem jó az átlagembernek.

Aki viszont csak annyit lát belőle, hogy ott szebb a kórház, jobb a kaja, meg nekem azt mondta a rokonom, hogy ott minden sokkal jobb - az meg nem is fog ezzel foglalkozni. Mert nem tudáson alapul a véleménye, hanem azon, hogy elhitte a reklámot.

Akinek van jó munkája, van elegendő pénze és így rendes biztosítása - annak jobb a kinti rendszer. A többieknek viszont nem jobb.

Baromira nem érdekel, hogy málik le a vakolat a falról és a kórházi kaja rossz, meg 10 ember van egy kórteremben lepra körülmények között, amikor a nagyon kicsi nyugdíjú anyámat beszállította a mentő mert balesete volt, akkor azonnal ellátták, egy több órás műtéttel hozták rendbe a sérülését kizárólag azon az alapon, hogy nyugdíjas, pedig hajléktalannak hitték, mert a bérlakása tulajdonosa nem akarta, hogy bejelentkezzen miközben már egy éve ott lakott, így a lakcímkártyája csak települési szintű volt. Egy fillért nem kellett fizetnünk sem nekünk, sem neki. Majd hónapokig kezelték kórházban, mert a balesete során kiderültek egyéb súlyos szervi problémái, megmentették újra az életét, kikezelték és még rehabilitációs ellátásban is részesülhetett.

Egy fillér kiszámlázása nélkül, csak azért mert ő korábban fizette a járulékait és mi fizetjük a társadalombiztosítást most. Éppen így másik rokonomnak fél évig kezelték a koraszülött gyerekét olyan kezelésekkel amikre minden pénzük, a házuk rá ment volna ha ki kell fizetni, harmadik rokonomnak 4 éve olyan gyógyszerei vannak, amik milliós költséget jelentnek HAVONTA, különben meghalna.

Nem számít, hogy fizetnem kellett a betegszállítót zsebből, hogy anyámnak ne kelljen órákat várnia a kórházi folyosón amikor egyikből a másikba szállították, mert semmi mást nem kellett kifizetni, holott sok milliós számla lett volna a vége a gyógyításának. Nem érdekel, hogy ha bőrgyógyász kell akkor maszek rendelést kell keresnem, mert az 15-20 ezerből kész, mikor mellette nem kellett kifizetnem a párom komoly belgyógyászati műtétének a költségét vagy a gyerekem rendszeres kardiológiai vizsgálatait.

Olyanokon siránkoztok ami nevetséges. Nem olyan szép, nem olyan csicsás, ez így van. Majd idővel ez is javulni fog. de miért kell mellette azt hinni, hogy a bezzegországokban minden jó lehet kizárólag?

Tényleg nem gondolkodtok el azon, hogy vajon miért éri meg egy magán befektetőnek mások egészségügyi ellátását végezni, ha egy hatalmas állami rendszer veszteséges? Nyilván azéért mert hatalmas pénzeket tud kivenni belőle. Kitől: azoktól akik dolgoznak, fizetnek, de közben nem betegek.

Miért azt nézitek, hogy amikor van jó állása, egészséges és tud jó biztosítást fizetni akkor mit kaphat érte cserébe? Hiszen nem ez a fontos, hanem az amikor éppen beteg, amikor nem tud dolgozni, nincs jó fizetése.

Ott éppen úgy akkor fizetsz betegbiztosítást amikor dolgozol és egészséges vagy, és akkor nem is veszel érte igénybe semmi komolyat. Amint megsérülsz és elveszted vele a munkádat - a biztosításodat - onnantól mi lesz?

Inkább ismerjétek meg mi mennyibe kerül, valójában milyenek más országok rendszerei és ne akarjátok eldobni azt ami működik, cserébe olyanért amit évtizedek óta szeretnének megváltoztatni azok is akik benne élnek. Mert nem jó.

2022. febr. 22. 20:55
 38/51 anonim ***** válasza:
71%

"Olyanokon siránkoztok ami nevetséges. Nem olyan szép, nem olyan csicsás"

Nem olvastad el a hozzászólásokat. Nekem például nem az a bajom, hogy nem olyan szép, nem olyan csicsás, hanem az, hogy vonnak tőlem egy rakat pénzt TB címen, és nem látnak el, amikor nekem lenne szükségem rá.

2022. febr. 22. 21:02
 39/51 anonim ***** válasza:
76%

Ezzel azért vitáznék 37-es.

Nagyon kicsi nyugdíja annak van aki vagy nem dolgozott vagy feketén.

Ezzel szemben az én anyám aki egész életében dolgozott, adózott ,de csak egy minimálbérestől valamivel jobb állásban, kap egy viszonylag sz.r nyugdíjat és ugyanazt a semmirevaló ellátást,amit az,aki egy forintot sem tett a közösbe.

Pedig ha megnézed most is elég szépen vonnak a minimálbér után,egy elfogadható magán biztosítás kijönne belőle.

65 éves koráig gyakorlatilag nem használt semmit abból, amit 44 évig fizetett.

Most,hogy szeretne bejutni egy bármiféle ellátásra mehet a maszekhoz.

Értem én,hogy neked meg anyukádnak ez így megfelelő,de én nem aggódhatok az én anyámért?

Neki nem járna csak egy fokkal több törődés vagy figyelem,ha másért nem, azért mert egész életében adózott és felnevelt két gyereket,akik mindketten fizetik az adót?

Nem gondolnám,hogy minden munkaképtelent az út szélén kéne hagyni,de abban biztos vagyok,hogy 80%-nál több az, akinek csak büdös a munka.

2022. febr. 22. 21:09
 40/51 anonim ***** válasza:
0%

Kíváncsi vagyok mikor szedik le ezt a kérdést.

Valahogy mindig az történik,ha egy kicsit elkezdi valaki feszegetni az ilyen társadalmi témákat,hogy eltűnnek válaszok vagy a kérdés is.

2022. febr. 22. 21:14
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!