Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Rasszista vagyok? Probléma...

Rasszista vagyok? Probléma ez? (többi lent)

Figyelt kérdés

Számomra a legfontosabb a nemzet, utána a fehér rassz. Még nem vagyok házas, de magyar, fehér lányt akarok feleségül venni, akiben nincs semmi cigány, néger, stb. vér (max kínai, japán, azokkal nincs bajom.) Szerintem a fehér (és kínai, japán) lányokhoz viszonyítva a cigány, néger lányok rondák, és mivel nem szeretnék ronda gyermekeket, eszembe sincs velük összeszűrni a levet.

A fehéreket (és a mongolidokat, japánokat) felsőbbrendűbbnek tartom mint a négereket, indiaiakat, arabokat és cigányokat, ettől függetlenül eszembe sincs őket kiirtani, a piacon éppen úgy megveszem a cigány asszonyok áruját mint a fehér asszonyokét, velük is rendesen elbeszélgetek, eszembe sincs leütni vagy megverni őket a bőrszínük miatt, sőt, ha azt hallom, hogy egy cigányt, négert, arabok, indiait megvertek a bőrszínük miatt, hajlandó vagyok kimutatni feléjük a szolidaritásomat, és elítélem az őket elverőket.

Úgy gondolom, hogy a fehér akkor felsőbbrendűbb mint a fentebb említett rasszok, ha nem alacsonyodik le arra az állatias szintre, amit jobban megvetek mint a fentebbi fajokat, a felsőbbrendűsége éppen abból áll, hogy nem viselkedik elnyomóan az alsóbbrendűbb fajokkal, nem veri meg őket a fajuk miatt.

Volt félnéger felettesem is, akit nagyon becsültem, mivel nagyon szorgalmas volt, és magával sokkal szigorúbb volt mint velünk, a beosztottjaival. Még neki is megmondtam (amikor átmentem egy másik céghez), hogy ő volt a kedvenc felettesem, mivel ő nem csak velünk volt szigorú, hanem magával is, és biztattam, hogy tartsa meg ezt a jó szokását.

Rasszista vagyok? Valószínűleg igen. Probléma ez? Nem, nem hiszem.

2021. szept. 19. 09:09
1 2 3 4 5
 31/41 improprius integrál ***** válasza:
Rasszista vagy, hülye vagy, és ezek problémák.
2021. szept. 19. 19:58
 32/41 anonim ***** válasza:

„De te kiragadtad a lehető legnagyobb szélsőségeket: a mérnököt és a fűnyíró-térkövező-szemétszedőt, majd egyenlőségjelet húztál közéjük a gdp kitermelésében.”

Mivel az ország lakossága ezekből a szélsőségekből áll. Nem én raktam egyenlőségjelent közéjük, hanem te.

Te mondtad, hogy egyénenként nézni hibás döntés, a GDP-t sem úgy nézik. Mondom oké, legyen úgy, ahogy akarod, akkor nincs olyan, hogy egyén, van egy hanem egy kollektív siker, azt meg ne vegyük figyelembe, hogy egyénenként ki hogyan járul hozzá a sikerhez, hisz az hibás.

“Amikor azt írtam, hogy a gdp nem az egyén sikere, arra azt értettem, hogy mindenkié aki a termelésben érdekelt.”

A takarító is hozzájárul a termeléshez, ahogyan a betanított munkás is, a gépkezelő, a programozó, a mérnök a K+F-ről, és a CEO is. Mind ugyanannál a termelő cégnél dolgoznak. Egyénenként ne nézzük, hogy ki mennyire járul hozzá a sikerhez? Ha te mérnökként feltalálsz valamit, akkor az a takaírótk és betanított munkások sikere is? Szerintem nem, persze a céges policy ezt szereti így előadni, hogy így öszönözzön munkára mindenkit.

„Adott mondjuk a nyomdatechnológia, feltalálom, hogy a gépek kevesebb nedvesítést használjanak. Tehát aki érdekelt a nyomdászatban, azok átveszik ezt a technológiát, és végül külföldön is elterjed. Érted már, hogy mi az ország sikere? “

Nem ez, ez nem az ország sikere. Ez a te sikered, illetve azoké, akik segédkeztek a fejlesztésben. Aki átveszi, az úgymond learatja a babérokat, mint a gazdag öbölmenti államok.

