Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miben volt jobb a 2010 előtti...

Miben volt jobb a 2010 előtti időszak?

Figyelt kérdés

2020. máj. 28. 17:27
1 2 3 4 5 6
 41/59 anonim ***** válasza:
26%

"MINDEN olyan jogod meg lett semmisítve (vagy súlyosan korlátozva), amibe annak idején, 2006-ban kapaszkodni tudtál, ha ellenzéki voltál, gyurcsánnyal szemben (mint ahogy az ország bő kétharmada-háromnegyede ellenzéki volt akkor)."

Oké, de nekem mint átlagembernek milyen jogaim lettek megsemmisítve? Ne gyűjtőfogalomként írd le, hanem lényegre törően: pl nem mehetek szavazni, nem mehetek bíróságra, nem tehetek panaszt a rendőrségen, nem hallgathatok ellenzéki rádióadókat...

Szóval milyen jogaim lettek megsemmisítve? Annyival nem érem be, hogy "kormánypropaganda", meg "európaiság".

2020. máj. 30. 09:22
 42/59 anonim ***** válasza:
79%

"Szóval milyen jogaim lettek megsemmisítve? "

Meg kell semmisülniük a jogaidnak ahhoz, hogy észrevedd a gondot? Sokkal inkább sérültek, de az is rossz.

Sérültek az eddigi jogaid és lehetőségeid a népszavazás intézményében, ezt a másik hozzászóló már jól kifejtette. Ugyanígy kifejtette a gyülekezési jogoddal kapcsolatban.

Pukli István, Kálmán Olga, Sándor Mária példáin keresztül (ha nem elégszel meg ezzel a 3 emberrel, sorolhatok még fel másokat is) láthattuk, hogy az átlagember munkája is bánhatja, ha felemeli a hangját.

Azok a szakkollégiumok, akik kiálltak a CEU mellett, a rákövetkező évben az addigi gyakorlattal és tendenciával szemben a legminimálisabb támogatásban részesültek. Talán ez téged nem érint, mert már nem vagy egyetemista, de ők is "átlagembernek" számítanak.

Sérüld az ártatlanság vélelméhez fűződő jogod. A közelmúltban több embert is bevittek rémhírterjesztésért ("a mi kórházunkban is kiürítettek 1200 ágyat"). De nem ez az érdekes a dologban, nem itt sérül a jogod, hanem ott, hogy mikor az ügyészség is dobja a vádakat, még napokig rémhírterjesztőnek állítanak be az állami tv-ben.

Vagy a sztrájktörvény amblock az átlagemberek jogait szűkítette be.

Ezek azok, amik közvetlenül biztos érintik, vagy érinthetik az átlagembert. Ha a közvetett jogvesztéseket is belevennénk a népképviseleten keresztül, alaposan kibővülne a listám, pedig ezeket is csak fejből írtam.

2020. máj. 30. 10:03
 43/59 anonim ***** válasza:
29%

Legalább most a melosoknak se kell azon gondolkodni, hogy ha befizeti a rezsit, miből vegyen kaját. Vagy attól félnie hogy nem talál munkát.

Kösz de elég volt a szoci töketlenségéből, meg az adósság hegyekből!

Az összes többi süket duma!

Mehet a piros kéz, DK-s troll sereg.

2020. máj. 30. 11:40
 44/59 anonim ***** válasza:
65%

41-es "Oké, de nekem mint átlagembernek milyen jogaim lettek megsemmisítve?"

Leírtam tisztán, magyarul, UGYANABBAN A HOZZÁSZÓLÁSBAN, amiből idéztél, pontokba szedve több jogodat is, ami megsemmisült, csorbult vagy sérült 2006-hoz képest (függetlenül attól, hogy most akarsz-e élni velük vagy nem, ezek a jogaid súlyosan sérültek).

Egyáltalán NEM ÁLTALÁNOSSÁGBAN, hanem a lehető legkonkrétabban írtam le ezeket a jogokat, és tényleg csak néhány látványosabbat választottam, ami engem személy szerint a leginkább bosszant.

Az eléggé konkrét állampolgári jog minden demokratikus jogállamban, hogy NÉPSZAVAZÁST KEZDEMÉNYEZHESS például. Na ezt a jogodat a gyakorlatban ellehetetlenítették.

De leírtam másokat is, és a 42-es hozzászóló is. Az, hogy süket vagy az érvekre, csak téged minősít.

1. Sérült és korlátozódott a GYÜLEKEZÉS SZABADSÁGA (azaz nem fogtok tudni ugyanúgy tüntetni mint 2006-ban, vagy nagyon-nagyon-nagyon drága lesz nektek!).

