Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Szerbia miért nem akar EU-tagá...

Szerbia miért nem akar EU-tagállam lenni?

Figyelt kérdés
Voltam Szerbiában. Voltam északon, délen, Belgrád környékén, a román határnál.. mindenhol szinte. Minden faluban a mellékutcák leaszfaltozva, kis isten háta mögötti városok is tök fejlettek, új házak. Sokkal fejlettebb, mint Magyarország. Najó nem sokkal, de picit :) Mert Mo-on, ha elhagyod Bp környékét akkor csak a szegénység van. Szerbiában meg egy csomó gazdag kisváros van. A kereset kicsit kevesebb, de az árak is jóval alacsonyabbak. Tehát, míg a kereset a miénk 90%-a. addig az áraik a miénk 60%-a. Tehát több marad a zsebükben. Munkanélküli is kevesebb. Tehát akkor miért nem EU-tag? A feltételei adottak. A Szerbiánál egy fokkal rosszabb Magyarország és Románia EU-tagok lehettek. A szerbek miért nem akarják az uniót?

2012. szept. 20. 17:02
1 2 3 4 5 6
 21/51 A kérdező kommentje:

[link]

Tessék. A foglalkoztatottsági ráta. Az országok ABC-sorrendben vannak. Szerbia 50,4 %-a foglalkoztatott

Magyarország 45,1%-a (az aktív, keresőképes korosztály)

Tehát nálunk ha csak 5%-kal is, de többen vannak munka nélkül.

2012. szept. 20. 19:59
 22/51 A kérdező kommentje:
2012. szept. 20. 20:01
 23/51 anonim ***** válasza:

Nos. a térképen amit belinkeltél. Szerbia fehér. Tehát NINCS RÓLA ADAT.

Másodszor a térkép 2009-es. Szlovénia és Horvátország sokat romlott. Sőt egyesek szerint Szlovénia lassan Magyarországnál is rosszabb helyzetben lesz a közeljövőben.

2012. szept. 20. 20:05
 24/51 anonim ***** válasza:

Elnézést

Végigpörgettem a térképet. 15 éves és idősebb korosztály foglalkoztatási rátája 2009 ben. akkor tényleg jobb helyzetben volt Szerbia a térkép szerint.

De 2012-ben Szerbiáan több mint 10%-al több a munkanélküliségi ráta Magyarországénál.

2012. szept. 20. 20:08
 25/51 A kérdező kommentje:

A munkanélküliségi ráta csalóka. Az az, aki be van jelentve munkanélkülire. A foglalkoztatottsági rátát kell nézni, abból kiderül, hogy az adott ország hány %-a dolgozik. Szerbia 50%-a, Magyarország 45%-a dolgozik. :)

Ráadásul Szerbiában több a reáljövedelem. (hiába kevesebb a kereset, az árak még alacsonybbak) így jobban jönnek ki, mint mi. :)

Pl.: 1l tej Magyarországon: 209 ft, Szerbiában: 168 ft.

1 karton ásványvíz (6 db) Magyaro: 240 ft, Szerbia: 119 ft

Tide mosópor (6kg) Magyaro: 3700 ft , Szerbia: 2400 ft

1 óra parkolás Magyarországon: 310 ft ,Szerbiában 52 ft

2012. szept. 20. 20:10
 26/51 A kérdező kommentje:

De ne a munkanélküliségi, hanem a foglalkoztatottsági rátát nézzétek!!!

És a 2012-es foglalk. is több Szerbiában, mint nálunk

Szlovénia meg hogy lenne már rosszabb helyzetben?? földrajzi viszonyokban vagy hogy? Mert hogy ott 8x jobb az életszínvonal, az biztos.

2012. szept. 20. 20:12
 27/51 anonim ***** válasza:

Pedig már kétszer leírtam, hogy amit te linkeltél be. Az 2009-es adat.

Amit pedig én az 2012-es....

2012. szept. 20. 20:12
 28/51 anonim ***** válasza:

Kérdező megbocsáss de nem vagy képben a mostani gazdasági hírekkel kapcsolatban.

Szlovénia:

[link]

2012. szept. 20. 20:14
 29/51 A kérdező kommentje:
De én leírom mégegyszer, hogy ma, 2012-ben is Magyarországon a legkisebb a foglalkoztatottak aránya a térségben. Szerbiában is pár százalékkal több.
2012. szept. 20. 20:15
 30/51 A kérdező kommentje:
[link] De amíg ez Magyarországon teljesen megszokott látvány, addig Szlovéniában ilyen nincs. Hiába szorul mentőcsomagra.. az emberek fényévekkel jobban élnek és jobban keresnek. Emlékszel, Írország is mentőcsomagra szorult pár éve. De attól még mindig Európa 3. leggazdagabb országa maradt, az emberek ugyanúgy jól kerestek.. Nehogy már egy Magyarországhoz hasonlítsuk Szlovéniát...
2012. szept. 20. 20:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!