A sorkatonaságban az öreg katonák tényleg ilyeneket csináltak a kopaszokkal?
Amiről főképp lehet hallani, az a fogkefével padlómosatás.
De nemrég olvastam Szelíd Zoltán "Álljon meg, katona!" c. regényét. Abban olyasmi dolgok történnek, mint:
Elveszik a kajájukat, amiket bevisznek magukkal, sőt utána már nekik viszik a kaját, megparancsolják, hogy miket vigyenek be.
Egy kopasz levelet kap otthonról, amiben a barátnője szakít vele. Elveszik tőle, és direkt felolvassák mindenki előtt, és szétröhögik magukat.
Arra kényszerítik a kopaszokat, hogy állatokat utánozzanak, bújjanak be az ágy alá, és ott különféle megalázó dolgokat csináljanak.
Egy kopaszt, aki vissza mer szólni, és lázadni próbál, szíjakkal kikötöznek a végtagjainál az ágylábakhoz, és kanállal alaposan megütlegelik.
És ilyesmik. Tényleg ezek mentek a sorkatonaságban?
#85: Nem tudok erre konkrét választ mondani, mert én tartalékos tiszti képzésen voltam sorkatona, és ott más volt a helyzet, ott nem volt "kopasz" meg "öreg".
A "klasszikus" kopasz-öreg viszonyról azt gondolom, hogy a probléma ott kezdődik, hogy általában nagyon vegyes társaság vonult be, és sokan voltak, akiket hozzá kellett szoktatni a rendhez, fegyelemhez. Amíg mi, tanult emberekként úgy álltunk a dolgokhoz, hogy legalább a minimum elvárásokat teljesítsük -és még így is történt néhány gikszer, addig "egyszerűbb" emberek között jobb módszernek bizonyult még az elején "betörni" őket.
A "szívatások és értelmetlen feladatok" mögött szerintem az állt, hogy egyrészt unatkoztak az öregek, másrészt velük is ezt csinálták, amikor kopaszok voltak, és tudták, hogy a jelenlegi kopaszok is ezt fogják egyszer csinálni az jövőbeli kopaszokkal.
Persze, lehettek túlkapások is, de sokat számított, hogy milyen társaságba kerül az ember. Egy őrszázadban (akik csak laktanyaörséget adtak) több volt a csak nyolc általánost végzett ember, mint pl. ahol radarok vagy távközlési berendezések kezelését kellett elsajátítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!