2. NEM TUDTOK NÉPSZAVAZÁST KEZDEMÉNYEZNI, ami alapvető jogotok, mert KOPASZ VERŐLEGÉNYEK fognak a választási irodánál várni, fizikailag akadályozni és/vagy a pártállami bérencei előttetek nyújtják be a kezdeményezésüket, azonos témában, hogy aztán visszavonják.

3. Ha sikerül népszavazást kezdeményeznetek - ami minden magyar állampolgár alapvető joga KELLENE LEGYEN az alkotmány szerint - akkor SEM FOG ÁTMENNI, ha 99% megszavazza, mert IRREÁLISAN MAGAS AZ ÉRVÉNYESSÉGI KÜSZÖB! Még az állampárt sem tudta megugrani, minden idők legdrágább népszavazási kampányával sem!

4. Hiába fordultok majd civil szervezetekhez, jogvédőkhöz segítségért, mert azokat vegzálják, korlátozzák, büntetik, megbélyegzik, ellehetetlenítik és lejáratják a társadalom előtt.

5. Hiába reménykedtek az elnök segítségében, mert az egy állampárti aláírógép.

6. Hiába fordultok ombudsmanhoz, mert azokat mind egy szálig az állampárt nevezte ki!

7. Hiába tesztek feljelentést az ügyészségnél, NEM INDUL ELJÁRÁS, mert az állampárt pártkatonája a LEGFŐBB ÜGYÉSZ, és NEM INDÍT ELJÁRÁST.

8. Hiába fordultok a médiához, mert NINCS FÜGGETLEN, sem ELLENZÉKI MÉDIA, megszűnt. És olyan a MÉDIATANÁCS és annak ELNÖKE IS ÁLLAMPÁRTI KINEVEZETT.

9. Hiába bíztok a független igazságszolgáltatásban, mert már NEM FÜGGETLEN, egy olyan főbíró irányítja, aki az állampárt szerződött jogásza volt korábban.

2020. máj. 30. 12:52
 45/59 anonim ***** válasza:
30%

-Utána olvastam a gyülekezési jognak, ami ugye politikai és nem politikai dolgokra vonatkozik, de melyik az a módosítás, ami ezt az egészet ellehetetlenítette? Mert a törvény teljesíthető feltételekről ír (bejelentés, mikor, hol, mikor kell vagy mikor nem, egyéb formaságok).

-A népszavazás szintén egy érdekes kérdés, amikor az ellenzék minden fingra népszavaztatni (cégjegyzék, MNB jogköre, termőföld haszonbérlet) akarta az embereket. Ezek nem olyan témák amik milliókat mozgatnak meg. Egy népszavazásnak olyan ügyekről kell szólnia, amiknek nagy a társadalmi támogatottsága és visszhangja. Sőt, a migrációs népszavazásnál, meg azzal kampányolt az ellenzék, hogy ne menjünk el szavazni, tehát ne éljek egy alkotmányos jogommal, mert ők éppen ezt találták ki. Vicc. Azon meg el lehet gondolkodni, hogy a jelenlegi ellenzék miért nem képes tömegeket megszólítani, ha népszavazásról van szó, vagy annak a kezdeményezéséről. Elolvastam ezen a téren is a módosításokat, de itt nem az a probléma, hogy nem lehet megtartani, inkább csak a megemelt érvényességi küszöb, ami több eredménytelenséget jelez előre. Na ezért kéne hathatósan mozgósítani, amihez az ellenzék (is) töketlen.

-A civil szervezetekkel meg tele a bakancsom, amióta sokukról kiderült, hogy csak nevükben civilek. Na meg kimerülnek annyiban, hogy illegális bevándorlók vagy bűnözők jogaiért szállnak síkra. Ezt a fogalmat is sikerült lejáratni, és ezzel a normális civil szervezetek tekintélyét és munkájátt aláásni. De ez semmilyen formában nem érint engem, mint átlagembert, hogy az ilyen-olyan fedés alatt lévő álcivil szervezetekkel éppen milyen rajcsúrozás van kormányzati szinten.

-Az elnök eddig sem zavart sok vizet az életemben, nem érinti a mindennapjaimat, a politikai zűrzavarban pedig nem veszek részt.

-Már bocs, de az omudsman tevékenysége miben érint engem, amikor nem tartozok egyetlen kisebbségehez sem? Ha jól tudom az ő hatáskörük főleg a kisebbségek felé tolódik el.