Az ország az egy vonal a térképen. Miért nem a városod sikere? Vagy a megyéd sikere? Vagy az országon felül Európa sikere. Netalántán az egész bolygó, az egész emberiség sikere? Miért az országnál húzod meg a határt? Mi lesz akkor, ha hirtelen megváltozik az országhatár, teszem azt hozzánk csatolják a Vajdaságot. Akkor már a találmányod hirtelen a vajdaságiak sikere is lesz, mert a határ innenső oldalára kerültek?

“Veled az a borzasztóan nagy probléma, hogy a technológiát magát 1 darab dologként értelmezed, holott ahány féle szakterület, annyi féle technológia van.”

Én nem értelmezem a technológiát egy dologként. Elárulnád egyáltalán hol volt erre utaló jel, hogy én így értelmezem?

“Ezeknek a sikere pedig miért ne lehetne az ország sikere amikor mondjuk magyar a szabadalom?”

Mert ez annak a sikere, aki feltalálta, a magyarok 99,9999%-ának semmi köze hozzá. Ilyen esetekben, ha te feltalálsz valamit, akkor az a te szabadalmad kell hogy legyen. Ha a munkatevékenységed által találsz fel valamit, vagy találtok fel, akkor az a vállalatod szabadalma.

Mi van akkor, hogy a teamben van többféle nemzetiségű, japán, indiai, spanyolt, stb. Ha ez a team feltalál valamit, akkor az kinek a sikere? Japáné, Indiáé, Spanyolországé? Vagy ilyenkor a földrajzi fekvés dönt, mert mondjuk az USA területén történt, és emiatt az USA sikere? És mi van akkor, ha van egy német vállalat, amelynek egy magyarországi telephelyén magyar mérnökök fejlesztenek ki valamit? Csak magyarok dolgoztak rajta, mégis ennek a német vállalatnak a szabadalma lesz. Német siker?

“De a kérdés lényege egyébként is részben az, hogy Afrika miért nem tud felmutatni lópikulát sem?”

Én úgy gondolom, hogy annak elsősorban földrajzi, történelmi, és kultúrális okai vannak. Nem az az oka, hogy a négereknek gyengébb szellemi képességeik vannak. Biztosan vannak a rasszok között különbségek, de ezek nem túl jelentősek. Elsősorban a kultúra az, ami meghatározza a társadalom szellemi képességeit, lásd arabok, akik az iszlám megjelenése előtt a legjobb matematikusok voltak, de ugyanez igaz Európára is, amikor megjelent a kereszténység.

“Az öbölállamok pedig nem azért fejlettek, mert bármit maguktól találtak ki. Azért fejlettek, mert ahogy te is írtad, van olajuk, és ebből pénz, így ők ÁLLANDÓAN megveszik a mások által elért eredményeket.”

És ez miben más, amikor te feltalálsz valamit, és a magyar politikusok előadják, hogy ez a magyar emberek sikere? Vagy a vállalat ahol dolgozol a saját szabadalmaként kezeli? Még akkor is, ha magyar nemzetiségű emberek találták fel egy német cégnél.

“De amikor csak megfelé veszik, akkor értelmileg adott, hogy hova sorolandók.”

Van pár tudós ember, akik feltalálnak olyan dolgokat, amik előreviszik az emberesiéget, és ők kiteszik az ország lakosságának 0,0001%-át. A maradék 99,9999% hova sorolható?

2021. szept. 19. 21:58
 33/41 anonim ***** válasza:

32

Azon mi nem érthető, hogyha egy ország termelését vizsgáljuk, akkor azokat sorold oda a vizsgálatnál, akik tesznek is érte? Hogy jön a gdp-hez az utcaseprő teljesítménye? Teljesen egyértelmű, hogyha adott egy gyár, az azért termel sikeresen, mert az ott dolgozók tesznek érte. Érted? Aki érdekelt a termelésben. Na most itt van Magyarország, és megtermelt gdp-hez az utcaseprőnek semmi köze, de mindenki másnak van aki a termelői szektorban dolgozik. De ilyen alapon Németországnak sincs erős gazdasága, csak sikeres BMW gyáruk, vagy sikeres Tungsram gyáruk, tehát hibás azt mondani, hogy a német gazdaság sikeres? A te olvasatodban igen.

