Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A pedagógusok miért nem...

A pedagógusok miért nem hagyják el a szakmát?

Figyelt kérdés
Ismert, hogy keveset keresnek és habár 4-5 órájuk van egy nap mégis 50 órát dolgoznak hetente felmérések szerint. Annak ellenére hogy 3.5 hónap szabadsága van minden pedagógusnak évente már az első évtől, mégis mindenki panaszkodik. Azt is mondják, hogy versenyszférában triplája lenne a fizetésük. Én ugyan nem értem, hogy egy tanárképzős fősulis vagy egyetemi fokozattal hova lehet menni. Szerintem csak aldis eladónak. De azzal is meglenne a 210k és csak 8-9 órákat kellene robotolni. Miért nem mennek akkor el?

2021. okt. 9. 15:18
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező egy rakat baromságot írtál le a tanárokról.

Nincs 3,5 hónap szünet. A téli szünet is később kezdődik mint a diákoknak, július első hete is még munkaidő és augusztus közepén kezdünk. Attól mert nincsenek bent diákok, nekünk munkaidő van. Azért van darabra több napunk, mint másnak, mert igazodni kell a diákokhoz. Én nem vehetek ki egy hetet májusban, mert akkor lenne kedvezményes nyaralás a tengernél, nem mehetek síelni februárban. A mi szabadságunk kötött.

Egy rugalmas munkaidőben dolgozó IT-sről nem mondod, hogy nem dolgozik teljes munkaidőben, csak mert nem 8-16 között ül a gépe előtt. A tanár sem csak az iskolában órán dolgozik, ahogy nem egyformán van feladata. Az egyik héten kevesebb, aztán meg egész éjjel kell csinálni, mert dolgozatok voltak vagy más feladatok.

Pont amiatt nincsen sztrájk, mert nem igaz hogy minden tanár panaszkodik, csak egy kisebbség. Van pozitív és negatív oldala is és ezek közt van az hogy szeretünk tanítani.

El lehet menni tanári diplomával is bárhová. Volt kollégám aki teljesen más területen kezdett dolgozni, pont a fizetése miatt, ahogy sokan meg később válnak tanárrá, mert az jó b számukra az ipar vagy az üzleti világ helyett.

Ha olyan rossz lenne tanárnak lenni, nem lenne annyi levelező tagozatos felnőtt aki most szerzi meg a diplomáját éppen.

2021. okt. 9. 16:44
 22/43 A kérdező kommentje:

Kérdésem, akkor miért nem mondják ki, hogy köszönjük jól vagyunk, jók a fizetéseink persze lehetne több is, hiszen ebből élünk. Ebből kell az álmainkat megvalósítani. De miért kell mindíg irreálisan sírni?

13 "Ezt az 50 órát miből számoltad ki? A nagy többség ennek kb. fele ennyi órát foglalkozik"

-A FB-on ped.szakszervetetei oldalon mondják ezeket, hogy hiteles felmérések szerint 55-60 órát dolgoznak hetente. Én sem hiszel el ezeket a számokat. Mitől hitelesek ezek az adatok? Kísérhették egy hónapig 100 pedagógust mindenhova? Ezt mesélték nekik a pedagógusok, mert fel kell készülni órákon át az órára és ki kell javítani a dolgozatok. Az órára amit a felsőoktatásban tanultak meg kijárták az iskolát anno...

18 " Áltsulisoknál ügyelet, tábor. Az ovi, bölcsi pedig kb. mindig nyitva van."

- Nyári ügyelet csak juni utolsó két hetében van, amit a ped asszisztensek végeznek. Ők valóban dolgoznak. Bent vannak minden nap fél nyoltól-4-ig. A nyár szabad. Fakultatívan részt lehet venni nyári táborban, fizetés mellett heti 50k + kaja

9 "Aldis eladónak? Valaki, aki pl beszél felsőfokon több nyelven? Aki magas szinten ért a természettudományokhoz? A matekhoz"

- El vagy tévedve. Senkinek sincsen magas szintű természettudományos ismerete. A TTK tanári szaka túl gyenge ahhoz. Kollokvium előtt 4 nappal elolvasva a könyvet jelesset tettem le a vizsgákat. Ugyanazt tanulják mint a középiskolában egy kis differenciálszámítással kibővítve. A nyelvtanároknak van max felsőfokú két nyelvi tudása, ennyi. Máshol is van ilyen amellett, hogy a szakmát is ismerik

Túl van lihegve az egész.

2021. okt. 9. 16:46
 23/43 anonim ***** válasza:
70%
8) ezt csak viccnek szántad gondolom.
2021. okt. 9. 16:48
 24/43 anonim ***** válasza:
100%

En elhagytam. 2 evig, gyakornokkent erte meg utana mar nem.

Gyakornokkent 20 ora a kotelezo oraszamom, nekem egy heten volt 26. Azt a plusz 6 orat kifizettek tuloraba, igy volt a fizum 140+60. 2 ev utan minosulnom kellett volna pedagogus 1 fokozatba. Oraszam kotelezoen heti 26, igy az osszes tulora ugrik, cserebe kb 3e fttal kaptam volna tobb fizetest.

