Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyire fair, hogy külföldön...

Mennyire fair, hogy külföldön sehol sem kötelező az orvoshallgatóknak az oltás, itt Mo-n viszont már a harmadik szükséges a beiratkozáshoz?

Figyelt kérdés
Nem sok ez egy kicsit? Ha felvételt nyert valaki az orvosira, de nincs beoltva, akkor nem kezdheti meg a tanulmányait.

2021. dec. 16. 17:25
 101/148 anonim ***** válasza:
31%

"Na és így néz ki, amikor valaki nyugtatóra alkoholt iszik. Ha képtelen vagy koherens, összeszedett módon írni és gondolkodni, akkor felesleges hozzászólnod a vitához."

Igen, igen, ez te vagy xcvggg. Ugyanezt a nyomi dumát nyomod a többi fórumon is.

2021. dec. 19. 08:40
 102/148 A kérdező kommentje:
Engem inkább csak meglep, hogy nyilvánvalóan vannak sokkal jobb védekezési stratégiák, a kormány az egyik legrosszabbat és leglogikátlanabbat választja, ti pedig el sem gondolkodtok ezen, de csak egy percig sem. Prágában pont azt fontolgatják, hogy kötelezővé teszik az oltást a 60+ korosztály számára, a fiatalokat pedig békén hagyják, úgy mint eddig is. Itt Mo-n minden fiatalt beoltottak kötelezően, kivéve a 60+ korosztályt, és pontosan ezért tart még a járvány, ezért lesz majd ötödik hullám is, mivel az oltás nem akadályozza meg a fertőzés terjedését. Sokan megbetegednek, bár komolyabb probléma nélkül átesnek rajta, de pont a legveszélyztetettebb korcsoport marad oltatlanul. 10/10!
2021. dec. 19. 13:48
 103/148 anonim ***** válasza:
21%
Ki nem sz*rja le hogy mi van Prágában? Ez itt Magyarország, nem pedig Csehország. Előttem is elmondták: ha nem tetszik lehet külföldre költözni és ott egyetemen tanulni. Nem fogsz hiányozni senkinek se. És honnan a jóistenből veszed még mindig, hogy ha a 60 felettieket beoltják akkor cuk-pak eltűnik a járvány? És ki a t*köm kötelezett minden fiatalt az oltás beadatására? Senki. Már megint össze-vissza hablatyolsz, de nem meglepő.
2021. dec. 19. 15:29
 104/148 A kérdező kommentje:

103: Látni, hogy nincs kritikus, analitikus gondolkodásod, de arroganciád az van, úgyhogy veled teljesen felesleges a vita. Mindenesetre tisztázok pár dolgot azok számára, akik esetleg elolvassák:

“És honnan a jóistenből veszed még mindig, hogy ha a 60 felettieket beoltják akkor cuk-pak eltűnik a járvány?“

A járvány nem fog megszűnni, pont ez az, ellenben ha beoltják a 60 év felettieket, akkor radikálisan csökkenésnek indulna az elhalálozások száma, és az ellátórendszer sem lenne többé veszélyeztetve. Ez tény.

“ha nem tetszik lehet külföldre költözni és ott egyetemen tanulni.“

Szerintem mindenkinek joga van tanulni a saját nyelvén a saját hazájában. A diszkrimináció támogatasát normális felnőtt emberek elítélik, te pedig minimális szégyenérzet nélkül még büszke is vagy rá! Gratulálok!

“És ki a t*köm kötelezett minden fiatalt az oltás beadatására? Senki. Már megint össze-vissza hablatyolsz, de nem meglepő.”

Ha nem tűnt volna fel, az orvoshallgatókról van szó. Nem az én hibám, hogy nem erősséged a szövegértelmezés.

2021. dec. 19. 15:55
 105/148 anonim ***** válasza:
26%

"Szerintem mindenkinek joga van tanulni a saját nyelvén a saját hazájában"

Jogod az van, de hogy egyáltalán felvételt nyerj egy egyetemre, mindig is egy sor követelménynek meg kellett felelni. Ebben semmi diszkrimináció nincs. Ha te nem vagy képes megfelelni az adott követelményeknek, akkor nem vagy oda való, ennyi az egész.

"Ha nem tűnt volna fel, az orvoshallgatókról van szó."

Akik egy igen apró töredéke csak a minden fiatalnak. Sokadszorra is elbuksz az alapvető logikai összefüggések átlátásában is...