-Ügyészek...imádom őket. Főleg azért, mert rendre botrányos ítéletek születnek, amik még a Fidesznél is kiverik a biztosítékot és az átlagembereknél is. Főleg amikor a Fidesz hátrányára is döntenek. Micsoda pártkatonák...

-Lehet rosszul tudom, de vannak ellenzéki és kormányzati médiafelületek is. Ezek java az egyik legnépszerűbb közösségi portálon is megtalálható. Azt nem hinném, hogy nem függetlenek, mert egymástól függetlenül mindegyik hazudozik, vagy erősen kétértelműen fogalmaz. Annyit vettem észre, hogy az ellenzéki oldalak többször csúsztatnak, mint a kormányzati oldalaké (értelmes ember több helyről informálódik az összkép miatt).

2020. máj. 30. 18:16
 46/59 LazyJones ***** válasza:
75%
#45 Az, hogy te tojsz az egészre, még nem jelenti azt, hogy nem szenvedtek károsodást a jogok. Lehetne mondani, hogy ha eltörlik a hallgatáshoz való jogot, sőt, kínzással csikarhatnak ezentúl ki belőled vallomást, az sem zavar sok vizet, hiszen sosem volt rendőrségi ügyem, nem is foglalkozom vele. Lehetne azt mondani, hogy a rabokat agyonverhetik ezentúl, hiszen nem vagyok sitten. Mindent lehet mondani, hogy téged nem érint, de a helyzet az, hogy az állampolgárokra ezek igenis keményen hatnak, akár közvetve, akár közvetlenül, és ENGEM például zavarnak azok a csorbítások, amiket példának okáért előtted leírtak.
2020. máj. 30. 18:40
 47/59 anonim ***** válasza:
30%

Én olyat nem írtam, hogy tojok az egészre. De leegyszerűsítem, mert ezek szerint nem érthető: amiket felsoroltál mint "jogaim csorbulását vagy megsemmisülését", ezek egyike sem érint szinte semmilyen szinten.

De még ha érintene is, ezek egyike sem olyan dolog, ami katasztrófát hoz. Megemelt küszöb az a népszavazásos talán. De minden más amit írtál, az nem semmisült meg, még csak azt sem mondanám, hogy csorbult.

Tudod mik érintenek látványosan? A teljesség igénye nélkül:

-Korrupció az egészségügyben (hálapénzért alaposabb vizsgálat pl.)

-Közbiztonság a romák miatt

-Tömegközlekedés kérdése

-Fogyasztói árak alakulása

-Ingatlanpiac

-Családttámogatási rendszer

2020. máj. 30. 18:47
 48/59 LazyJones ***** válasza:
71%

Jelek szerint nem akarod megérteni, hogy az, hogy TÉGED nem érint, az nem jelenti azt, hogy mást sem érint. Csak a pontosság kedvéért, tudod, hogy engem mik érintenek, így első blikkre?

Pl. a sztrájktörvény módosítása, mert nem emelhettem fel a hangomat a régi munkámban azért, mert botrányossá butították a munkakörülményeimet. Hogy amikor egy vállalat 60-70%-a egyetért abban, hogy rossz a jelenlegi helyzet, közlik velünk, hogy törvényellenes a sztrálkkövetelés, és amúgy is el kell végeznünk a munkánkat, és azután esetleg hőböröghetünk - gyakorlatilag elvették a lehetőségét a jogos és legális sztrájknak.

Pl. a közmédiával együtt elvették a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jogomat, ami tudtommal, alapjog. Helyette 0-24ben megy a kormánypropaganda, én meg, ha valós tényeket akarok, mehetek utána, ahogy tudok.

Pl. a munkanélküli segély idejének csökkentésével, és azzal, hogy kötelező részt venni a kiközvetítéseken, elvették az esélyét annak, hogy segély mellett olyan munkát találjak, ami megfelelő, és hosszútávú megoldást kínálna az élethelyzetemre. Amikor legutóbbi munkahelyemről felmondtam, elmentem egy képzésre, hogy tanulás után egy jövedelmezőbb munkakörbe léphessek - de mivel nem fogadtam el azt, hogy a munkanélküli központ ki akar közvetíteni a KORÁBBI munkahelyemre, így az álláskeresési járulék is megszűnt. Köszi! Amúgy is cinikusnak érzem levinni 90 napra a segély időtartamát, amikor az átlagos munkanélküli időszak ha jól rémlik, 180 nap környékén volt.

