A sorkatonaságban az öreg katonák tényleg ilyeneket csináltak a kopaszokkal?
Amiről főképp lehet hallani, az a fogkefével padlómosatás.
De nemrég olvastam Szelíd Zoltán "Álljon meg, katona!" c. regényét. Abban olyasmi dolgok történnek, mint:
Elveszik a kajájukat, amiket bevisznek magukkal, sőt utána már nekik viszik a kaját, megparancsolják, hogy miket vigyenek be.
Egy kopasz levelet kap otthonról, amiben a barátnője szakít vele. Elveszik tőle, és direkt felolvassák mindenki előtt, és szétröhögik magukat.
Arra kényszerítik a kopaszokat, hogy állatokat utánozzanak, bújjanak be az ágy alá, és ott különféle megalázó dolgokat csináljanak.
Egy kopaszt, aki vissza mer szólni, és lázadni próbál, szíjakkal kikötöznek a végtagjainál az ágylábakhoz, és kanállal alaposan megütlegelik.
És ilyesmik. Tényleg ezek mentek a sorkatonaságban?
#69: És amikor már csak 6 hónap volt a sorkatonaság, választani lehetett, hogy akar-e a katona reggelitornára menni, vagy nem? Az már nem is katonaság volt.
(Löncshús katonai szlengben = "gyíkhús".)
68: Csak mert vagy féltucat katonaviselt ismerősömet hallottam dicsekedni, hogy így meg úgy szívatták a kopaszokat. Akkor ők mind valami erre jogosító rendfokozatot kaptak?
Unokatesóm is hencegett azzal, hogy egy kopaszra rászólt, hogy nem akarja még egyszer zsebrerakott kézzel látni, és amikor mégis meglátta, bevarratta vele a zsebeit. Bár rémlik, hogy ő mintha őrmester, vagy ilyesmi lett volna.🤔
Mindenesetre ha így volt, az egy nagy felelőtlenség volt a honvédség részéről. Pár hónapja bevonult embereket hatalommal ellátni az újoncok felett, nem gondolván bele, hogy miképp fognak vele visszaélni.
#65: "Nekem is jobban tetszett a Sörkatonák, amely azt mutatja be, milyen lehetett volna a sorkatonaság általában, milyennek kellett volna lennie. Kis csibészség, kis szórakozás, de azért komolyan vett feladatok."
Ott repülőtéren dolgoztak, a másik könyvben meg tüzérek voltak, ha jól emlékszem. A repülésközeli dolgok mindíg is elittebbnek számítottak, oda eszesebb embereket válogattak. Jó kis történet, de nekem valószínűtlen az a sörcsempészés, ami a regény gerincét alkotja. De így lesz kerek a sztori.
"Akkor a másik könyvben miért nem így írtak róla?"
Ott más volt az írói koncepció, nekem gyengébb írói teljesítménynek tűnt, bár talán említi is, hogy első munkája.
"A valóság az, hogy a sorkatonaság olyan mint egy börtön."
Ez csak félig igaz, onnét azért időnként kiengednek. És másoktól is hallottam, valamint magam is tapasztaltam, hogy egész más színben értékeled a világot, ha 2 hétig csak a laktanya falai közt dekkoltál. Van aki azt mondja erre, hogy ő inkább nem tapasztalná meg ezt, pedig érdemes lenne.
"A bezártság tudata a primitív egyedekből előhozza a régi vadállati ösztönt, amely szerint a gyengébbnek vélt egyedet el kell kapni, prédaként kell rá tekinteni. "
Lehet. De nem mindenhol volt a katona primitív egyedek között. Pl. egy légvédelmi századhoz (rádiós, lokátoros, rakétás) megválogatták, hogy kit hívnak be, míg az ún. őrszázadba (akik állandóan laktanyaőrségbe jártak) többnyire tanulatlan embereket raktak.
