Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Titeket nem zavar az, ha...

Titeket nem zavar az, ha folyton próbálják belétek sulykolni, hogy kicsik és gyengék vagytok?

Figyelt kérdés

pl. A 2. magyar hadsereg egy kalap sz@r volt, a térképen észre sem vesznek mindent, nagy nullák vagyunk stb.

Egyik az, hogy ez a történelmünk, őseink meggyalázása szerintem. Az is érdekes számomra, hogy egy most nemrégiben és pl. 15-20évvel ezelőtti történelem tanár között is van különbség a gondolkodásban.

2011. máj. 13. 15:46
1 2 3 4 5 6
 41/53 Pro Patria ***** válasza:
0%

Látom, még mindig nem érted a lényeget...

"De azok nem voltak szlovákok csak a szlovákok is részben tőlük származnak. Mert keveredtek a németekkel magyarokkal csehekkel ruszinokkal stb." - Teljesen, abszolút, tökéletesen mindegy, hogyan hívták őket akkoriban, attól még a MAI szlovákok ELŐBB éltek itt, mint mi. És DE, ugyanazok, mint akiket korábban szlávoknak neveztek.

És persze, történt keveredés a magyarokkal, németekkel (ruszinokkal? ők is ugyanúgy szlávok, mint ők... Nem "keveredtek", hanem pont hogy "szétforgácsolódtak"), de minimális. Ők ugyanis fent a hegyekben éltek, míg a pusztai magyarok - valamilyen "különös" oknál fogva - nemigen kedvelték a hegyvidéket, inkább lent a síkságon éltek. A kettő közötti találkozási-sávban volt keveredés.

"Nem volt nemességük ezért ezért nem is szerveződtek nemzetté" - wtf?... Nemesség nélkül nincs nemzet? És akkor a kiegyezés előtti idők, mikor az ország vezető rétegét a Bach-huszárok alkották, nekünk "nem volt nemzetünk"? Egy nemzet attól nemzet, hogy a tagjai nemzetté állnak. Nemességük nem volt, mivel magyar uralom alatt éltek, de népük(nemzetük) igen.

És ebben még a konkrét "nemzettudat" sem fontos tényező, mert mint nép, akkor is léteznek.

"attól hogy neked fogalmad sincs mi a hungárusz tudat attól még létezik.

[link] - Igen. Láttam ezt az oldalt az előbb. És mondd csak, feltűnt neked, hogy ez az EGYETLEN oldal, ahol ez a szó szerepel? És az, hogy az írója leellenőrizhetetlen, sehol se megtalálható senki?...

"És nekem ahhoz mi közöm? Nem én írtam ilyet!" - de egykövet fújsz vele. Mindazonáltal megkövetlek, ha ezzel megsértettelek.

"A nacionalizmus kifejezés jelentéstartalma:

-Egyik, ma már elhalványult jelentése az az érzelmi kötődés, amelyet az ember a családja, az általa használt és alakított környezete, a faluja, a városa, a megyéje, a hazája iránt érez, a patriotizmus." - A hangsúly az "ma már elhalványult" részen van.

De idézetre idézettel válaszolok:

"Nemességéből fakadóan csupán pozitív gondolatokat szorgalmaz, nem sugall gyűlöletet vagy negatív érzéseket az egyéb nemzethez tartozókkal szemben. A valódi hazafiság soha sem lehet nacionalista vagy soviniszta." - Vagyis nem néz le más nemzeteket, nem tartja a sajátját előbbre valónak, nem Magyarország számára a világ közepe.

"Patrióta, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért. A sovinizmus pedig a nemzeti tudat hiánya."

– Illyés Gyula

"Az én hozzászólásaimnál ott van a nicknevem nézd csak végig." - Csak épp be próbálod bizonyítani, hogy a szlovákok mennyire lényegtelen, magatehetetlen senkik voltak.