"Mi van akkor, hogy a teamben van többféle nemzetiségű, japán, indiai, spanyolt, stb. Ha ez a team feltalál valamit, akkor az kinek a sikere? Japáné, Indiáé, Spanyolországé?"

Ezt úgy nevezik, hogy nemzetközi kutatás, az eredmény pedig például: orosz-kínai technológia, japán-amerikai eljárás.

"Én úgy gondolom, hogy annak elsősorban földrajzi, történelmi, és kultúrális okai vannak. Nem az az oka, hogy a négereknek gyengébb szellemi képességeik vannak."

Sok afrikai tanul Európában, a kontinensük pedig rendelkezik ásványkincsekkel, energiahordozókkal. Ennek ellenére még a politikai rendszereik is enyhén szólva instabilak. Ennek fényében nevetséges, hogy a kommunista(!) ázsiai államok is eredményesebbek mint ők.

"És ez miben más, amikor te feltalálsz valamit, és a magyar politikusok előadják, hogy ez a magyar emberek sikere? Vagy a vállalat ahol dolgozol a saját szabadalmaként kezeli? Még akkor is, ha magyar nemzetiségű emberek találták fel egy német cégnél."

Ez csak annyit jelent, hogy egy nemzeten belül egyesek képesek gondolkodni, más nemzeteknél meg ez nem igazán sikerül. Inkább megveszik :) Tehát különbségek vannak.

"Van pár tudós ember, akik feltalálnak olyan dolgokat, amik előreviszik az emberesiéget, és ők kiteszik az ország lakosságának 0,0001%-át. A maradék 99,9999% hova sorolható?"

Akkor meg lehet nézni, hogy ezen tudós emberek többségében honnan kerülnek elő, melyik földrészről.

2021. szept. 20. 10:44
 34/41 anonim ***** válasza:

“Azon mi nem érthető, hogyha egy ország termelését vizsgáljuk, akkor azokat sorold oda a vizsgálatnál, akik tesznek is érte? Hogy jön a gdp-hez az utcaseprő teljesítménye? Teljesen egyértelmű, hogyha adott egy gyár, az azért termel sikeresen, mert az ott dolgozók tesznek érte. Érted? Aki érdekelt a termelésben.”

Számomra teljesen érthető, te nem érted, hogy mire megy ki ez az egész. Én azt állítottam, hogy egyénenként kell nézni a teljesítményt. Te azt mondtad, egyénenként nézni hibás, GDP-t sem úgy nézik. Mondtam, hogy oké, akkor vonatkoztassunk el attól, hogy egyénenként ki mennyire járul hozzá, de akkor a te olvasatod szerint mindenki egyformán. Az utcaseprő ugyanannyira, mint a mérnök. Nincs olyan, hgoy egyén. Erre azzal jössz, hogy de az utcaseprő nem termel semmit, de azzal, hogy te ezt megállapítod, már eleve az egyént nézed, és most már kaparod a falat, nehogy egy szintre helyezzenek az utcaseprővel.

De az utcaseprő helyett nézzük a 8 általánost végzett Lacikát, aki CNC esztergán pakolja egész nap a vasat, igazából azt sem tudja mit csinál, csak start gombot nyomogatja. Ő róla nem mondhatod, hogy nem járul hozzá a GDP-hez. Lacika is érdekelt a termelésben, ahogyan a mérnök is. Mindketten a termélesben dolgoztok, tehát mindkettőtök tevékenysége ugyanannyira hasznos, hisz mint mondtad egyénenként nézni hibás.

“De ilyen alapon Németországnak sincs erős gazdasága, csak sikeres BMW gyáruk, vagy sikeres Tungsram gyáruk, tehát hibás azt mondani, hogy a német gazdaság sikeres? A te olvasatodban igen.”

Már miért lenne hibás? Mivel német tulajdonú cég, a profit nagy részét Németországban adózza le, ezáltal a német gazdaságot gyarapítja.

“Ez csak annyit jelent, hogy egy nemzeten belül egyesek képesek gondolkodni, más nemzeteknél meg ez nem igazán sikerül. Inkább megveszik :) Tehát különbségek vannak.”