Most egy kisvarosban vagyok egy husnagykerben irodan, kapok 210+40et havonta.

2021. okt. 9. 16:50
 25/43 anonim ***** válasza:
72%
Az általad leokádott, leugatott, szarba (se) nézett pedagógusoknak hála tudsz te egyáltalán írni, kis szrdarab. Ennyit erről.
2021. okt. 9. 16:51
 26/43 A kérdező kommentje:

21 Jó akkor nézzük

"Nincs 3,5 hónap szünet. A téli szünet is később kezdődik mint a diákoknak, július első hete is még munkaidő és augusztus közepén kezdünk"

-3.5 hónap minden évben. Már a gyakornok első évesnek is. Nyáron jun 15-tel vége a tanításnak. Után még egyetlen hétig vannak értezletek, de nem minden nap. Az értekzlet 10-13-ig tart. Ez nem munks szerintem. Nem is kell bemenni minden nap. Aug 23-ától ismét jönnek az értekzletek 10-13-ig. Nem munka detto. Egész július szabad, június közepétől és augusztusban sincsen semmi. Ez 2.5 hónap. + táli szünet 2 hét + tavaszi + őszi == 3.5 hónap.

" Én nem vehetek ki egy hetet májusban"

-Dehogynem. Ugyanúgy mennek idős tanárok szabadságra évközben is.

"nem mehetek síelni februárban. "

-dhogynem. Van sítábor is. Télen 2 hét szünet mindenkinek.

"A tanár sem csak az iskolában órán dolgozik, ahogy nem egyformán van feladata. Az egyik héten kevesebb, aztán meg egész éjjel kell csinálni, mert dolgozatok voltak vagy más feladatok."

-dolit javítani ? Mindenki ugyanazt írja. Fizika, matek már emlékszel a számításra kb ötödik javítás után. Mind ugyanaz. Irodalom, a gyerekek közhelyeket nyögdösnek. Felkészülés az órára? Mit tanultál fősikolán? Egyetemen? Felvételiztél nem? A szervezéseket munkaközösségek együtt végzik, nem egy ember

"Pont amiatt nincsen sztrájk, mert nem igaz hogy minden tanár panaszkodik, csak egy kisebbség. Van pozitív és negatív oldala is és ezek közt van az hogy szeretünk tanítani."

-ezzel nagyon egyetértek!! Ebbe az irányba kellene elvinni a kisebbséget is

"El lehet menni tanári diplomával is bárhová. Volt kollégám aki teljesen más területen kezdett dolgozni, pont a fizetése miatt, ahogy sokan meg később válnak tanárrá, mert az jó b számukra az ipar vagy az üzleti világ helyett."

-Ez a kérdésem lényege is. Hogy ha olyan rossz a tanári pálya, akkor miért nem mennek el? Miért nem megy el mindenki és mindjárt megüresedne a pálya, amitől cselekvésre kényszeríthetnék a kormányokat, mert az előzőek az ellenzékiek még sokkal rosszabbul álltak a tanárokhoz, mint most

"Ha olyan rossz lenne tanárnak lenni, nem lenne annyi levelező tagozatos felnőtt aki most szerzi meg a diplomáját éppen."

-Egyetértek. Én is erre gondoltam

2021. okt. 9. 17:10
 27/43 anonim ***** válasza:
37%
Egyébként mikor én pár éve iskolába jártam akkor elég gyakori volt , hogy nem volt tanár , mert valami dolga volt . Úgy , hogy gondolom valahogy mégis van nekik szabadság .
2021. okt. 9. 17:36
 28/43 anonim ***** válasza:
75%

#26 Mondtam hogy ostobaságokat írtál le, most megfejelted hülyeségekkel és rosszindulattal is.

Nem tudom honnan szedsz ennyi marhaságot. Veled ellentétben én tanár vagyok. Attól mert

2021. okt. 9. 19:30
 29/43 anonim ***** válasza:
66%
.... Attól mert számolni sem tudsz és berágtál a tanárokra, még nem lesz igaz amit leírsz.
2021. okt. 9. 19:33
 30/43 anonim ***** válasza:
48%

Aki nincs benne, nem látja, mennyi mindenből áll egy pedagógus munkája. Főleg, ha valaki nem egy elitiskolában helyezkedett el.

Egyáltalán nem értem, miért sajnálják tőlünk a normális megélhetést. Valami módon példaként kéne a gyerekek előtt állnunk, hogy lám, megéri tanulni. De ők inkább csak röhögve kérdik, hogy na, mire mentél a diplomáddal? Egy könyvet, színházjegyet nem tudok megvenni. Takarékoskodni, öngondoskodásra gondolni sem merek.

Ez nem értelmiségi lét, ez pusztán vegetálás. Feltöltődésre nincs esély, mert nincs rá forrás. De az meg elvárás, hogy mindig 100%-on legyünk. Érdekes azért.

Azt hiszem, a kormányzat felől ez a megosztás és a lezüllesztés volt a cél. El is érték. De meglesz ennek a böjtje.

2021. okt. 9. 20:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!