#72:
A kopaszok "szívatása" "hagyomány", mint egyes híres angol egyetemeken volt szokás, vagy a magyar egyetemi gólyatáborokban. A kopasz félév múlva feljebb lép, bejön az új állomány, és azokat már ő "szívatja".
"Unokatesóm is hencegett azzal, hogy egy kopaszra rászólt, hogy nem akarja még egyszer zsebrerakott kézzel látni, "
Jogos volt, és ugyanolyan baj lett volna, ha a katona pl. rágógumizik.
"Bár rémlik, hogy ő mintha őrmester, vagy ilyesmi lett volna.🤔"
Akkor hivatásosnak kellett lennie, sorkatona nem lehet őrmester.
"Pár hónapja bevonult embereket hatalommal ellátni az újoncok felett, nem gondolván bele, hogy miképp fognak vele visszaélni."
Nem volt elvárás, hogy visszaéljenek vele, eredeti feladatuk az újoncok kiképzésének segítése volt. Nem tudom újabban hogy volt, amikor én még 1986-ban katona voltam, és egyszer kibaszásból beosztottak 4 hétvégére ügyeletbe, kérhettem kihallgatást az ún. politikai tiszttől, aki simán kiradírozott 2 hétvégét, és beírt mást helyettem.
A kopaszok "szívatása" "hagyomány"
Nem, az egy embertelen dolog. Fogkefével felmosatni a sakktáblát, az egy idiótaság. Aki valóban ember, az nem szívatja a másikat, pláne nem a gyengébbet. Ezért írtam, hogy az állati ösztön. Én szerintem az az igazán férfias, ha az erősebbel kezdenél ki. Az valóban derekas próbatétel. Aki a gyengébbel, nos az egy hímringyó selyemmajom.
74: Nem volt hivatásos, sorkatona volt 1 évig a kilencvenes évek közepén. Miképp lehetett jogosultsága ilyet végrehajtani egy kopaszon?🤔
Nem volt elvárás nyilvánvalóan, azt írom, hogy felelőtlenség volt és egyben naívság is azt gondolni, hogy a hatalmat kapott öreg katonák csak nagylelkűen segíteni fogják a kopaszok kiképzését, és nem fognak senkivel szórakozni meg szívózni.
"A hivatalos megszólítás a magázódás volt"
Erre nincs semmi szabály, ez a Nagy Frigyes-féle idejétmúlt maradványok egyike (ami már abban a korban is idejétmúlt volt) Például: "Maguk hárman hátramennek, és lenyírják a füvet" vagy "Ti hárman hátramentek és lenyírjátok a füvet" Mi közte a különbség? Semmi. Ez is ha úgy tetszik egy kvázi munkahely és munkahelyen belül már az 50-es években is tegeződött mindenki korra nemre tekintet nélkül. Nem tudom te mikor voltál fiatal, de nem hiszem hogy huszonévesen magázódtál a kortársaiddal. Szóval ha a laktanyaparancsnok ezredest nem is, de közkatonaként a 25 éves őrmesterrel nyugodtan lehetett volna pertuzni.
#76: Akkor nem lehetett örmester, hacsak nem tartalékos tisztiképzésen vett részt, mint én.
#77: Katonaságról beszéltem, nem a kortársaimról. Akkor íratlan szabály, ha szerinted nincs rá szabály, bár kétlem, hogy nincs. Ott a magázódás volt a hivatalos forma, esetleg men hivatalosan, laktanyán kívűl tegezhetett volna a parancsnokom, de én nem tegeztem vissza, ha ő ne mondja. A szolgálatvezető főtörzsörmester mindvégig magázott bennünket (nem is lett volna jó, ha csak úgy letegez és úgy oszt parancsot, ez némi tiszteletet is jelentett a részéről), amikor a félév végén levizsgáztunk és tiszthelyettesi rangot kaptunk, én pl. törzsörmester lettem, akkor kezet nyújtott, hogy "szervusz", és onnattól tegeződtünk. És ez így volt rendjén való, úgy hiszem.
A munkahely más téma, ott nem parancsolnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!