("Hiszen nem volt nemességük" - mit érdekel az téged, hogy magyar uralom alatt éltek, ezért nem lehetett nekik - "Nem keltek fel a szabadságharcban sem, annyira nemzettudattalan, vezetésnélküli nép voltak, sőt, még nép se igazán voltak" - pedig de bizony felkeltek - "Nem a szlovákok, hanem a szlávok éltek itt minket megelőzve" - figyelmen kívül hagyva, hogy a mai szlovákok egyenes leszármazottjai az akkor élt szlávoknak.)

De lassan talán "végeredményt" hirdethetnénk, mert úgyse vergődünk zöldágra.

Üdv.

2011. máj. 15. 22:07
 42/53 anonim ***** válasza:
48% Nem hallottál még Czeizel Endréről?
2011. máj. 15. 22:43
 43/53 Jóska Pista Sanyi ***** válasza:

Nem azt mondom hogy nemesség nélkül nincs nemzet. hanem azt hogy a nemesség szervezi őket azzá. Mert ahhoz tanult vezető réteg kell. Mert a földművelő paraszt vagy a hegyi pásztor nem fogja egyszer csak úgy kijelenteni hogy ők igenis szlovákok, és ezt nem magyarázza el a többinek is. Az hogy nem szerveződtek korán nemzetbe annak az oka többek között az is hogy nem volt nemességük.

"Igen. Láttam ezt az oldalt az előbb. És mondd csak, feltűnt neked, hogy ez az EGYETLEN oldal, ahol ez a szó szerepel? És az, hogy az írója leellenőrizhetetlen, sehol se megtalálható senki?... "

Tévedsz több oldalon is megtalálható. Másrészt hogy jössz te ahhoz hogy bárkit is lesenkizz? Főleg úgy hogy azt sem tudod hogy ki az?

Másrészt már a volt történelemtanárom is beszélt erről. De persze biztos én találtam ki az egész elméletet hogy igazamat bizonyítsam...

De hogy elhidd nem így van itt is megtalálható:

[link]

"A Natio Hungarica (Magyar nemzet) jog szerinti tagja (Hungarus)..."

Azt veszem sértésnek hogy mindenkit egy kalap alá veszel.

A bocsánatkérést elfogadom.

"- A hangsúly az "ma már elhalványult" részen van. "

De nem tagadhatod le hogy ne volna a patriotizmus is nacionalizmus. A probléma az hogy a soviniszták is a nacionalizmus mögé bújnak.

Patrióta, aki jogot véd soviniszta, aki jogot sért. Én eddig mindenhol így halottam. Bár most ahogy nézem többféleképp is megtalálható.

Szerintem ha megnézed és elolvasod mit ír a nacionalizmusról a már tárgyalt link semmi lenézést vagy alsóbbrendűnek titulálást nem említ. Azt csupán a sovinizmusnál említi.

"Csak épp be próbálod bizonyítani, hogy a szlovákok mennyire lényegtelen, magatehetetlen senkik voltak.

("Hiszen nem volt nemességük" - mit érdekel az téged, hogy magyar uralom alatt éltek, ezért nem lehetett nekik - "Nem keltek fel a szabadságharcban sem, annyira nemzettudattalan, vezetésnélküli nép voltak, sőt, még nép se igazán voltak" - pedig de bizony felkeltek - "Nem a szlovákok, hanem a szlávok éltek itt minket megelőzve" - figyelmen kívül hagyva, hogy a mai szlovákok egyenes leszármazottjai az akkor élt szlávoknak.) "

Én nem próbálom sem azt bizonyítani hogy lényegtelen senkik, vagy magatehetetlenek. Ezt szerintem csak te éled meg így.

Az én szándékom az hogy belásd (és mások is) hogy a szlovák nemzettudat később alakult ki. Nem akkor mikor a felvidéke érkeztek. Nem vitattam hogy azok az őseik között voltak. De addig nem lehet egy nemzetet nemzetként kezelni amíg nincs azzá szerveződve, nincs önálló nemzettudata. Attól persze az a nép létezik.