Pl. érint az, hogy megváltoztatták a munkaügyi bírósági törvényeket, és így, ha jogtalanul rúgnak ki egy munkahelyről, és esetleg pert indítasz, nem az ítéletig tartó időszakra felelős anyagilag a munkáltató, hanem pusztán arra az időszakra, amíg másik munkát nem találsz: vagyis vagy megélsz a semmiből 3-4 évig, amíg tart az ügy, vagy elmész dolgozni - és harcolsz éveket 2-3-4 hónapnyi fizetésedért.

Pl. érint az, hogy átalakították az OKJ képzést, és így azt a 2 millió forintot, amit az elmúlt években OKJs szakmák megszerzésére fordítottam, kb lehúzták a klotyón, mivel pár éven belül mindenki az új rendszerű, 3 éves képzést fogja elvárni.

Vagy mondhatnám akár a választási rendszer megváltoztatását is, amivel elérték azt, hogy nem a választás arányában ülnek a trónusaikon, hanem minden helyzetben kipofozzák maguknak a kétharmadot, én meg semmit nem tehetek ellene.

Vagy mondhatnám azt, hogy a TB és a nyugdíjjárulék átminősítésével kétségessé tették az egyészségügyi ellátáshoz, valamint a későbbi nyugdíjhoz való jogosultságomat.

Vagy mondhatnám a magánnyugdíj pénztári tagságomat, amiből kikényszerítettek, majd megszűntettek és ellehetetlenítettek.

Nem közvetlenül érintett ugyan, de mondhatom a pedagógus "életpálya modellt", ami miatt szüleim aktív korukban szenvedtek, és kaptak jelentős nehezítést a korábbi állapotokhoz képest.

Mondhatnám ismerősömet, szintén pedagógus munkakörben, akinek most csökkentették az éves szabadságkeretét 18 nappal.

Folytathatnám, de valahogy az az érzésem, ezt a választ is le fogod söpörni azzal, hogy ez rád nincs hatással...

Ahogy azt sem veszed figyelembe, hogy a kormányzat nem foglalkozik a milliárdos egészségügyi hiányokkal, csak szétteszi a kezét azzal, hogy ez van - és kényszeríti az embereket a drágább magánellátó rendszerbe, és bebetonozva a korrupciót, amit emlegetsz.

Azt a tényt sem veszed figyelembe, hogy a közbiztonság általánosan romlik és NEM a romák miatt. A családon belüli erőszakot, az intézményesített korrupciót, a kilátástalan helyzetben állók, vagy a mentálisan sérültek utcára kerülését ugyanis a kormányzat baromira leszarja, és növeli ezzel azoknak a számát, akik potenciális veszélyforrásokká válnak.

A fogyasztói árakat egyelőre még mindig 27% áfa termeli, ahogy a rezsicsökkentett közművek is némileg piaci ár felett lebegnek. De mondhatom a gyengített forintot is, ami miatt minden import termék ára jelentősen emelkedett.

Mondhatnám a CSOK miatt megemelkedett ingatlanárakat, amik mostanság kezdtek csökkenni - egy világméretű válságnak köszönhetően. Pár éve 10-20M között lehetett kicsi, de család kompatibilis lakásokat venni pl a fővárosban - most ezek 30M fölött szaladgálnak. De mondhatnám a lakáskassza szétbarmolását is, ami lehet, hogy új lakásra nem volt feltétlenül elég, de a lakás felújítására és rendbe tételére sok ember tudta, és szerette is felhasználni.

Ha már családtámogatási rendszer: mi van a családi pótlékkal pl.? Amúgy meg tök jó, hogy a nagycsaládosoknak a valaguk ki van nyalva, csak épp aki 1 gyereket tudna rendesen felnevelni, az szív, és messzebb került attól az egytől is, nem hogy a megálmodott háromtól. Tudod, kiknek jó a három gyerekesek orrba-szájba történő támogatása? Akinek mindegy, úgyis szüli, és azoknak, akiknek amúgy is van épp elég pénzük rá, de így még több lehet. Az átlagos emberek meg szívnak nap mint nap miatta.

2020. máj. 30. 19:19
 49/59 anonim ***** válasza:
22%

Mindenre nem tudok reagálni, mert nagyon hosszú, meg van olyan dolog benne, amihez nem értek.

De az elég poén, ha azt várjuk, hogy a kormány az összes döntését személyre szabja.

Pár gyorsabban leírható dologra reagálok:

-Azt nem gondolod komolyan, hogy pl nem tudsz informálódni, mert csak kormánypárti hírforrások vannak? Ez még viccnek is rossz.

