Miért mondják, hogy Németországnak sosem volt reális esélye legyőzni a Szovjetuniót, amikor az első világháborúban a cári Oroszországot is megverték?
Mondjuk abban igazad van, hogy csak egyfajta pre-NATO esetén nem támadta volna meg a németeket a nyugat.
Egész egyszerűen túl erős lett volna Németország, ha bekebelezi a Szovjetuniót és a köztük levő államokat.(Velünk együtt.)
Kedves kérdező!
Döntő tényező:
Az I. világháború messze legerősebb szárazföldi hadserege a német volt.
A II. világháborúban a német már csak a harmadik legerősebb szárazföldi hadsereg volt, a szovjet és az amerikai után.
Az I. világháborúban a német és az osztrák-magyar hadsereg komoly minőségi fölényben volt a cári orosz haderővel szemben, nehézfegyverzetben egyértelmű volt a német fölény a cári orosz erők fölött.
Ellenben a II. világháborúban nehézfegyverzetben (páncélosok, tüzérség) már a szovjet hadsereg volt nyomasztó fölényben a némettel szemben. Plusz a nyugati szövetségesek sokkal jobban támogatták felszereléssel (14 000 db páncélos, 18 000 db repülőgép, 400 000 db katonai gépjármű) a Szovjetuniót, mint az I. világháborúban a cári Oroszországot.
Szerintem azt kell tisztázni, hogy mit jelent a legyőzés.
Az 1. vh-ban a központi hatalmak úgy győzték le Oroszországot, hogy az oroszok békét kértek, és kiszálltak a háborúból. Ennek a fő oka az volt, hogy Oroszország nem győzte már gazdaságilag a háborúsdit, két évvel később a kommunista forradalom le is radírozta a cárságot a térképről.
A 2. vh-ban teljesen más volt a felállás. Az 1. vh-ban a központi hatalmak akarták újrarendezni a soraikat a többi nagyhatalommal szemben, akik ezt meg akarták akadályozni. Az orosz különbéke kb annyit jelentett az oroszoknak, hogy "oké srácok, én elengedtem ezt a dolgot".
Ezzel szemben a 2.-ban a németek lerohanták a Szovjetuniót. Ebben a felállásban ilyen különbékéről szó sem lehetett, mert az oroszoknak ez élet-halál harc volt. Másrészt a németek célja sem az volt, hogy megállapodásra kényszerítsék az oroszokat, hanem hogy elfoglalják Moszkvát. Ez a célkitűzés szerintem az 1. vh idején sem lett volna reális. Egyszerűen túl nagy terület, túl messze, túl nagy népességgel és szélsőséges terep-és időjárási viszonyokkal.
Szóval röviden Oroszországot le lehet győzni úgy hogy inkább elálljon a háborúsditól, de összetörni, elfoglalni nem lehet ekkora országot.
#10-nek:
Érdekes. Én kicsit másképp tudom.
Churchill volt az, aki rühellte a Szovjeteket, és ott szabotálta a támogatásukat, ahol csak tudta. A normanndiai partraszállást is ellehetetlenítette volna, olyan feltételeket talált ki.
Roosevelt volt az, aki teljes mellszélességgel Sztálin mellett állt.
"Én úgy érzem, hogy Sztálin nem ilyen ember. ... és azt hiszem, hogy ha mindent megadok neki, amit csak tudok és semmit nem kérek érte cserébe, noblesse oblige, nem fog elfoglalni semmit és együtt fog működni velem egy demokratikus és békés világért.”
–
Franklin D. Roosevelt, 1943
Ismét #10-nek:
Tehát bármennyire is hihetetlen számodra, az USA Szovjet-párti volt, a Szovjetúnió megtámadásának első pillanatától! Ez történelmi tény.
Kérdező, a császári hadsereg is nagyon erős volt, talán még erősebb a korszakhoz képest, mint a későbbi. Németország talán nagyobb is volt, hatalmas gazdasági ereje volt, az amerikaival vetekedett sok esetben, voltak gyarmatai is. Akkor is szinte a fél világ ellen harcolt, és majdnem győzött is. Ha az USA nem száll be, talán bedarálja a franciákat. Itt egy kis videó a császári hadseregről:
# 28
Gazdasági értelemben az I. világháború kitörésekor Németország csak a világ 3. gazdasági hatalma volt a Brit Birodalom és az USA után.
BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) 1913:
Brit Birodalom: 561,2 milliárd dollár
USA: 523,2 milliárd dollár
Németország: 250,7 milliárd dollár
# 24
IDÉZLEK: "Szóval röviden Oroszországot le lehet győzni úgy hogy inkább elálljon a háborúsditól, de összetörni, elfoglalni nem lehet ekkora országot."
Bocs, de nincs igazad.
1918-ra teljesen Oroszország összeomlott, a hadserege felbomlott.
A német és az osztrák-magyar seregek akár Moszkvába és Szentpétervárra is bevonulhattak volna, ha nincs a nyugati front, a brit-francia-amerikai-olasz antantseregek ellen.
Az oroszok óriási területeket veszítettek Németország és a Monarchia számára, lásd a térképet: [link]
A térképen jelzett területeken kívül Finnország, Grúzia és Örményország is elszakadt, valamint összeomlott az orosz uralom Belső-Ázsiában is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!