Gondolom te is feltaláltad a saját magad a fűtést, autót, számítógépet, internetet saját magad, véletlenül sem megvetted. :D

Minden nemzeten belül vannak gondolkodni képes emberek, de annak az elenyésző százaléknak az érdeme nem lesz a többié. :)

“Akkor meg lehet nézni, hogy ezen tudós emberek többségében honnan kerülnek elő, melyik földrészről.”

A homo sapiens Afrikából származik, csak szólok. :)

Meg lehet nézni, ha épp az önbizalmadat legyezgetni támad kedved, de továbbra is úgy gondolom, hogy annak a maréknyi tudósnak a sikeréhez a többi embernek továbbra sincs köze. Hiába európai, ázsiai, zsidó, vagy akármilyen rasszú a tudósok többsége, az ő elér eredményeik nem lesz kollektíven az összes európai, ázsai, zsidó, stb eredménye, hanem ez ezeknek a tudósoknak az elért sikere, vagy ha csoportra akarod kivetíteni, a tudós kasztnak az eredménye.

Nem leszel te jobb egy fokkal sem, azért mert mondjuk egy magyar tudós letesz valamit az asztalra, max akkor, ha megveszed azt a bizonyos találmányt és elhelyezed az asztalodon, de hát azt tudjuk, hogy hova sorolandó. ;)

2021. szept. 20. 21:04
 35/41 anonim ***** válasza:
@33 Majd azt is nézd meg, hogy a tudósok száma hogyan korrelál az egy főre jutó GDP-vel. Ugyanolyan vagy, mint a kelet-európai vendégmunkásokat lenéző britek, csak nem veszed észre.
2021. szept. 20. 21:58
 36/41 anonim ***** válasza:

34

"Erre azzal jössz, hogy de az utcaseprő nem termel semmit, de azzal, hogy te ezt megállapítod, már eleve az egyént nézed, és most már kaparod a falat, nehogy egy szintre helyezzenek az utcaseprővel."

Azt írtam, hogyha a termelést vizsgáljuk, akkor logikusan ez azokra vonatkozik, akik termelnek. Egyszerű. Tehát Magyarországon a termelésben dolgozók.

"De az utcaseprő helyett nézzük a 8 általánost végzett Lacikát, aki CNC esztergán pakolja egész nap a vasat, igazából azt sem tudja mit csinál, csak start gombot nyomogatja. Ő róla nem mondhatod, hogy nem járul hozzá a GDP-hez. Lacika is érdekelt a termelésben, ahogyan a mérnök is. Mindketten a termélesben dolgoztok, tehát mindkettőtök tevékenysége ugyanannyira hasznos, hisz mint mondtad egyénenként nézni hibás."

Ez így van ahogy írod, mert Lacika is egy gépen dolgozik ami termel.

Az nem érdekel, hogy hány osztálya van, mert ettől függetlenül a termelésben vesz részt aktívan.

"Már miért lenne hibás? Mivel német tulajdonú cég, a profit nagy részét Németországban adózza le, ezáltal a német gazdaságot gyarapítja."

Pont ezt magyaráztam, hogy pl az én szabadalmam, ami magyar cégek között terjed el, majd átveszik más külföldiek is, az Magyarország sikere és a magyar gazdaságé.

"Gondolom te is feltaláltad a saját magad a fűtést, autót, számítógépet, internetet saját magad, véletlenül sem megvetted. :D"

Mindenki hozzátesz a nagy egészhez miközben el is vesz. Amiből aztán megint újítások jönnek. Az, hogy ebből sok ország kimarad, az megint felveti az értelmi szintjüket. Most lehet sorolni, hogy Afrika mit adott eddig hozzá, hiszen a történelem már zajlik egy ideje :)

"A homo sapiens Afrikából származik, csak szólok. :)"

Ez így van, amikor még az embereknek kellett egy barlang és ennyi, a gondolat pedig még gyerekcipőben járt, vagy ott sem. Szókincs mint olyan pedig nem is létezett. Ez egy bámulatos érv volt.

De végül mégis csak elkülönültek egymástól kinézetre, bőrszínre, és értelmi szintben is.

