Aki annyira kardoskodik mellette, az fel tudna hozni egyetlen értelmes, elfogadható érvet felhozni, hogy miért kéne nálunk sorkatonaság?
Én utólag örültem volna a sorkatonaságnak. Most se vagyok olyan idős, lassan 30 leszek.
Értelme maximum annyi lett volna, hogy haverokat szerzünk, szép emlékek lesznek. 2 hónap katonásdi, csapatformálós történetet díjaztam volna. Egy nyáriszünetet beáldozni nem vészes.
Persze ez nem indok, hogy kellene sorkatonaság. Csak úgy mondom, hogy én részt vettem volna szívesen rajta.
Bár én nem kardoskodom mellette, de tudok érveket írni. De elöljáróban tisztázzuk, hogy most nem arról van szó, hogy miért legyen megint az, ami 25 éve volt Magyarországon, hanem hogy általánosságban milyen érvek szólhatnak mellette:
- az államnak lesz egy nagylétszámú, mindenkor bevethető emberállománya bármilyen helyzet esetére (pl. árvízi védekezés)
- a sorozottak megtanulhatnak csapatban dolgozni, nagy tömegben együtt mozogni fegyelmezetten
- a sorozottak fejvesztettség helyett képesek lesznek rendezetten követni az utasításokat akármilyen helyzet esetén, és az állam is képes lesz így hatékonyan irányítani a lakosságot
- elsajátíthatnak a civil életben is hasznos készségeket a járművezetéstől az elsősegélynyújtáson át a tűzvédelemig
- szociológusok szerint komoly hatása volt annak, hogy civil társadalmi státusztól függetlenül együtt kellett működnie a legmagasabb osztály képviselőinek a legalacsonyabbéival
...stb.
És mi tart vissza, hogy önkéntesen jelentkezz a toborzón ?
Nincs ilyen indok.
A sorkatonaságot azok sírják vissza, akiknek nincs semmi értelmes teljesítményük a megélt életükben, és örömmel gondolnak vissza a sorkatonaság utolsó harmadára, amikor következmények nélkül g*cizhettek az újoncokkal. A hatalom illúziójának emlékére verik magukat.
Tarsadalmi oldalról egy csőd: link, troger, alkesz figurákat nevelt ki a rendszer, ami minden csak nem hasznos.
Gazdasági oldalról egy csőd: iszonyat drága, logisztikailag is bonyolult fenntartani.
Honvédelmi értéke nulla: igazi gyakorlatok jóformán szökőévente voltak csak.
"régen úgy volt" hülyeséggel ugyanúgy."
Mondjuk ezt pont a kérdező csinálja 😂
Amúgy írtak több jó indokot is.
Az nem kifogás, hogy régen így meg úgy.
Svájcban is van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!