Mi a fontosabb számodra? A haza, vagy az életed?
Hazád is csak egy lehet. Viszont számomra is fontosabb az életem. Az egyik legalapvetőbb állati ösztön, az életben maradásé. Viszont lenne olyan helyzet valószínűleg amikor azt mondanám, hogy akkor most ez és ez fontosabb az életemnél. Például életem kockáztatásával megmenteni egy busznyi óvodást vagy hasonló (hú de gagyin hangzott ez így leírva).
Szintén megfigyelték azt a jelenséget, amikor egyes állatok képesek életüket adni egy fajtársukért, kerestem de most nem találom ennek a jelenségnek a nevét. Na, a hazáért meghalni is kb ilyesmi, a haza is a "fajtársaidat" jelenti, még akkor is, ha az ellenség is biológiai értelemben fajtárs. Tehát állításoddal ellentétben távolról sem ment el annak az esze, aki képes lenne az életét adni az országért és ezzel közvetetten a családjáért.
#4, rosszul tudod. Segítségül megemlíteném Segesvárt.
A felvetés ebben a formában hibás, ezért is érkezhetnek rá ellentétes válaszok.
A fontossági sorrend (bármiben) nem egy statikus valami. Vannak állandó viszonyok, a hazugság alávalóbb az igazság kimondásánál, de még itt is akadhatnak kivételek (akadnak is).
A haza és az élet is nagyon összetett fogalom és sokféle módon viszonyulhatunk hozzá. Meglehetősen ritka eset, hogy kizárólag csak az egyiket választhatjuk. Batthyányi és Nagy Imre volt ilyen helyzetben. Ők abban dönthettek, hogy becstelenségben élnek (talán, de nem biztos) vagy a hazáért halnak. Jól döntöttek, ezt az utókor igazolja.
Én konkrétan még csak olyan helyzetbe kerültem, ahol megoldható volt, hogy mindkettő érvényesüljön. Igaz, néha komolyan el kellet gondolkodni, de kizárólagosság csak rendkívül szélsőséges esetben van. Mindkét verziót el tudom képzelni. A rendelkezésre álló információk és idő dönti el, mi lesz az eredmény.
"Segítségül megemlíteném Segesvárt."
Sajnos nekem kevés ez a segítség. Mi köze volt szegény Petőfi halálának a haza becsületéhez? Rosszkor volt rossz helyen.
Hát, igen vannak dolgok amik még a hazánál is fontosabbak. Például, hogy jaj nehogy a szegény család éhen haljon, meg a "család" védelme.
Na persze. Micsoda idióták. Mélységesen tiltakoznak a hazafiság ellen, de leköpik azt aki nem döglik meg a "családért". Ez ám az óriási különbség.
Nagy hőzöngő hazafiaktól kérdezném csak: szerintetek a zsidók, liberálisok, stb. uralkodnak Magyarország felett, övék minden hatalom - de ugyanakkor azt is mondjátok, hogy a hazát minden igaz embernek meg kell védeni....nem öngól ez egy kicsit, gyerekek? Tiltakoztok a libsik hatalma ellen, de konfliktus esetén az országvezetéssel kiknek a hatalmát védenétek?
Az a baj, sok ilyen hőbörgő nagymagyart láttam már - a kocsmákban! De a honvédségig egyik sem jutott el, még egy pár hónapos tartalékos állományba sem. Ennyit erről.
Katonaként azt kell mondanom, hogy mindig mérlegelni kell. Támadó háborúban soha nem áldoznám fel magam, mert hülyeség. De ha az ország védelméről van szó, és tudom, hogy az én halálommal a hátam mögött levő családoknak akár egy perccel is több ideje lesz menekülni, vagy egy icipicivel nagyobb lesz a túlélési esélyük, akkor igenis ott fogok állni, és büszkén viselem a keresztem.
Nem azért harcolnék, meg utálom azt, aki szemben áll velem, hanem mert szeretem azokat, akik mögöttem vannak, és velem vállvetve harcolnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!