Amikor Németország létrejött 1871-ben, annak a marék tudósnak és feltalálónak köszönhetően Németország Európa domináns gazdasági hatalma lett, mert az elképzeléseiket és találmányaikat az egész ország jól használta fel. Mire megy egy zseni az elképzeléseivel, ha azt az ország nem karolja fel? Érted már, hogy miért az ország sikere?

2021. szept. 21. 09:37
 37/41 anonim ***** válasza:

"Ez így van ahogy írod, mert Lacika is egy gépen dolgozik ami termel.

Az nem érdekel, hogy hány osztálya van, mert ettől függetlenül a termelésben vesz részt aktívan.”

Akkor úgy gondolod, hogy Lacika ugyanakkora mértékben járul hozzá az ország előrehaladásáért, mint azok, akik feltalálták a gépet, amin dolgozik, vagy mint te, aki termelékenységnövelő folyamatokon dolgozol?

“Pont ezt magyaráztam, hogy pl az én szabadalmam, ami magyar cégek között terjed el, majd átveszik más külföldiek is, az Magyarország sikere és a magyar gazdaságé.”

Itt most kétféle sikerről beszélünk. Az, ha te feltalálsz valamit, úgy a te sikered, hogy te öltél bele energiát, te dolgoztál rajta, neked sikerült megalkotnod, ezért a te sikered.

Persze az országnak is van ebből sikere, mert sikerül a szabadalmadnak a hasznát kiélvezni.

“Mindenki hozzátesz a nagy egészhez miközben el is vesz. Amiből aztán megint újítások jönnek. Az, hogy ebből sok ország kimarad, az megint felveti az értelmi szintjüket.”

Persze, csak éppen nem mindenki egyformán tesz hozzá. Te, aki mérnökként a munkáddal a gyárad tulajainak a zsebét tömöd, és többnyire fogasztói igényeket elégítesz ki, sehol nem vagy az olyan tudós emberekhez képest, akik valóban forradalmit alkotnak.

“Most lehet sorolni, hogy Afrika mit adott eddig hozzá, hiszen a történelem már zajlik egy ideje :)”

Ha mást nem is, olcsó munkaerőt, rabszolgákat, ami elősegítette a nyugati országok felemelkedését, melynek a mai napig kiélvezik a hatását.

De elmondtam már, hogy felesleges falloszméregetés bőrszín, nemzetiség alapján nézni, hogy ki mit tett hozzá a világhoz. A nagyszámú fehér tudós miatt te nem leszel jobb egy fokkal sem, mert van annyi közös bennetek, hogy a bőrötök fehér, vagy ugyanazt a nyelvet beszélitek. Ha a fehéreket felsőbbrendűnek tartod, akkor mit gondolsz a németekről? Ők még a fehéreken belül is felsőbbrendűek? Hisz ők kiugróan sok tudóst adtak a világnak, akik egyébként szép számmal zsidók.

Magyarországot hova helyeznéd az értelmi szintek sorában? Mi maradandót alkozott Magyarország? Az a pár magyar száramzású tudós nem idehaza kamatoztatta tudását, külföldre ment szinte mind.

“De végül mégis csak elkülönültek egymástól kinézetre, bőrszínre, és értelmi szintben is.”

Úgy gondolod, hogy a négerek értelmi szintje genetikájukból adódóan alacsonyabb?

Ha igen, mennyivel, mint a fehéreké? És a németeké, zsidóké mennyivel magasabb, mint a többi fehéré? Ha innentől kezdve valami okból kifolyólag csak négerek születnének európában, de európai kultúrában és életszínvonalon nőnének fel, az okozna visszaesést a négerek eltérő genetikája miatt?

“Amikor Németország létrejött 1871-ben, annak a marék tudósnak és feltalálónak köszönhetően Németország Európa domináns gazdasági hatalma lett…”

Tehát egy ország EGY MARÉKNYI embernek köszönhetően lett domináns. Köszönöm.

“…mert az elképzeléseiket és találmányaikat az egész ország jól használta fel. Mire megy egy zseni az elképzeléseivel, ha azt az ország nem karolja fel?”

