Mikor volt Magyarország katonai nagyhatalom?
Utolsó, tényleg 1100-as évek az.
Írtam, hogy X. század előtt. (itt a "kalandozásokra" céloztam)
"De, mint ahogy Merseburg és Augsburg bizonyítja, az első meglepetés után gyorsan rendeződtek."
Gondoltam, hogy ezzel fognak jönni. Én meg jövök akkor a 907-es Pozsonyi csatával.
"Na, rugaszkodj neki még egyszer.
Miért nem kattansz inkább valami más témára, Szerelem, szex, ezotéria, ilyesmi. Ami jobban megy"
Na, akkor miért nem vagy ott?
"Rettegni nem nagyon rettegtek. A Havasföldi fejedelem is elverte Mátyást 1467-ben, ha jól tudom."
Nem, nem jól tudod. Mátyásék verték el a lázadó Erdélyieket méghozzá igen gyorsan.
"Gondoltam, hogy ezzel fognak jönni. Én meg jövök akkor a 907-es Pozsonyi csatával."
Tény, hogy voltak nagy sikereink. Ezt nem tagadom.
De, ad egy, mint már említettem, ezek a stratégia különbözőségéből és a lovasnomád stratégia nyugaton való szokatlanságából fakadtak és, ad kettő, a védők mindig sikeresebbek, mint a támadók (feltéve, hogy nincs hatalmas erőkülönbség).
A kalandozások idején talán még nevezhetjük magunkat jelentős hatalmi tényezőnek (bár nagyhatalomnak akkor sem), de egyébként max. regionális nagyhatalom voltunk (pl. II. Géza idején)
A taktikai győzelem is győzelem, sőt még nagyobb! (kevesebb emberveszteséggel jár)
Egyébként egyetértek veled. Én úgy gondolom, hogy eleve nem is nagyon indított Magyarország háborúkat, inkább védekezett.
"a védők mindig sikeresebbek, mint a támadók (feltéve, hogy nincs hatalmas erőkülönbség). "
Azért ez nem mindig van így, ahogy te állítod.
Sokszor könnyebb védeni egy objektumot, mint megtámadni, mert a védők előnye általában a "hazai pálya" és a koncentráltság, de a támadó legnagyobb fegyvere a meglepetésszerű rajtaütés és a hirtelen csapás, amihez nem feltétlen társul a túlerő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!