Most már sokan belátják hogy jobb volt a Kádár rendszer mint ez ami most van?
"Buszokat exportáltunk. Volt saját cipő, szappan gyárunk. Lényegében teljesen önellátóak voltunk."
Jaj hagyjuk már ezt a teljesen önellátó maszlagot. Hol van annyi nyersanyag Magyarországon, ami elég az több tízezer Ikarushoz? és akkor még nem beszéltünk a Ganz művekről, a Csepel művekről. Komolyan Ózdot, Miskolcot, Dunaújváros vas és acélműveinek szerinted honnan volt alapanyaga?
Persze buszok exportáltunk, csak mondjuk 1989-1990-ben az Ikarus megrendeléseinek 80%-t a Szovjetuniót tette ki, akik finoman szólva nem voltak jó anyagi helyzetbe, ezért sorra mondták le a megrendeléseket és többi KGST ország szintén nem állt túl jól.
Jobb az egészségügy? 😲
Most egy retkes fogorvoshoz is időpontot kell kérni, ha fáj a fogam és 2 hét múlva tudok csak menni. Mindenhol hosszú várólisták. A szocialzmusban aznap bementél és el is láttak
"volt magyar mezőgazdaságunk,minőségi gyümölcsel,az most hol van?"
Na mesélj mitől rosszabb a mai magyar gyümölcs a zöldségesnél, a Tescoban, a piacon, mint a Kádár rendszeri?
Amúgy látszik, hogy nem voltál TSZ-ben, mert akkor tudnád, hogy például az először kiválogatták a legjobbat, amik megfeleltek az NSZK megrendelésének, a többi utána ment mindenfele.
#30! A Kádár-nosztalgia azért van, mert az emberek többségének akkor jobb volt annál ami a rendszerváltás után jött. Ez pedig nem hazugság, hanem tapasztalat.
Ha mindenkinek vagy nagy többségnek jobb lett volna utána nem lenne semmiféle nosztalgia. A 90es évek iránt nincsen nosztalgia.
---Most egy retkes fogorvoshoz is időpontot kell kérni, ha fáj a fogam és 2 hét múlva tudok csak menni. Mindenhol hosszú várólisták. A szocialzmusban aznap bementél és el is láttak---
Akkor ingyenes volt,ma fizetsz érte,ezt tedd hozzá
#33: [Én írtam a #30-at]
Figyelembe vettem a technikai fejlődést. A technikai fejlődés része annak, hogy most jobb. Na és akkor mi van? Nem arról beszéltem, hogy miért jobb most, mint akkor, hanem csak arról, hogy jobb most, mint akkor. Az okok persze összetettek, de önmagában az a Napnál világosabb (kellene, hogy legyen), hogy a mostani egészségügy (minden problémájával együtt) kenterbe veri az akkorit. [Pár éve egy rokonomat daganattal kezelték. Ő is nagy kádármániás, meg beszélgetni is szeret, úgyhogy el is kezdte az orvosát agitálni, hogy régen mennyivel jobban ment volna az ellátása. Az orvos azonnal megmondta neki, hogy dehogy lett volna jobb, 30 éve ugyanezzel simán meghalt volna. A rokon még mindig él, jó egészségnek örvend.]
Ja, és azért azt megjegyezném, hogy Svájcban '60 és '90 között is folyamatosan nőtt a születéskor várható élettartam, összesen 6-8 évvel. Nálunk 1-gyel. A rendszerváltáskor meg kilőtt itt is (mondom, azóta itt is nőtt 8 évet). Szóval a számok nagyon azt mutatják, hogy abban a kádári 30 évben a technikai fejlődést se igazán sikerült becsatornázni az egészségügyi ellátásba (noha, talán nem árulok el nagy titkot, akkor is volt technikai fejlődés, nyugaton meg is oldották, hogy az emberek tovább is éljenek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!