Tehát az ország többi része jól használta fel a maréknyi ember találmányát. Az ország többi része akkor hova sorolandó? Ha egy másik ország használja fel jól olyan emberek találmányait, akik egy rajzolt határ túloldalán helyezkednek el, az miért más? És, a mi országunk, akik nem karoltuk fel a magyar származású zsenijeinket, az hova helyez a sorban? Ha az öbölmenti állam karolja fel, vásárolja meg a találmányokat, és ezáltalán pénzeli ezeket a zseniket, az miben más, mintha az anyaország karolná fel?

Van egy maréknyi néger tudós, szinte kivétel nélkül amerikai származásuak, pedig a négerek sokkal nagyobb szémban lakják Afrikát. Nem gondolod, hogy ha felkarolnának Afrikából több négert, akkor több lenne a néger tudós? Nem gondolod, hogy elsősorban az anyagi, életminőségi háttéren múlik, hogy hol mennyi tudós van?

2021. szept. 21. 20:27
 38/41 anonim ***** válasza:

"Akkor úgy gondolod, hogy Lacika ugyanakkora mértékben járul hozzá az ország előrehaladásáért, mint azok, akik feltalálták a gépet, amin dolgozik, vagy mint te, aki termelékenységnövelő folyamatokon dolgozol?"

Lehet tévedek, de nem az volt a fő téma, hogy miért nem egyénileg kell nézni a gdp-t? Mert az már meg lett beszélve.

De ha Lacikára visszatérünk, ő használja az én technológiámat az év 254 munkanapján (ha nem megy szabadságra), elméletileg hosszú éveken keresztül. Tehát Lacika ugyan úgy része a gyár teljesítményének, ami a gdp-hez adódik. A mértékről lehet vitatkozni, de ettől függetlenül Lacika is termel egész évben, és nem füvet nyír, ez vitán felül áll.

"Persze az országnak is van ebből sikere, mert sikerül a szabadalmadnak a hasznát kiélvezni."

Igen, ez igaz.

"Persze, csak éppen nem mindenki egyformán tesz hozzá. Te, aki mérnökként a munkáddal a gyárad tulajainak a zsebét tömöd, és többnyire fogasztói igényeket elégítesz ki, sehol nem vagy az olyan tudós emberekhez képest, akik valóban forradalmit alkotnak."

Az, hogy az én újításom az iparnak csak egy szegmensében számít úttörő dolognak, az attól még hasznos és praktikus, valamint termelékeny. Sajnos nem tudom megváltani a világot, hogy ne a fogyasztás és az export-import határozza meg egy ország sikerességét. De ettől függetlenül én is teszek hozzá a haladáshoz, még ha nem is olyan mértékben ami az egész földgolyón elterjed. De ha szerinted hasznosabb, hogy ne tegyek semmit, ne gondolkodjak semmin, mert az én dolgaim nem világhírűek... :)

"Ha mást nem is, olcsó munkaerőt, rabszolgákat, ami elősegítette a nyugati országok felemelkedését, melynek a mai napig kiélvezik a hatását."

Látod, ez itt a probléma, ha egy ország annyit ér el évszázadok alatt, hogy "olcsó munkaerő" (vagy még annak sem jók, mert minimális képzettségük sincs nagyon gyakran). A vita pedig abból indult ki, hogy értelmi szint terén vannak különbségek a népek között, és le is lett vezetve, hogy miért.

Olvass utána a feltalálóinknak.

A kérdés pedig nem az volt, hogy a találmányaikkal mi lett, hanem az, hogy adtunk-e a világnak újításokat? Igen, adtunk, és sokat. Magyarországot pedig értelmi szintbe nem kérdés, hogy hova kell helyezni ezek után.

"Úgy gondolod, hogy a négerek értelmi szintje genetikájukból adódóan alacsonyabb?"

De megint nem ez volt a kiinduló vitatéma. Az volt, hogy amelyik nép értelmesebb, az elő tud rukkolni dolgokkal. Amelyik nem, az meg nyilván nem. És igen, pont emiatt vannak különbségek.

Zárójelben megjegyzem, hogy születnek négerek Európában, de a beilleszkedésük és az oktatásra való hajlandóságuk már egy másik, kimerítően hosszú téma.

"Tehát egy ország EGY MARÉKNYI embernek köszönhetően lett domináns. Köszönöm."