-Sztrájkolni pedig lehet, elolvastam a törvényt. Még az is benne van, hogy azoknak is lehet, akik a közellátásban dolgoznak, de arra ügyelni kell, hogy az ellátás nem állhat le (pl nem lesz víz). Sőt le is van vezetve, hogy olyankor mit tehet a munkáltató és a munkavállaló.

-Nem tudom, hogy te merre laksz, de nekem felajánlották, hogy maradhatok a magánpénztárban, vagy kiléptetem magam, és megkapom a hozamot. Mondjuk ez oda vezetett, hogy akik kiléptek, azokat sok biztosító keményen átvert a hozam kapcsán, és volt, akiknek emiatt perre is kellett menniük (pl 15 év után 4700 ft-os hozamot postáztak ki nekik).

-A választási rendszerrel én sem vagyok megbékélve, de elnézve az ellenzéket, saját maguknak tették nehézzé az egészet 2018-ban. Olyan összefogások és széthúzások voltak, hogy az KÖVETHETETLENNÉ tette az egész szereplésüket. Micsoda kormányzás lett volna ebből is.

-A bűnözés kapcsán pedig engem nem a családon belüli erőszak zsebel ki a pályaudvaroknál, vagy a parkokban, vagy Szabolcsban vagy Borsodban. Sajnos olyan környéken lakom, ahol a romák vannak sokan, és csak velük van a baj. Miért van ez? Nem, az nem mentség, hogy nincs munkájuk. Amikor nekem sem volt, akkor egyetlen embert sem rugdostam hülyére, mert nem adott pénzt, telefont, cigarettát. Van egy feldolgozó a közelünkben, 2 műszakra való romát nem tudnak összeszedni munkára, pedig rengeteg közülük nem dolgozik. Ez miért van?

Ne haragudj meg, de a mostani ellenzékből semmi jót nem nézek ki. Most sem rózsás a helyzet, de milyen kormányzást várunk azoktól, akik egymással sem értenek egyet, az önálló megmozdulásaik meg inkább nevetségesek, mint konstruktívak (pl a 2018 decemberi ellenzéki performanszok)? Utánanéztem, és gyakorlatilag semmit nem olvastam az ellenzéki pártok oldalain, hogy X problémára milyen alternatív megoldást kínálnak. Vagy ha volt is erre példa, az egy nagy blődség volt. Bocs, de ezek a tények.

2020. máj. 30. 20:17
 50/59 anonim ***** válasza:
78%

"Azt nem gondolod komolyan, hogy pl nem tudsz informálódni, mert csak kormánypárti hírforrások vannak? Ez még viccnek is rossz."

Igen, nagyon rossz vicc, ami történik.

1. Egyáltalán NINCS ELLENZÉKI RÁDIÓ az ország területén. Egyetlenegy sem.

2. Nincs egy igazán ellenzéki televíziócsatorna már, független is egyre kevesebb.

Mióta a TV2-t követően a rövid ideig ellenzéki fordulatot vett HÍR TV-t is visszavásárolták, az ATV-t felvásárló Németh Sándor pedig a HIT Gyülivel együtt jobbos fordulatot vett, az ATV-n is változik a stílus, és LEADNAK MINDEN KORMÁNYZATI HIRDETÉST (a migráncsozós, sorosozós videoklipekig elmenően a reklámblokkokban).

A TELJES KÖZSZOLGÁLATI CSOMAG VÉRFIDESZES, állampárti hazugsággyár, az összes csatornájával együtt: M1, M2, M3, M4, M5, tele nyílt vagy reklámok közé rejtett kormánypropagandával.

(2010 előtt a baloldali kormányok KÖZPÉNZBŐL működtettek jobboldali közszolgálati csatornát Duna TV, Duna World és Duna Autonómia Csatorna néven!!!)

Mi van még? Jah, ECHO TV. No comment...

3. A Népszabadságot felvásárolták és bezáratták, a Népszavát - egyelőre "csak" - felvásárolták.

Az ÖSSZES MEGYEI LAP Fideszes, KIVÉTEL NÉLKÜL! Abszolút MINDET felvásárolta Méhszaros Lőrinc, nincs egyetlenegy kivétel sem!

4. Maradt az On-line, az internetes média, bár itt is megvették az akkor legnagyobb Origót, de még maradt pár. Akinek van internete, tudja használni és NAGYON AKAR, az esetleg rákereshet hiteles hírforrásokra is.

De a lakosság jelentős része, főleg Budapesten kívül, és főleg az idősek, kizárólag kormánypropagandához jut hozzá. Igenis korlátozva van a korrekt tájékoztatáshoz való jog.

2020. máj. 31. 13:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!