Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen volt a Kádár rendszer?

Milyen volt a Kádár rendszer?

Figyelt kérdés
Idősebb ismerősöm szerint akkor volt a legjobb, mert biztos volt a megélhetés, nem voltak akkora elvárások mint manapság egy munkahelyen, nyugodtabb volt minden, nem volt ekkora szakadék a tasrsadami rétegek között, hanem az emberek zöme azonos életszínvonalon élt.

2020. szept. 1. 16:37
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
76%
...és nem volt sajtószabadság, szólásszabadság, gyülekezési szabadság sem. Nem utazhattál külföldre, nem nézhettél nyugati TV-csatornákat, az amerikai filmek 4-5 éves csúszással jutottak el hozzánk, be kellett érned egy Trabanttal, a boltokban alig volt választék, Bécsbe kellett kijárkálni, ha valami jobb cuccot akartál venni, az osztrákok meg gúnyosan lenéztek, hogy itt vannak a csóró magyarok, stb. ...de még ez a nyolcvanas évek végi langyos gulyáskommunizmus sem volt már gazdaságilag fenntartható. Ezt még az elvtársak is belátták és csendben átvedlettek...
2020. szept. 1. 16:47
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ kitől kérdezed... akinek rosszabbra fordult a sora mint a gulyáskommunizmusban volt (pl. bányász, vagy a nehéziparban dolgozott, elveszítette az állását - vagy éppen a rendszer szekértolója, haszonélvezője volt) az azt fogja mondani akkor jobb volt. A többség reálisan látja - most jobb, de lehetett volna anno' rosszabb is (legalább nem egy Caucesou féle keménykezű diktatúra volt, de attól még diktatúra volt). Akit viszont meghurcoltak, elnyomtak az egyértelműen azt fogja mondani nagyon rossz volt.
2020. szept. 1. 16:54
 3/18 anonim ***** válasza:
47%
Mindenkinek volt munkahelye, senkinek nem kellett aggódni, hogy el fogja vesziteni az állását, a családok kaptak lakást, senki nem volt eladósodva, ingyenes orvosi ellátás, ingyenes iskolák, egyetemek és nyári táborok a gyerekeknek, minőségi ételek az élelmiszerboltokban (nem nagy választék, de ami volt az szuper minőségű volt), lehetett Nyugatra is utazni kék útlevéllel, a TV nem volt tele sok vacak reklámmal, végig tudtál nézni egy filmet reklám nélkül. Életem egyik legszebb időszakát éltem meg a Kádár korszakban.
2020. szept. 1. 16:59
 4/18 anonim ***** válasza:
77%
Egyetlen szó: nem fenntartható!
2020. szept. 1. 17:01
 5/18 anonim ***** válasza:
78%
Egyest lepontoztátok, pedig teljesen igaza van.
2020. szept. 1. 17:03
 6/18 A kérdező kommentje:
Én még nem éltem akkor, 90 ben születtem. Viszont az tök jó lett volna, ha 90 ben lettem volna kb 14 éves, nekem tetszett az az időszak, nem olyan merev mint a kádári, viszont sok új dolog jött, ami egy fiatalnak érdekes. Sajnos ebben az időszakban le voltam korlátozva a gyerek mivoltom miatt, de haloványan azért emlékszem hogy éltek az akkor fiatalok/kamaszok és szerintem élmény dúsabb volt akkor fiatalnak lenni.
2020. szept. 1. 17:11
 7/18 A kérdező kommentje:
Valahogy nyugodt, laza volt minden. Szülőket sem hajtották halálra mint most. 9-10 évesen nem influencerek akartunk lenni ha majd megnövünk. 2005-2009 ben már csak egy hangyányit éreztem ebből az életérzésből, de még akkor is jobb volt, mint most. Most meg szórakoznak az emberrel, éreztetik hogy azt és akkor csinálnak veled amit akarnak, válság hatására bizonytalan a munkahelyed, de ez már egy másik téma.
2020. szept. 1. 17:21
 8/18 anonim ***** válasza:
87%

"szerintem élmény dúsabb volt akkor fiatalnak lenni."

A 90-es évek más világ volt és leginkább azért, mert nem volt internet, nem voltak mobiltelefonok, sokkal közvetlenebbek voltak az emberi kapcsolatok. Ugyanakkor a 89-es váltást követően betört Magyarországra a nyugati kultúra, megjelentek a külföldi műholdas és kábeltévék, elterjedt a videózás (kazetták másolása, stb.), jöttek a popzenék, nem kellett szamizdatozni, sokféle újság alakult, megjelentek a nyugati autók, az egész ország hirtelen szürkéből színesbe váltott, ja, sokan 90-ben cserélték le a régi FF tévét színesre. Egy szabad korszakba léptünk be akkor.

2020. szept. 1. 17:24
 9/18 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem a rendszerváltoztatással az ország negyede-ötöde járt jól, a háromnegyede meg rosszul. Kialakult egy gazdag réteg (részben azokból, akik korábban is átlag fölötti jövedelmet és életszínvonalat élveztek, pl. jogászok) a zöm azonban vegetált 90 után, vagy lefelé csúszott.
2020. szept. 1. 17:27
 10/18 anonim ***** válasza:
75%

4es fenttartható???

Nyugodtabb, kiszámíthatobb volt de pont az volt a baj, hogy nem fenttartható. Ezért bukot.

Biztos hogy nem leszek népszerű de gondoljatok bele. Nem az a természetes hogy sose szünnek meg munkahelyek, hogy nem kell teljesíteni.

Természetes hogy a vilag es a piac valtozik és munkahelyek jönnek letre es szünnek meg. Az hogy a helyünk megálljuk stresszel jár és teljesitmeny kell hozzá.

A Kádár rendszer egy mesterségessen fent tartott rendszer volt, ami nem bizonyult életképesnek.

2020. szept. 1. 18:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!