Akik semmire nem mentek volna, ha az állam nem áll mögöttük.

"Tehát az ország többi része jól használta fel a maréknyi ember találmányát. Az ország többi része akkor hova sorolandó?"

Oda sorolandó, akik értelmezik, és átülteik a gyakorlatba a találmányt, és végül meg is tanulják használni. Pl gépgyártás.

De ismétlem, a kiinduló pont az volt, hogy mi is a különbség a népek között. Most meg már eltérsz tőle, és ott tartasz, hogy ki mihez kezd a találmányokkal. Maradjunk meg annál amiből kiindult ez az egész.

"Nem gondolod, hogy elsősorban az anyagi, életminőségi háttéren múlik, hogy hol mennyi tudós van?"

Nem, mert számos tudós kimondottan szegény sorból indult. Vannak matematikusok, akik szinte oktatás nélkül váltak úttörővé.

2021. szept. 22. 09:40
 39/41 anonim ***** válasza:

„Lehet tévedek, de nem az volt a fő téma, hogy miért nem egyénileg kell nézni a gdp-t? Mert az már meg lett beszélve.”

A fő téma az volt, hogy hogyan nézzük a teljesítményt, amit te a reakciókommentedben a GDP-vel azonosítottál. Én úgy gondolom, hogy egyénenként kell, és pár zseni teljesítményét helytelen az egész lakossággal azonosítani.

“Tehát Lacika ugyan úgy része a gyár teljesítményének, ami a gdp-hez adódik. A mértékről lehet vitatkozni, de ettől függetlenül Lacika is termel egész évben, és nem füvet nyír, ez vitán felül áll.”

Igen, Lacika kétségtelen, hogy profitot termel a tevékenységével, és az ő tevékenységét könynebb számszerűsíteni, de szerintem érezzük, hogy egy orvos, vagy oktató mégis előbbrevaló, hiába nem járul hozzá közvetlenül a GDP-hez, csak közvetve, ha pl meggyógyít/kiképez százával olyanokat, mint Lacika.

Én az analógiámban amúgy sem a GDP-t, vagy a termelést vettem alapul, hanem mint a munkavégzés szellemi szintjét, ezért hoztam példának takarítót, vagy fűnyírót, ezekhez kb. ugyanolyan szakértelem kell, mint gombot nyomogatni egy gépen, tehát Lacika helyére akár a fűnyírót is beállíthatod, miután leoktattad pár órában.

De egyébként a fűnyírás tevékenysége is ugyanúgy hozzájárul a GDP-hez, pl.: ha letúrnak egy balatoni üdülőövezetet, az turistákat fog vonzani a térségbe, akik költik a pénzt és pörgetik a GDP-t.

“De ettől függetlenül én is teszek hozzá a haladáshoz, még ha nem is olyan mértékben ami az egész földgolyón elterjed. De ha szerinted hasznosabb, hogy ne tegyek semmit, ne gondolkodjak semmin, mert az én dolgaim nem világhírűek...”

Nem, nem azt mondom, hogy ne tegyél hozzá, csak ha már ragaszkodsz a sorhoz, azt azért tudd, hogy sokan állnak előtted, köztük olyan nemzetekből való emberek is, akiket te hátrébb helyeznél.

“Látod, ez itt a probléma, ha egy ország annyit ér el évszázadok alatt, hogy "olcsó munkaerő" (vagy még annak sem jók, mert minimális képzettségük sincs nagyon gyakran).”

De akkor a fő probléma inkább az, hogy nincs meg a képzettségük. Vagy nincs megfelelő oktatás, nincs megfelelő infrastruktúra, egészségügy, stb. Megfelelő háttérrel ott is több tudós, feltaláló lehetne. Példának okáért lásd USA, ami egy magas GDP-jű ország, és sokkal több néger tudóst könyvelhet el, mint Afrika összes országa együttvéve.

“A vita pedig abból indult ki, hogy értelmi szint terén vannak különbségek a népek között, és le is lett vezetve, hogy miért.”

Nem igazán lett levezetve, lebegve maradt ez a kérdés. Mekkora szintűek ezek az értelmi különbségek? Én úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb a szerepe van a fentebb felsorolt tényezőknek, mint a rassznak.

