Titeket nem zavar az, ha folyton próbálják belétek sulykolni, hogy kicsik és gyengék vagytok?
pl. A 2. magyar hadsereg egy kalap sz@r volt, a térképen észre sem vesznek mindent, nagy nullák vagyunk stb.
Egyik az, hogy ez a történelmünk, őseink meggyalázása szerintem. Az is érdekes számomra, hogy egy most nemrégiben és pl. 15-20évvel ezelőtti történelem tanár között is van különbség a gondolkodásban.
Úgy tűnik, több ponton kezdünk közös nevezőre jutni...
"Szerintem ez magában nem nemzettudat." - Szerintem meg pont ez az. Az ennél több már a nacionalizmus, amihez valóban kell a vezetőréteg, aki felforrósítja a kedélyeket.
"Attól hogy valakiről nem zengenek dicshimnuszokat attól még érthet ahhoz amit írt." Ha letett valamit az asztalra, akkor írnak róla. Addig, amíg sehol nem található meg, semmit nem lehet tudni róla (mi a szakterülete, milyen iskolákat végzett, egyáltalán hol dolgozik), addig a szava egyenlő a nullával.
"Ez a lényeg. A hungarus-tudat nem a mai értelemben vett nemzettudatot jelenti." - amit én fejtegettem, a közösségtudat. A sorsközösség, a közös haza, közös ügy tudata. De itt most nem ez a lényeg. Nem erről szól a vita.
"Másképp gondolom. Mivel a nacionalizmus a nemzet kialakulásának ideológiája, és a nemzetté válás nélkülözhetetlen eleme" - a nemzettudat - abból, ahogy leírtam - kezdettől fogva meglévő dolog. A patriotizmus ebből fakadóan alakulhat ki. Túlzásba vitt formája pedig a nacionalizmus (ami a XIX. században jött létre, holott mind a nemzettudat, mind a patriotizmus már létező valami volt.)
A nacionalizmus a patriotizmus radikális, túlzásba vitt formája. És mint minden túlzásba vitt, szélsőséges dolog - nem pozitív.
A patriotizmus és a nacionalizmus között tehát nem olyan az összefüggés, hogy egyik a másikból, a másik az egyikből létezne. A patriotizmus létezik, a nacionalizmus pedig abból nő ki, ha túlzásba viszik (tehát nem közös a gyökerük, hanem az egyik másikra építkezik). Tehát meg kell őrizni a patriotizmus tisztaságát, nacionalizmustól mentes mivoltát.
És erre bizonyíték, hogy a nacionalizmus NEM ideológia, hanem egy érzet, AMIRE ideológiákat alapozhatnak.
Ebből fakadóan a patriotizmus és a nacionalizmus - mivel mindkettő egy érzés, egy életfelfogás - nem egymással, hanem egymás rovására létezik. Egy patrióta sosem lehet nacionalista, és egy nacionalista nem patrióta.
Hát a magam részéről lassan befejezem mert csak magamat fogom ismételni. Azt pedig felesleges.
Mint már mondtam egyszer attól hogy tudja nem tartozik egy adott nemzethez még nem lesz pl szlovák vagy más nemzet tagja. Akkortól lenne nemzettudata ha ő kis is jelentené hogy nemcsak hogy ő nem magyar, hanem ő szlovák. Vagyis fel kell fogniuk azt hogy ők egy önálló nemzetet képeznek. Hogy ők egységesen egy önálló nemzet.
A nacionalizmus egy ideológia. Azon belül is többfajta nacionalizmus különböztethető meg.
"Újkori, polg. pol.-i ideológia, amely az 1789-es francia forradalom egyik vezéreszméjeként, az összetartozó polgárok közös fellépését irányította. A közösnek tartott származás, a nyelv, a kultúra, a tört. közössége a pol.-i és társ.-i elhivatottság vállalása a nacionalizmus mozgató ereje. A nemzetté válás, a nemzeti függetlenség, a nemzet gyarapodása a nacionalizmus alapprogramja. A nacionalizmus szerepe a tört.-i helyzettől függően változó: a függetlenségi törekvéseket, a polg. fejlődést szolgáló nacionalizmus élesen elkülöníthető a más nemzetek rovására történő terjeszkedés, pol.-i és gazdasági fölény biztosítását kívánó nacionalista törekvésektől. Megkülönböztethető a népeket, nemzeteket áll.-i fennhatóság alatt tartó birodalmi (nagyhatalmi) nacionalizmus, és e béklyótól szabadulni kívánó kisnemzeti nacionalizmus. A nacionalizmus szélső megjelenésében más nemzetek lenézéséhez, alacsonyabb rendűnek való minősítéséhez (pl. fajelmélet), háború útján történő leigázásához vagy megsemmisítéséhez is vezethet.
Kardos József"
A problémát a többfélesége okozza. Amíg az egyik fajtája megfér a patriotizmussal sőt az egyik táplálja a másikat.
Addig a másik már kevésbé, vagy nem összeférhető vele.
Ezért is adtak önálló nevet a sovinizmusnak.
A sovinizmusnak sem a patriotizmushoz, sem a nacionalizmushoz nincs köze szorosan.
Egy soviniszta bármire kiterjedhet (konkrét nemzettudat nélkül) nemre, bőrszínre, korra, vallásra, vagyoni helyzetre, bármire de bármire kiterjedhet.
Tehát ne keverjük bele ezt a fogalmat a nacionalizmus vs. patriotizmus dologba, mert a sovinizmus egyszerűen gyűlölködést jelent BÁRMI iránt.
Pl: hím-soviniszta
Nemzeti kötődése nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!