2021. dec. 19. 16:10
 106/148 anonim ***** válasza:
21%

#14 Nekem nincs kritikus, analitikus gondolkodásom miközben te mondasz folyamatosan ellent magadnak. Arrogancia pedig nyílegyenesen rád jellemző, a témában sokkal jártasabb emberek írták le a véleményüket, te ezt rögtön támadásnak vetted és gőgősen kijelentetted, hogy nincs igazuk és teljes meggyőződésed, hogy TE, mint laikus az óriási tapasztalatoddal (lol) jobban tudod, hogy mit kellene csinálni egy ilyen helyzetben.

"A járvány nem fog megszűnni, pont ez az, ellenben ha beoltják a 60 év felettieket, akkor radikálisan csökkenésnek indulna az elhalálozások száma, és az ellátórendszer sem lenne többé veszélyeztetve. Ez tény." Előző válaszod --> "Itt Mo-n minden fiatalt beoltottak kötelezően, kivéve a 60+ korosztályt, és pontosan ezért tart még a járvány, ezért lesz majd ötödik hullám is"

Drága Kérdező! Tudom, hogy képtelen vagy felfogni, de a te sérthetetlen jogod mellett, hogy tanulhass az országodban a magyar anyanyelveden vannak kötelezettségeid is. Ha ezeket a közelezettségeidet nem teljesíted akkor a jogodat se fogod megkapni ahhoz, hogy tanulj. Kétoldalú a dolog és nem úgy működik ahogy te csettintesz egyet. Ez nem az óvoda. Államilag finanszírozott szakra is mehet mindenki... aki eléri a szükéges pontot és csak az maradhat államilag finanszírozott a képzése során is aki tartja az előírt követelményt. Milyen diszkrimináció folyik már itt kérem szépen!!!

,,A diszkrimináció támogatasát normális felnőtt emberek elítélik, te pedig minimális szégyenérzet nélkül még büszke is vagy rá! Gratulálok!"

Egyáltalán nem támogatom a diszkriminációt, mert ez rohadtúl nem az, ezt úgy hívják, hogy kötelezettség. Ennyi erőből az orvosi laborokban dolgozó laboránsok is vergődhetnének és diszkriminációt kiálthatnának, mert náluk kötelező a védőfelszerezlés viselete és bizonyos védőoltások beadása(mint ahogy az orvostanhallatóknál is), bezzeeeg azok a csúnya építőipari munkások az előírások ellenére mindig védőfelszerelés nélkül dolgozhatnak és senki se szól rájuk! Vagy egyes gyárakban a munkaszalag mellett dolgozóknak maszkot, szemüveget és ilyen fehér antibakteriális cuccot kell hordaniuk, bezzeg az autóipari gyárban ahol tengelyeket gáyrtanak ott nem... Érted már az abszurditásd ebben a moslékban amit ideböfögsz?

"Ha nem tűnt volna fel, az orvoshallgatókról van szó. Nem az én hibám, hogy nem erősséged a szövegértelmezés." előző válaszod --> ,,Prágában pont azt fontolgatják, hogy kötelezővé teszik az oltást a 60+ korosztály számára, a fiatalokat pedig békén hagyják, úgy mint eddig is. Itt Mo-n minden fiatalt beoltottak kötelezően, kivéve a 60+ korosztályt" Nem az én szövegértelmezésemmel van baj, hanem a te fogalmazásoddal.

Ezt a rengeteg energiát fektesd be inkább az érettségire készülésre és ne itt tombold ki a frusztrációdat!

2021. dec. 19. 16:23
 107/148 A kérdező kommentje:

Először is miből következtettek arra, hogy mit tanulok, tanulok-e még, vagy hogy már elvégeztem az egyetemet? Tudomásom szerint magamról semmit sem írtam, nyilván nem is fogok, de ez most nem számít. Az én érveim konzisztensek, továbbra is ugyanazt írok, csak jobban kibontva, mert egyesek nem akarják vagy nem képesek felfogni, miről van szó.