Manapság a Közel-Kelet nem bővelkedik a tudósokban, pedig valaha az volt a tudományos világ központja. Egyiptom dettó. Görögország, Olaszország, Kína, de India is bővelkedett a tudósókban, amikor még virágzó birodalmak voltak. Manapság inkább az USA-é és Németországé ez a szerep.

Ha valóban vannak jelentős különbségek a különböző népek értelmi szintjei között, akkor miért nem állandóan ugyanazok a népek termelik ki a tudósokat?

“A kérdés pedig nem az volt, hogy a találmányaikkal mi lett, hanem az, hogy adtunk-e a világnak újításokat? Igen, adtunk, és sokat. Magyarországot pedig értelmi szintbe nem kérdés, hogy hova kell helyezni ezek után.”

Te úgy érzed, hgoy adtunk, én meg úgy érzem, hogy ADTAK, így T/3-ban. Azok az érdemek, azoknak a feltalálóknak az érdemei. Én nem érzem úgy, hogy attól még, hogy közös nyelvet beszélünk ezekkel a tudós emberekkel, abból következtetést lehetne levonni az én, vagy akár a te értelmi szintedről. Vagy te úgy gondolod, hogy van valami a magyarok génjében, és emiatt nálunk hajlamosabbak tudósok születni, mint más helyeken, pl.: a szlávoknál?

Az nem kérdés, hogy ezeket a tudós embereket hova kell helyezni, de hogy emiatt a maréknyi ember miatt az egész nemzetet…

Úgy gondolom sokkal értelmesebb a sort nem nemzetekből és országokból képezni, hanem kasztokból, és akkor ez alapján a tudósok, feltalálók azok akik a legelőrébb valók a sorban. A sor vége felé meg legyenek a 8 általánost végzett betanított munkások akár német, akár néger.

“Nem, mert számos tudós kimondottan szegény sorból indult. Vannak matematikusok, akik szinte oktatás nélkül váltak úttörővé.”

De jóval több az olyan, aki nem. És a szegény sorból indult tudósok története is általában olyan, hogy egy ponton megjelent egy mentor, aki felkarolta, pl.: Faraday fiatal korában könyvkötőinas volt egy rokonánál és tudományos könyveket olvasva tanult, és később figyelt fel rá egy másik tudós, aki elolvasta egy könyvben felejtett jegyzetét. Hány tehetség lehet, akiben egyébként ott lenne a szikra, de se könyv nem került a közelébe, se tudós nem volt, aki felkarolta volna?

2021. szept. 22. 21:33
 40/41 anonim ***** válasza:

39

"De akkor a fő probléma inkább az, hogy nincs meg a képzettségük. Vagy nincs megfelelő oktatás, nincs megfelelő infrastruktúra, egészségügy, stb."

Mivel ezzel ők is tisztában vannak, mit tesznek a változásért? Ha nincs köztünk különbség, miért ott tartanak mint a gyarmatosítás korában?

"Ha valóban vannak jelentős különbségek a különböző népek értelmi szintjei között, akkor miért nem állandóan ugyanazok a népek termelik ki a tudósokat?"

Mondj egy időszakot amikor Afrika ott volt az élen.

" Vagy te úgy gondolod, hogy van valami a magyarok génjében, és emiatt nálunk hajlamosabbak tudósok születni, mint más helyeken, pl.: a szlávoknál?"

Megint sarkítasz, mert amit írtam, annak nem ez volt a mondanivalója. Mire jó sarkítani? Ezt magyarázd el nekem.

"Úgy gondolom sokkal értelmesebb a sort nem nemzetekből és országokból képezni, hanem kasztokból, és akkor ez alapján a tudósok, feltalálók azok akik a legelőrébb valók a sorban."

Nem jó, mert egy kasztrendszerbe alapjáraton csak születni lehet az adott kasztba. Kívülről nem lehet bekerülni. Ellenben a tehetség bárhol felütheti a fejét, a legszegényebb rétegektől a leggazdagabbakig. De perpill még mindig ott tartunk, hogy vannak országok akik adtakgondolkodókat a világnak, mások pedig nem. Ez már önmagában is egy rangsor.

2021. szept. 25. 12:50
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!