Miért járatódott le Magyarországon a sorkatonaság intézménye?
# 40-es
Nekem van egy olyan megfigyelésem, hogy a sorkatonaság mellett kardoskodók azok is csak a kötelező X hónapot / évet húzták le, azontúl valamiért nem lettek továbbszolgáló katonák, és mégis 50 + évesekként szidják a mai generációt, hogy "bezzeg az én időmben" ...
Pont azoktól mulatságos, akik szintén csak a nagyon kötelező minimálisat húzták végig, és mégis azután nagy pofával osztják a nemlétező észt.
# 16-os
" Én voltam katona. 12 hónapot. "
A sorkatonaság szolgálati idejét 1990-ben csökkentették le 12 hónapra.
Gondolom, 50 évesen osztod az észt.
Amúgy ez nem magyar sajátosság, az USA-ban is vannak jelentős számban olyanok, akik soha az életben nem voltak katonák, és nem is hajlandóak felszerelni, semmi pénzért, mégis nagy pofával osztják az észt, hogy Melyik országba kéne bevonulnia az Amerikai Hadseregnek, és hasonlók.
Az ilyent Chickenhawk-nak vagy War wimp-nek hívják.
Tippem szerint azért, mert az 50-es években kiszórták a háború előtti, jólképzett, művelt tiszti állományt, és "munkás-parszt" származású káderekkel töltötték fel. Az én századparancsnokom 56 leverésében szerzett érdemeiért már akkor őrnagy lett, de ezzel is ment nyugdíjba 30 év után. Közben a tisztek új generációja jelent meg, akiket én ismertem, azok értelmes, jól képzett emberek voltak (bár a munkahelyi stressz miatt volt, aki keményen ivott), kár volt őket megint csak kiszórni 90 után. A nagyobb gond a tiszthelyettes állomány volt, ahová sokan úgy kerültek, hogy kiperegtek egy szakmunkásképzőből, vagy továbbszolgáltak, mert kényelmesebb volt, mint pl. esztergályosként, marósként melózni. Ezek, tisztelet a kivételnek, nem az intelligenciájukról voltak híresek, és a sorállomány inkább velük találkozott, és sokan rajtuk keresztül útálták meg végleg a katonaságot.
Amúgy, a II. VH után az USA-ban is kampányszerűen járatták le a katonaságot, a korábbi presztizs visszaszerzését szolgálta többek között az űrprogram is, ahová először civileket akartak felvenni, végül katonai pilóták lettek az űrhajósjelöltek.
Azt azért figyelembe kell venni, hogy nem csak egy hadsereg hivatásos állománya követelhet meg kívánnivalókat, hanem maga a sorálomány is nagyon vegyes emberekből áll. Kollégám (az átkosban volt katona) ismert olyan sorkatonát, aki civilként juhász volt, és a laktanyában használt először folyó melegvizet. Állítólag, a varsói laktanya udvarán volt egy villamoskocsi, amin megtanították azokat, akik Lengyelország eldugott helyeiről jöttek, hogy hogyan kell kultúráltan villamoson utazni, mielőtt előszőr kimenőre mentek a városba. Másik kollégám mellett, a katonaorvos előtt állt egy cigánygyerek a sorozáson, ott meztelenül kellett állni, és lehajolni, hogy ellenőrizzék van-e aranyérük? Az orvos azt mondta a romának: Baxa meg, magának sz@ros a segge! Mire ő: Milyen legyen, mákos?
Csak arra utalok, hogy ideális esetben van aki megérti, hogy most a seregben van, és annak megfelelően viselkedik, és sokan vannak akikkel nem lehet normálisan szótérteni, csak keményen az elejétől kezdve, mert ha nem, gyengeségnek veszi, és visszaél a bizalommal. Én tanult emberek között voltam, de még ott is volt, aki töltött gépfegyvert fogott játékból a másikra, pedig még töltetlenül is tilos. A katonaság veszélyes üzem, nem csoda, hogy lövészeten a tisztek idegesek voltak, és ordibáltak is olykor, valamint minden eltávozás utáni visszajövetelnél fellélegeztek, hogy nem történt semmi "esemény" laktanyán kívűl...
#26: "#21 " A hölgyek is szerették az egyenruhát… most is így van ez." Én nem szeretem. 21L"
Ne egy utcai "fakabát" egyenruhája alapján döntsd el, hanem pl. egy utasszállító pilótájáén.
#47 Ha előtte népszerű lett volna, akkor ez kevésbé hatott volna.
Meg lehet figyelni, hogy nagy ÁTLAGBAN (nem kivétel nélkül) a sorkatonaság ellenzői színvonalasabban fogalmaznak és érvelnek, jelszópufogtatás helyett.
#48 Félek, a sorkatonaság sehol sem népszerű, ugyan ki akarna menni, ha nem lenne muszály? Az a baj, hogy a mai világ kontextusában akarsz értelmezni olyan dolgokat, amit az akkoriban kellene. Elég szinvonalasan fogalmaztam?
#50: Disztingváljál már, mert a vitakultúrád alapján te sem vagy különb azoknál, akiket ilyen hangnemben kritizálsz. Ment a moderátor figyelmébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!