105: Ja, szóval szerinted logikusabb beoltani kötelezően több tízezer húszon éves fiatalt (akikre a vírus szinte semmilyen veszélyt nem jelent) mindazért, hogy megvédjék az oltatlan időseket, akiknek a jelentős százaléka úgyis bele fog halni a vírusba, és ezzel az eü. rendszert is túlterhelik? Ha inkább ezt a korcsoportot oltják be, akkor nem kell több tízezer fiatal orvoshallgatónak szívnia miattuk, de még egy egész társadalomnak sem, mert nemcsak az orvoshallgatókat oltják kötelezően, hanem a pedagógusokat és a dolgozó fiatalokat is, szóval ez a szám csak hatványozódik. És igen, még akkor is logikusabb lenne az időseket beoltani, ha csak a fiataloknak egy igen apró töredékéről lenne szó, mert elsősorban nem őket veszélyezteti a vírus. De persze, én bukok el az alapvető logikai összefüggések átlátásában, miközben már hatodjára magyarázom (eddig sajnos nem sikerült felfognod), hogy miért lenne logikusabb ez a stratégia, ha már az oltás így vagy úgy kötelező.

106:"sokkal jártasabb emberek" Kik? A többségnek a helyesírással is problémája akad, úgyhogy biztosan jártasabbak nálam. :D Azt nem árulom el, hogy laikus vagyok-e vagy sem, mert ez egy anonim fórum, de mégis miért kötöd a gondolkodásra való képességet bármilyen végzettséghez? Ez meglehetősen primitív hozzáállás.

A kötelezettség és a kényszerítés között pedig óriási különbségek vannak. Kötelezni csak olyasmit lehet, ami nem ártalmas az egyén számára. Ez pedig a kísérleti oltásokkal kapcsolatban nem teljesen kizárható! Ezért kellene meghagyni a szabad döntés lehetőségét, aki szeretné az felveszi, aki pedig nem, az nem. Az a szintű erőszak, ami jelenleg Mo-n folyik, büntetendő, és mindazok, akik elrendelték ezeket a "követelményeket" remélhetőleg előbb utóbb meg is bűnhődnek értük jogi úton.

Megpróbálom még egy példával elmagyarázni, hátha jobban átjön, miről van szó. Tételezzük fel, hogy létezik egy ebolaszerű halálos vírus, amibe csak az idősek és a krónikus betegek halnak bele (extrém ritka esetekben néhány fiatal is). Erre minden fiatalt kötelezően beoltanak, kivéve az időseket, akik sorra belehalnak a vírusba. Az ellátórendszer túlterhelődik, de továbbra sem az időseket oltják, helyette KÖTELEZŐEN azokat, akik számára szinte felesleges az oltás (ez még nem egyenlő azzal, hogy ne lenne lehetőségük felvenni). Hol van ebben a logika?

Hol van abban a logika, hogy Merkely szerint a fiataloknak nem szükséges a harmadik oltás, mégis rájuk kötelezi, amennyiben tanulni szeretnének? Hol van abban a logika, hogy 5 éves EGÉSZSÉGES gyerekeket oltanak koronavírus ellen kísérleti vakcinákkal, miközben rájuk ez a vírus egyáltalán nem veszélyes?

Ezeken a kérdéseken lenne érdemes elgondolkodni, nemcsak folyamatosan azt ismételgetni, amit a kilóra megvett és saját magának gyakran ellentmondó mainstream média üvölt körbe körbe.

2021. dec. 19. 20:22
 108/148 anonim ***** válasza:
28%

Jó sokáig tartott megszülni a következő agymenésed.

Milyen több tízezer 20-on éves fiatalról beszélsz már megint? Vagy már nem csak az orvostanhallgatókról van szó? Nem értem miről hablatyolsz.

Semmilyen helyesírással kapcsolatos probléma nem volt a válaszolók nagyrésze között, max elütési hiba. Nem kötöm egyáltalán a gondolkodást bármilyen végzettséghez, de aki BME-n fizikusként dolgozik vagy orvosként praktizál annál alap ennek a képességnek a megléte, már az egyetemet se tudta volna elvégezni ha nem tudna logikusan gondolkodni. És ha fene-fenét eszik akkor is ez lesz az igazság. Az meg kész vicc, hogy te aki semmit se bizonyított, ergó egyelőre egy névtelen senki vagy, itt osztod az észt, mindenkit hülyének nézel miközben mint egy óvodás besértődsz és levágod ugyanazokat a demagóg unalmas dumáidat.

