Karácsony havi bruttó 1 millió jövedelmeket extrán akarja adóztatni..ez kinek jó?
Én - és sokan még velem- nem kevés energiát tettem a tanulmányaimban, idegeskedtem munka és gyerek mellett tanultam, túlóráztam, míg mások a lábukat lógatták.
És ezért mert én többet akartam és tettem érte most tőlem vesznek el és a lustáknak oda akarják adni?
Ez lenne az új igazság az ellenzék részéről?
A fővárosban bruttó havi 1 milla nem egy nagy vmi...de lassan már vidéken sem.
A logikája szerintem nagyon nem okés...a zöld adó még talán ok aki nagyon szennyez...
de azért az is durva, hogy az ellenzék egyből adóemelésekben gondolkodik... :(
Részemről csalódás, ez a Karácsony pedig szimpi volt egy ideig, de katasztrófa ez a program...
[ma 09:34]: "dehogy 5x annyi.honnan vetted ezt a baromságot?ugyanannyi."
- Te beszélsz baromságot. Mellesleg egy mondattal később már te is azt írod, hogy "azért fizet többet (...)", tehát hogy többet fizet.
1M forint SZJA-ja ötször annyi, mint 200e forinté. Pont. Tehát ötször annyival száll be az iskolák, kórházak fenntartásába, tanárok, orvosok, ápolók, rendőrök fizetésébe az 1M-t kereső, mint a 200e-t kereső. Ez van, próbáld elfogadni.
Még egyszer. A progresszív adó felvetése az egykulcsos adóéhoz képest nem a társadalmi szolidaritás, mert az már az egykulcsos adónál is van. Aki többet keres, többet is adózik, noha ezért önmagában semmi többet nem kap az államtól. A progresszív adó felvetése arról szól, hogy a szolidaritás mértékét az arányosságon túl érdemes-e kiterjeszteni, hatékonyabb-e a társadalom szempontjából.
Aki ezt képtelen felfogni, azt én nem engedném szavazni. De hát nem én döntök. :)
A keveset keresők ezt nem értik, képességeikkel nem bírják értelmezni. Aki nem közéjük tartozik és a progresszív adózás hívének mutatja magát, az hangulatot generál és gyűlölködést szít.
[ma 11:56]: "(...) a progresszív adózás hívének mutatja magát (...)"
- Én igyekszem magam sem az egykulcsos, sem a progresszív adózás hívének nem mutatni magam. Fenntartom, hogy egyik sem ördögtől való, és hogy nagyon függ a társadalmi összetételtől, hogy melyiket érdemes csinálni. Ráadásul a társadalom összetétele változik évtizedes viszonylatban, így az optimális adórendszer is változhat.
(Tényleg csak a tipp szintjén, el tudom képzelni, hogy a magyar társadalom érdekeit egy nagyon enyhe progresszív rendszer szolgálná leginkább, teszem azt, 14% és 16%-os kulcsokkal. De tényleg csak tippelek, makrogazdasági adatok ismerete nélkül.)
Amiről még itt nem beszélünk az egykulcsos-progresszív szembeállításnál, az egységes adó. Hogy mondjuk azt mondaná az állam, hogy mindenki fizet havi 100e forintot a nagy közösbe, cserébe a nagy közös működik, és mindenki jogosult a szolgáltatásokra (iskola, kórház, rendőrség, csak hogy a sztenderd három példámnál maradjak, a valóságban persze még ezer dolgot fedez az állam a pénzünkből). És az állam nem szólna bele, hogy ezt ki mennyi bruttóból teremti elő. Na, ez egyáltalán nem lenne szolidáris. Ez az, amikor tényleg közösen tartanánk fenn az államot, vagyonosabb és szegényebb egyformán. Nyilván ez a jelen társadalmi összetétel mellett fenntarthatatlan lenne, de azért megjegyzem, jelenleg is vannak (lehetnek) olyan adónemek, amik így működnek. Például ilyen az ebadó: amelyik település bevezeti, az egységes ebadót szab ki, és nem foglalkozik azzal, kinek mennyi pénzből kell azt kigazdálkodni.
Zagyválsz ... most akkor konkrét példák a jelenleg egykulcsos 15% adóval.
200.000 Ft - 30.000 Ft SZJA. 500.000 Ft - 75.000 Ft SZJA. 1.000.000 Ft - 150.000 Ft SZJA. 2.000.000 Ft - 300.000 Ft SZJA.
5x-ös keresetnél 5x-ös az adó, 10x-es keresetnél 10x-es az adó.
[ma 12:50]: Na jó, kezdjük a kályhától. Emlékeztetlek: én azzal indítottam ([ma 08:42]-ben), hogy az ötször annyit kereső ötször annyit adózik. Megkaptam rá tőled, hogy honnan veszem ezt a baromságot.
Mi abban a baromság, amit írtam? Tisztelettel kérdem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!