Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A sorkatonaságban az öreg...

A sorkatonaságban az öreg katonák tényleg ilyeneket csináltak a kopaszokkal?

Figyelt kérdés

Amiről főképp lehet hallani, az a fogkefével padlómosatás.

De nemrég olvastam Szelíd Zoltán "Álljon meg, katona!" c. regényét. Abban olyasmi dolgok történnek, mint:

Elveszik a kajájukat, amiket bevisznek magukkal, sőt utána már nekik viszik a kaját, megparancsolják, hogy miket vigyenek be.

Egy kopasz levelet kap otthonról, amiben a barátnője szakít vele. Elveszik tőle, és direkt felolvassák mindenki előtt, és szétröhögik magukat.

Arra kényszerítik a kopaszokat, hogy állatokat utánozzanak, bújjanak be az ágy alá, és ott különféle megalázó dolgokat csináljanak.

Egy kopaszt, aki vissza mer szólni, és lázadni próbál, szíjakkal kikötöznek a végtagjainál az ágylábakhoz, és kanállal alaposan megütlegelik.

És ilyesmik. Tényleg ezek mentek a sorkatonaságban?

ápr. 17. 10:08
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/89 BécsiFehér ***** válasza:
58%

"két nap után felgyújtottam volna az egész laktanyát, vagy halomta lőttem volna a fél szakaszt"

Értem én, de nem olyan egyszerű felgyújtani egy egész laktanyát, és két nap után még nem is adtak volna a kezedbe töltött fegyvert...

máj. 28. 09:43
 52/89 BécsiFehér ***** válasza:
58%

"Elveszik a kajájukat, amiket bevisznek magukkal, sőt utána már nekik viszik a kaját, megparancsolják, hogy miket vigyenek be."

Sógoroméknál (Nagyatád) hagyomány volt kívánságra kaját hozatni az eltávozásról a kopaszokkal, később ő is ezt csinálta, mindenki idomult ehhez.

"Egy kopasz levelet kap otthonról, amiben a barátnője szakít vele. Elveszik tőle, és direkt felolvassák mindenki előtt, és szétröhögik magukat."

Ez bosszantó lehet, de csak gyerekes csíny, ami általános iskolában is előfordulhat.

"Arra kényszerítik a kopaszokat, hogy állatokat utánozzanak, bújjanak be az ágy alá, és ott különféle megalázó dolgokat csináljanak."

Egy ismerősömékkel (Debrecen) azt játszatták, hogy fekszenek az ágyon, és kezükkel "repülnek", mint a gólya. Előtte felszórták a körletet ultrával és felöntötték vízzel, jól habzott fehéren (mondván, berepült a gólya) és fel kellett mosniuk. Ma már csak nevet rajta. (Szöveg volt akkoriban, hogy "este új japán film lesz az Ultravideó előadásában, a címe Sika-mika. Vagy francia film: Dölavíz.)

"Egy kopaszt, aki vissza mer szólni, és lázadni próbál, szíjakkal kikötöznek a végtagjainál az ágylábakhoz, és kanállal alaposan megütlegelik."

Tudtommal az ilyen fegyelmezések tiltva voltak.

Egyébként, végesetben lehetett kihallgatást kérni a politikai tisztnél, az elméletileg foglalkozott ilyen gondokkal is, pl. engem kib@szásból beosztottak egymás után 4 hétvégére szolgálatba (ergó nem mehettem volna egy hónapig haza), a poltiszt simán átírt belőle kettőt más nevére. De én elég jó helyen voltam katona.

máj. 28. 09:58
 53/89 anonim ***** válasza:
Bécsi Fehér! Olyankor mi volt, ha meghalt egy kopasz?
máj. 28. 11:18
 54/89 BécsiFehér ***** válasza:
86%

Én csak ezekről a halálesetekről tudtam:

Valaki fejbelőtte magát őrségben, de nem biztos, hogy laktanyánbelüli probléma miatt. Az sem biztos, hogy kopasz volt.

Két utolsóidőszakos (pár hónappal leszerelés előtti) katona hadgyakorlaton elaludt egy bokorban és keresztülment rajtuk a harckocsi. Egyikük temetésén a díszkíséretben részt vettem (katonai temetése volt), nem a legjobb emlékem.

Mindkettő rendkívüli eseménynek számít, kivizsgálással, és valamelyik felettes elmarasztalásával.

Hallottam másoktól öngyilkossági kísérletekről is, ha életben maradt a katona, hadbíróság várt rá.

És a 80-as években volt egy eset, amikor előfelvételisek (egyetem előtti egy év katonaság) heten megittak majdnem kétdeci növényvédő vegyszert, mert az íze alapján kávélikörnek hitték. Mind meghaltak, a parancsnokuk (sorkatonai tartalékos tiszt, akiknek nem nagy tekintélye volt, tapasztalatból tudom) kapott vagy két év börtönt.

máj. 28. 11:40
 55/89 anonim ***** válasza:

És az öngyilkossági kísérletet túlélőt később dutyiba tették? Ez aztán a prevenció.

máj. 28. 11:48
 56/89 BécsiFehér ***** válasza:
58%

Ha öngyilkosságot kísérelt meg és túlélte, elméletileg azzal azt jelezte, hogy ki akarta húzni magát a sorkatonai szolgálat alól, ami alkotmányos kötelessége. Az öncsonkítás is annak számít (hogy megússza valaki a katonaságot) még ma is.

Azt nem tudom, hogy a gyakorlatban milyen következményekkel járt az ilyen.

máj. 28. 11:56
 57/89 anonim ***** válasza:

A növényvédelmis történet cifrább, bonyolultabb ügy volt, mint ahogy a fenti hozzászóló elmesélte.

Ami azt a kérdést illeti, hogy haláleset esetén mi történt, arra az a válasz, hogy olyankor jött a hadbíróság, amit általában többen megsínylettek.

Amennyiben kiderül, hogy a társai zaklatása miatt lett öngyilkos egy fiatal sorkatona, a magam részéről ilyesmit taranék korrekt, tanulságos és hatásos büntetésnek:

1. A vétkeseket egy válogatott csapattal egyenként félholtra verném.

2. Megvárnám, amíg felépülnek, utána megismétlődne a félholtraverés. Elvégre miattuk egy teljes élet elveszett és "kétszer fél az egész".Ez lenne az igazságosan kemény büntetés, ebből meg a híréből az biztos, hpgy mindenki örökre tanulna.

máj. 28. 16:27
 58/89 BécsiFehér ***** válasza:
54%

"A növényvédelmis történet cifrább, bonyolultabb ügy volt, mint ahogy a fenti hozzászóló elmesélte."

Tudom, de nem akartam részletezni.

máj. 28. 16:32
 59/89 anonim ***** válasza:
A következő HASONLÓ ügynél meg az "ismétlő" vétkest lelkiismeret-furdalás nélkül kivégeztetném-ha én hoznám a vonatkozó törvényeket. Szerintem ez egy hatékonyan működő modell lenne.
máj. 28. 16:32
 60/89 anonim ***** válasza:
Érdekességként Bethlen Gábor hadseregénél az volt a szigorú szokás, hogy aki legalább egy lovat ellopott (elsősorban a polgári lakosságtól) azt, mondván, hogy nem azért kap kiemelten magas összeget, hogy mellette még fosztogasson.
máj. 28. 16:37
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!