Ilyen alapon bármi ártalmas lehet az egyén számára. Pár évvel ezelőtt egy diák ugrott ki egy kollégium x-edik emeletéről, mert nem tudta elviselni mentálisan, hogy bukott egy tárgyból. Volt aki öngyilkos lett. SŐT! Volt olyan diák aki az érettségi stressztől a vizsgára tartva szívrohamot kapott és meghalt. Akkor ez is veszélyes az egyére nézve? Tiltsuk be azonnal a tárgyak abszolválását, ne is legyen számonkérés, sőt adjuk oda a hallgatónak azt a diplomát? Mert szegénynek még a 10 félév alatt lesz valami baja. Vizsgaidőszak tiszta stressz általában ami bizonyítottan qra káros a szervezetre. Tiltsuk be azt is?

És megint elkövettél egy logikai bukfencet. A kényszerítés és a kötelezettség két külön dolog. Ráadásul... orvosi egyetemen, egészségügyben nem KÖTELEZŐ dolgozni sem tanulni. Senki sem kényszerít, hogy menj orvosnak és szorítanak pisztolyt a fejedhez, hogy márpedig neked muszáj beoltanod magad.

És ne ebolával meg az anyám kínjával példálozz te szerencsétlen! KORONAVÍRUS van, COVID! nem ebola. A te extrém eseted annyira extrém, hogy a környezetemben már ketten is meghaltak huszonévesek, mert ugyanolyan csökött agyú majmok voltak mint te. Az egyik rejtettbetegséggel, felerősítve a másik makk egészségesen murdelt el.

Merkely Béla augusztus elején mondta azt, hogy felesleges a fiatalok számára a harmadik oltás. December közepe van drága. Azóta megjelent 2 variáns is, ha nem három. Nem tünt fel eddig, hogy mutálódik a vírus és ami az egyiknél igaz, az a msiknál már lehet hogy nem?

Szánalmas ahogy próbálod újra és újra önigazolni magad, de sose fog összejönni. Az meg még szánalmasabb, hogy ahányszor nem tudsz belekötni egy-egy érvelésünkbe, tereled a témát. Eddig azon vinnyogtál, hogy milyen szemétség, hogy az orvostanhallgatókat kötelezik az oltásra. Aztán már minden fiatalt. Aztán mégse minden fiatalt csak az időseket. Aztán megint csak az orvostanhallgatókat. Most meg már az 5 éves gyerekek is bekerültek a képbe.

Gusztustalan egy élőlény vagy. Én nem vagyok hajlandó tovább részt venni ebben a moslékban amit ideokádtál és lealacsonyodni a szintedre. Annyit még azért megjegyeznék: ha esetleg igazad is lenne (de egyértelműen nincs, ezt már több mint 50 válaszban bebizonyították mások is!) akkor sem változna semmi és ugyanúgy forrhatnál a levedben a te kötelező oltásoddal meg a félelmetesen magas paranoiáddal! Egészségedre! vagy inkább nem. :)

2021. dec. 19. 23:05
 109/148 A kérdező kommentje:

Szerencsére nem ülök egész nap a számítógép előtt, ezért ha megengeded, akkor válaszolok, amikor az időm engedi.

Persze hogy nem érted, miről beszélek, mert nem is akarod megérteni. Az igaz, hogy egy orvos vagy egy fizikus az esetek többségében átlag feletti intelligenciával rendelkezik, de ilyen végzettség nélkül is léteznek intelligens, gondolkodó emberek, akik laikusak. Te pedig pont azt írtad, hogy egy laikus ne szóljon hozzá. Miért is ne?

"Pár évvel ezelőtt egy diák ugrott ki egy kollégium x-edik emeletéről, mert nem tudta elviselni mentálisan, hogy bukott egy tárgyból"

Ez most egy nagyon rossz analógia, mert az oltás veszélyes lehet, de egy tárgy abszolválása nem az. Nyilvánvalóan nem azért lett öngyilkos az illető, mert nem sikerült a vizsgája, hanem mert súlyos mentális betegségben szenvedhetett, pl. depresszióban. A másik példád is ugyanolyan rossz, mert a vizsgázás nem életveszélyes, hanem az illetőnek lehettek szívproblémái, így valami más kapcsán ugyanúgy elhunyt volna. Egy kísérleti oltás önmagában veszélyes lehet, nincs garancia arra, hogy megússzuk a hosszútávú szövődményeket, főleg úgy, hogy félévente újra kell oltatni.