2011. máj. 15. 22:53
 44/53 A kérdező kommentje:
A 47%-osnak üzenném, hogy a hülye ember okoskodik, az okos ember hülyéskedik. Szerintem te tudod melyikbe tartozol az XD-del.
2011. máj. 16. 10:17
 45/53 Pro Patria ***** válasza:
0%

"Nem azt mondom hogy nemesség nélkül nincs nemzet. hanem azt hogy a nemesség szervezi őket azzá." - Igazat adok abban, hogy a nemzeti törekvésekhez (forradalom, felkelés, stb.) szükség van központi irányító rétegre - nemességre.

A nemzettudathoz azonban nem.

Mivel tudta magáról, hogy milyen nyelven beszél, milyen ételeket eszik, milyen dalokat kedvel, és tudta, hogy a szomszédja, barátja, rokonai is ugyanilyenek, valamint azt, hogy "azok a másikak" pedig más nyelven beszélnek, mást esznek/dalolnak, tisztában volt azzal, hogy "mi mi vagyunk, ők meg ők" - ez a nemzettudat.

"Tévedsz több oldalon is megtalálható." - Hogyne, hemzseg tőle az internet.

[link]

"Másrészt hogy jössz te ahhoz hogy bárkit is lesenkizz?" - bárki irkálhat olyan cikkeket az internetre. Ha nincs semmi referenciája, akkor a szava nem ér sokat...

"A Natio Hungarica (Magyar nemzet) jog szerinti tagja (Hungarus)..." - az, hogy jog szerinti tagja, nem azt jelenti, hogy magyarnak vallotta magát.

Példaként Črnko a Szigetvári ostromot megörökítő művében azt írja, hogy védi a hazáját, "Ugarski orsag"-ot. Azaz "ugorországot". Ám magát horvátnak mondta, egy percig sem magyarnak.

Nem tett különbséget a védők között, azt mondta "a mieink" - ám leírta azt is, ki horvát, ki magyar.

"De nem tagadhatod le hogy ne volna a patriotizmus is nacionalizmus." - fordítva, a patriotizmusnak van egy nacionalizmus-ága. (Elkorcsosulása, inkább)

"A 47%-osnak üzenném, hogy a hülye ember okoskodik, az okos ember hülyéskedik. Szerintem te tudod melyikbe tartozol az XD-del." - Megragadtad a lényeget! Amíg az az illető halálos komolysággal mondott valami oltári baromságot (5000-7000 éves magyar őslakosság), addig én viccesen lereagáltam és írom a tényeket.:)

Egyébként állíthatod be magadat fölényes győztesnek, mindenki látja, hogy semmi érdemlegeset nem adtál hozzá a témához, csak beböfögsz néha egy-két hülyeséget, amíg én kilométerhosszú szövegeket írok, kismillió forrással(!), irodalmi, történelmi tényekkel alátámasztva.

Állíthatod be magadat szupersztárnak, akiről "lepattannak" a más vélemények - mindenki láthatja, hogy a tudás kinél van, és ki az, aki csak hőzöng.

2011. máj. 16. 13:25
 46/53 Pro Patria ***** válasza:
0%
Az utolsó két bekezdés a kérdezőre vonatkozik.
2011. máj. 16. 13:28
 47/53 anonim ***** válasza:

Igazad volt rosszul mondtam mert nem 5-6 ezer éves a magyar írásbeliség hanem legalább 7500. Jó lenne utánanézni a dolgoknak mielőtt kapásból lenézed saját nemzetedet. Felőlem nyalhatsz a szlávoknak de gerinctelen emberre vall az aki saját nemzetét elárulva olyan nézetet támogat amely árt saját nemzetének.

[link]

2011. máj. 16. 14:52
 48/53 Pro Patria ***** válasza:
0%

Hogyne, a magyarok már évezredek óta őslakosok itt...:)

A magyarságnak (és általában a népeknek) éppen ez a fellengzős, hamis, nagyképű történetírás árt.

Nem külön Slota baromságaitól, csak ő a másik oldalról teszi azt, amit a magadfélék.

