Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ez semmiképp se működhetne a...

Ez semmiképp se működhetne a magyar egészségügyben? Ezzel a rendszerrel nem lehetne jobb a magyar egészségügy?

Figyelt kérdés

Múlthéten találkoztam a szüleim egyik ismerősével, aki 8. éve Svájcban él/ dolgozik szakácsként egy talán világszerte ismert faluban.

Tudni kell róla, hogy ő ezt az egész életet, ott teljesen máshogy kezdte, ugyanis alapból előtte sokáig Ausztriában dolgozott és nem is volt nagyon rálátása soha a magyarországi helyzetekre, viszonyokra, nagymamáján kívül szinte senki nem él már itthon.

Azt mondta, hogy Svájcban nincs olyan, hogy állami egészségügy.

Többszintes biztosítási rendszer működik, ezt az ember magánbiztosítónál teszi meg, s ez azt jelenti, hogy van egy alap, amit mindenkinek kötelező fizetni.

A többi szint, meg különböző vizsgálatokra/ beavatkozásokra vonatkozik, nyilván a fizetendő összeg egyenesen arányosan nő a biztosítás szintjével, ez egyértelmű.

Mesélte, hogy egy komoly tüdő-arcüreggyulladása volt még régebbenl, a szervezete nehezen alkalmazkodott az ottani hidegebb telekhez, s ez annyira elfajult, hogy az orrmanduláját ki kellett szedni és az arcüregében is kellett valamilyen beavatkozást csinálni, olyan szinten tele volt gennyel meg váladékkal. Mondta, hogy nem fedezte volna ezt a biztosítása, viszont itthon meg nem volt jogosult az ellátásra, hát nem fizette a TB-t.

Megnézegette, hogy itthon mennyibe kerülne Pesten a Medicoverben és azt mondta, hogy inkább ott megcsináltatja ezeket.

Összesen Forintba olyan 500-600 ezret fizetett, de amiket mesélt..

Olyan leveseket, olyan többfogásos ételeket hoztak ki neki, elmondása szerint a kórterme olyan volt, mint egy ilyen 5 csillagos szállodai szoba, s a kórházban van wellness is, amit ugye használhatott ha akart meg minden gépen, kórházi eszközökön is látszódott, hogy mennyivel modernebb és drágabb mint amit itthon használnak.

Ő azóta kötött egy magasabb szintű biztosítást, de azt leszögezte, hogy akármilyen egészségügyi gondja legyen, a svájci egészségügyet fogja igénybe venni.

Elgondolkodtam azon, hogy ott ugye nincs ilyen, hogy közös, mindenki magának fizeti az egészségügyi biztosítást nem másnak. És soha nem volt ebből semmi gond, sose tiltakoztak ellene az emberek, sőt, a világ legboldogabb országa, vagyis az ismerősöm szerint nagyon elégedett minden ember az egészségüggyel.

Felesleges beszélni arról, hogy itthon milyen az egészségügy, jól tudja mindeni és azt is, hogy nagyon sokan, még a kevésbé jómódú emberek is magánba mennek a covid óta.

Most ezen az egészen elgondolkoztam.

2022. febr. 22. 12:18
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, kisadózót is állam 1-2zret várt. De a magyar olyan, hogy nem érdekli, mi lesz, most élek, most legyen olcsó. Úgyhogy hidd el, nem lenne okos ötlet.
2022. febr. 22. 13:08
 12/51 anonim ***** válasza:
90%
Én a kötelező TB-t másképp osztanám el. Lenne egy minimum fix összeg, ami mindenkinek az állami közösbe megy, mondjuk a legalacsonyabb bér x%-a, abból fedeznék az alap ellátást, gyerekorvos, háziorvos, sürgősségi ellátás, kötelező oltások (itt elsősorban a gyerekkori oltásokat értem). Ezen felül pedig még x%-ról lehetne szabadon dönteni, hova menjen, mehetne az állami közösbe, mehetne egészségpénztárba, mehetne Medicover féle magánklinikához, akár megosztva több részre, mint a cafeteria, évente egyszer lehetne módosítani. Én soknak tartom, amit most vonnak tőlem úgy, hogy cserébe nem látnak el rendesen, amikor szükségem lenne rá.
2022. febr. 22. 13:15
 13/51 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem olvass kicsit bővebben a svájci biztosítási rendszerről és egészségügyről, mi mennyibe kerül… és vesd össze a svájci és a magyar fizetéseket, életszínvonalat.

Én a svájci eü-ben dolgozok, még azt is kiszámlázzuk, ha az orvos otthon felhív és megkérdezi, jól vagy-e. Vagy hogy elolvassuk a leleteidet és küldünk egy e-mailt. Az anyagokat is az utolsó gézdarabig.

2022. febr. 22. 13:17
 14/51 A kérdező kommentje:

Nekem ezt ismerősöm mesélte, aki 8 éve ott él. Ne aggódj ezeket ő is elmondta, nyilván ha nem fizet semmilyen biztosítást, akkor mindenért fizet.