"És megint elkövettél egy logikai bukfencet. A kényszerítés és a kötelezettség két külön dolog. Ráadásul... orvosi egyetemen, egészségügyben nem KÖTELEZŐ dolgozni sem tanulni."

Nem hinném, mivel a kezdettől fogva azon a véleményen vagyok, hogy nem szabadna senkit sem diszkriminálni. És ha már itt vagyunk, akkor ebben az átkozott helyzetben sajnos nemcsak az egészségügy érintett, hanem a különböző cégek, pedagógusok, és bárki, akinek a munkáltatója kötelezővé tette az oltást. Már önmagában is arra irányul a kérdés, hogy mennyire fair diszkriminálni az embereket pusztán az egészségügyi státuszuk miatt? Tehát az nagyon is kötelezőnek értelmezendő, amikor valaki a munkáját veszíti el, vagy nem tanulhatja azt, amit szeretne pusztán egy oltási státusz miatt. Kár, hogy ebbe nem gondoltál bele.

Kicsit eluralkodtak rajtad az indulatok, de én megpróbálok nem lesüllyedni a te szintedre. Nyilván koronavírus van (csakhogy kijavítsalak, a covid az már a vírus okozta betegség, nem a koronavírus szinonimája) és nem ebola, de kénytelen voltam egy másik vírussal elmagyarázni a helyzet logikátlanságát, ha már a koronavírussal nehéz volt megértened, miről beszélek. Képzeld, egy 10 millió lakosságú országban 40 elhunyt nem indokolja, hogy kötelezővé tegyenek egy kísérleti anyagot.

Merkely Béla szeptemberben, sőt ha jól tudom, szeptember végén nyilatkozott a harmadik oltásról, és akkor mondta, hogy szerinte nem szükséges felvenni a fiataloknak. A delta pedig már tavasszal is és nyáron is dominált. Az Omicron amúgy az eddigi a legígéretesebb variáns, mert azt tapasztalták, hogy csak náthaszerű tüneteket okoz, és Rusvai szerint jó is lenne vele átfertőződni. Szóval továbbra is kérdéses, hogy Merkely miért kötelezi a fiatal orvoshallgatókra a harmadik oltást, ha ő maga mondta, hogy a fiatalok számára nem szükséges? De még nagyon sok megválaszolatlan kérdés van, közöttük az is, hogy a gyerekeket miért oltják? Az utóbbi úgy került képbe, hogy már nemcsak az egészséges fiatalokat oltják, hanem az 5 éves gyerekeket is, akikre a vírus egyáltalán nem veszélyes. Ez pedig minden normális gondolkodású embernek szúrja a szemét.

Nem én kötök bele az érveléseidbe, hanem te kötsz bele az enyémbe, eddig nagyon gyengén, ezért kénytelen vagyok ugyanazt leírni mindig egyszerűbben és átláthatóbban, hogy megértsd. Szerintem most azért lehetsz dühös, mert nem tudsz megcáfolni, nincs is ezzel semmi baj. De ahelyett, hogy dühös lennél, inkább gondolkodj el a leírtakon, az sokkal hasznosabb!

2021. dec. 20. 00:03
 110/148 anonim ***** válasza:
22%

#109, orvos, fizikus, és egy sereg logikusan gondolkodó ember mellett egyszerű gazdasàgetikusként megpóbàllak felvilàgosítani, de csak egyszer, mert látom hiába, inkább csak a többiek kedvéért.

A fair (etikus) viselkedés azt jelenti, hogy úgy viselkedsz, ahogy előre deklaràltad.

Gloucester herceg etikus volt.

"Úgy döntöttem, gazember leszek!"

És az is lett, ajaj!

(Shakespearénál keresd)

Gazember lehetett, de etikátlan nem, hiszen megmondta előre.

Minden szervezet állít követelményt a belépni szándékozók elé:

Tulajdon

Oltottság

Vallási nézet

Testalkat

Felvételi pontszám

Egészségi állapot, stb.

Ha ezekhez tartja magát, akkor etikus.

Akkor volna etikátlan, ha ezen feltételek nélkül venne fel valakit.

Attól, hogy nem vesz fel mindenkit, aki belefér a körbe nem etikátlan, csak válogat EBBŐL a körből.

Ha vadásztársaságba lépnél legyen fegyvertartási engedélyét.

Ha nincs, nem léphetsz az be.

Mi a probléma?

2021. dec. 20. 01:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!