2011. máj. 16. 14:59
 49/53 A kérdező kommentje:
Én elolvastam majd az összes kommentet, de nem szeretnék rájuk válaszolni. De tény, hogy 47%-os sem írt hülyeségeket.
2011. máj. 16. 18:26
 50/53 Jóska Pista Sanyi ***** válasza:

"A nemzettudathoz azonban nem.

Mivel tudta magáról, hogy milyen nyelven beszél, milyen ételeket eszik, milyen dalokat kedvel, és tudta, hogy a szomszédja, barátja, rokonai is ugyanilyenek, valamint azt, hogy "azok a másikak" pedig más nyelven beszélnek, mást esznek/dalolnak, tisztában volt azzal, hogy "mi mi vagyunk, ők meg ők" - ez a nemzettudat. "

Szerintem ez magában nem nemzettudat. Ez a kiindulópont, vagy ha nem is egy fontos állomás ahhoz ,hogy a nemzettudat kialakuljon. Ekkor látja azt hogy ő nem olyan mint a magyar vagy a többi. De ez magában még nem jelenti hogy ő szlováknak vagy másnak vallaná magát.

""Tévedsz több oldalon is megtalálható." - Hogyne, hemzseg tőle az internet.

[link] "

Keress rá többféleképp. Pl:

[link]

Attól hogy valakiről nem zengenek dicshimnuszokat attól még érthet ahhoz amit írt.

Bár igen bárki írhat bármit a netre.

""A Natio Hungarica (Magyar nemzet) jog szerinti tagja (Hungarus)..." - az, hogy jog szerinti tagja, nem azt jelenti, hogy magyarnak vallotta magát.

Példaként Črnko a Szigetvári ostromot megörökítő művében azt írja, hogy védi a hazáját, "Ugarski orsag"-ot. Azaz "ugorországot". Ám magát horvátnak mondta, egy percig sem magyarnak.

Nem tett különbséget a védők között, azt mondta "a mieink" - ám leírta azt is, ki horvát, ki magyar. "

Ez a lényeg. A hungarus-tudat nem a mai értelemben vett nemzettudatot jelenti. Ez egy korábbi forma, része a nemzettudat fejlődésének, no meg a többnemzetiségű országokra pl Magyar királyság nem lehet ráhúzni azokat a szabályokat amiket a mai nemzetállamokra.

(mert akkor még ebben a formában nem is léteztek nemzetállamok a mai formában).

Hanem egy haza és sorsközösséget,közös hagyományok(nem minden közös), és esetleg közös nyelvhasználat, vallás. Világosan látszik a lényeg, az előbb általad írtakból is.

Közös a haza és közös az ügy. Együtt harcol érte a többiekkel ugyanúgy magáénak érzi. Ez a hungárus-tudat hatotta át az ország nemzetiségeit. Nem mondták hogy ők magyarok lennének, (bár lehet sokan mást sem mondtak magukról).

""De nem tagadhatod le hogy ne volna a patriotizmus is nacionalizmus." - fordítva, a patriotizmusnak van egy nacionalizmus-ága. (Elkorcsosulása, inkább) "

Másképp gondolom. Mivel a nacionalizmus a nemzet kialakulásának ideológiája, és a nemzetté válás nélkülözhetetlen eleme ezért szervesen kapcsolódik a nemzettudathoz a hazaszeretethez és a hagyományőrzéshez. Ezért egyik szerves része a másiknak, vagyis egyik nélkül nem lenne a másik. Ha a nem lenne az egyik nem lenne a másik sem. Mivel a patriotizmus főleg haza és a nemzet felé irányul. Ám a fontos különbség az ,hogy a nacionalizmus ideológia. Ebből az ideológiából nőtt ki az erkölcsi nézet és viselkedésforma a patriotizmus. A kettő gond nélkül megfér egymással, sőt szerintem legtöbbször együtt is jár, mert egy a gyökerük.

2011. máj. 16. 23:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!