Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Szerbia miért nem akar EU-tagá...

Szerbia miért nem akar EU-tagállam lenni?

Figyelt kérdés
Voltam Szerbiában. Voltam északon, délen, Belgrád környékén, a román határnál.. mindenhol szinte. Minden faluban a mellékutcák leaszfaltozva, kis isten háta mögötti városok is tök fejlettek, új házak. Sokkal fejlettebb, mint Magyarország. Najó nem sokkal, de picit :) Mert Mo-on, ha elhagyod Bp környékét akkor csak a szegénység van. Szerbiában meg egy csomó gazdag kisváros van. A kereset kicsit kevesebb, de az árak is jóval alacsonyabbak. Tehát, míg a kereset a miénk 90%-a. addig az áraik a miénk 60%-a. Tehát több marad a zsebükben. Munkanélküli is kevesebb. Tehát akkor miért nem EU-tag? A feltételei adottak. A Szerbiánál egy fokkal rosszabb Magyarország és Románia EU-tagok lehettek. A szerbek miért nem akarják az uniót?

2012. szept. 20. 17:02
1 2 3 4 5 6
 51/51 anonim válasza:
100%

Még hogy Szerbia fejlettebb és gazdagabb Magyarországtól, ne nevettess. Az ország az államcsődöt az utóbbi években csak hitelekkel képes elkerülni, s ez évről évre nagyobb gazdasági terhet jelent a lakosságnak. Ami a gazdaságot illeti, az árak még gyakran magasabbak is mint Magyarországon, vagy egy szinten vannak, de a fizetés Vajdaságban pl nem sok esetben haladja meg az 50000 forintot (20000 dinár), vagyis a minimálbért. Ebből pedig minimum 60% vissza kell fizetni az országnak. 1 Fizetésből megélni szinte lehetetlen. Az északi tartományok Belgrádig csak azért fejlettek, mert azokat a magyarok jól kiépítették, s a trianoni békediktátum után már csak fejleszteni kellett. Fontos megemlíteni, hogy gyakran azt se tették, mert pl a vasutak zöme több mint 200 éves. A vasúti közlekedés hanyatlásban van, csatornázás nincs mindenhol, az utak sincsennek kiépítve mindenhol, a házak se közelítik meg azt a szintet amit mondasz, a földek nagy része nincs megművelve, mert nem akarják támogatni a mezőgazdaságot. Dél fejletlenségéről pedig könyvet lehetne írni. Utak sok helye nincsenek is, csak a szilva és a málna terem meg majdnem, így gazdaságilag rendkívül szegények. Egybevéve, az ország rendkívül szegény, mert Vajdaság tartja el az egész országot, s nem csak az, hanem még sokkal olcsóbbak az áruk Belgrádban és onnan délre, mint azokon a helyeken, a megtermelik, ne is beszéljünk arról, hogy Koszovóra mennyi árut küldenek ingyen.

Szerintem csak a fontosabb településeken voltál, s így túlidealizáltad a helyzetet. Nem kell elhinned, de Magyarországon sokkal jobb a helyzet, s ezt onnan tudom, hogy vajdasági vagyok, tehát Szerbiában születtem, s Magyarországon tanulok, így volt alkalmam összehasonlítani.

2013. febr. 28. 12:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!