Ebben nincs semmi meglepő, céloztam arra, hogy ott nincs ilyen, hogy állami egészségügy.

2022. febr. 22. 13:23
 15/51 anonim ***** válasza:
36%

Kérdező, a rendszer alapvetően nem azért van, hogy hotelszolgáltatást kapj, hanem hogy meggyógyítsanak.

A magyar egészségügyi rendszer társadalombiztosítás, azaz egymásért vállalunk felelősséget és nem csak magunkért.

Akkor fizeted a TB járadékot amikor dolgozol, ilyenkor sok éven keresztül nem is veszel ki semmit az egészségügyi ellátásból, mert egészséges vagy. Nincsen hotelszolgáltatás a kórházakban, mert nem futja rá. Ellenben amikor még nem tudsz fizetni, mert még nem dolgozol (fiatalok) vagy amikor már nem tudsz fizetni mert már nem dolgozol( betegek, sérültek, nyugdíjasok, munkanélküliek), akkor is megkapsz minden ellátást költségtől függetlenül is.

Akkor is elvégzik rajtad a szívműtétet ha minimálbéres vagy és akkor is megkapja a gyereked a csontvelő kezelést leukémiásan, ha nincs munkád.

Ahogy te is írtad, ott ezt nem fedezi az alap biztosítás. Vagyis utána nekiállhatsz kifizetni. Itt meg nem.

2022. febr. 22. 13:42
 16/51 anonim ***** válasza:
36%

Az ezzel a probléma, hogy 10 meg 100ezrekről beszélnek ennek kapcsán az emberek mindig, mintha ez olyan sok pénz lenne az egészségügyben. Lsd itt is. De ha egyszer olyan betegséged lesz aminek a kezeléséhez csak a gyógyszer több millió esetenként akár több tíz vagy százmillió forint is lehet, akkor mi lesz? Majd a biztosító szépen meghúzza a vállát, hogy ő azt nem fedezi, vagy csak x részét fedezi. Akkor az a sok ezer ember, akinek most kifizeti az állam mi a pitsát fog csinálni?

Mindenki csak magát nézni, de nem azért fizetsz be pénzt az államnak, hogy azt majd te személyesen később föltétlen visszakapd, hanem hogy működni tudjon a társadalom. Nyilván ha kevesebbet lopnának, akkor jobban tudna működni. De erre nem az a megoldás, hogy akkor legyen anarchia és mindenki magáért felel, akinek meg nem megy az dögöljön rakásra, hanem talán olyan vezetőket kéne választani, akik alkalmasak.

2022. febr. 22. 13:42
 17/51 anonim ***** válasza:
56%
Hát nézőpont kérdése. Ha megszűnne az állami ellátás, akkor megszűnne a támogatás a gyógyszerekre is, a nyugdíjasok költsége egyik napról a másikra megsokszorozódna. Mivel nem tudnák megvenni a gyógyszereket, így pár hónap alatt nagy részük szépen kihalna, így már nem kellene az ellátásukra költeni, szóval maradna pénz wellnessre meg luxus kajára.
2022. febr. 22. 13:59
 18/51 anonim ***** válasza:
81%
#16 Mindaddíg, amíg nagyon sokat befizetek és amikor kell nem kapok érte semmit, addig hívhatom működésképtelennek. Csak pár példa a pontosság kedvéért. Hiába fizetem a TB-t 23 éves korom óta rendszeresen, amikor megállapították a kifakadt sérvemet 9, ismétlem 9 hónapot kellett várnom a műtétre 2017-ben. Még csak nem is a covid alatt. Nagyanyám 3 hónapra rá kapott időpontot laborra. Az általad leírt rendszer akkor lenne jogos, ha működne. De nem működik, mert a befizetett összegért a minimális ellátást sem kapom meg. Amikor anyámat műtötték a vénás lábával 1,5 év!! várakozás után, nekünk kellett bevinni wc papírt, meg kenyeret, hogy legyen mit ennie. A pláza vécéjében is kiraknak már wc papírt. Inkább fizetném a magánegészségügyet és kapnék ellátást amikor problémám van, minthogy fizetem a TB-t és el sem látnak.
2022. febr. 22. 14:00
 19/51 anonim ***** válasza:
76%
Hogyne nézném magam, amikor azt tapasztalom, hogy ha baj van, akkor nem látnak el, vagy szarul látnak el, miközben közel 100 ezret vonnak tőlem havonta? Hol érdekel az engem, hogy a láncdohányos Pistike rák kezelése mennyibe fáj, mikor én nem dohányzok, és egy rakat pénzt hagyok ott magánorvosnál, mert államiban csesznek rám, amikor nekem kell ellátás?
2022. febr. 22. 14:12
 20/51 anonim ***** válasza:
76%
"Akkor az a sok ezer ember, akinek most kifizeti az állam mi a pitsát fog csinálni?" - Amíg engem nem látnak el, amikor nekem van szükségem rá, addig szarok rá, bocs.
2022. febr. 22. 14:16
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!