Sok ember miért nem fogja fel hogy a saját életért legnagyobb mértékben ő maga a felelős és nem a kormány meg MÁSOK?
Szabad piacgazdaság van. Ennek az is a része hogy szabadon eldönthetjük hol szeretnénk dolgozni, egyáltalán akarunk e másoknak dolgozni.
Képzehetjük magunkat hogy növeljük a munkaerőpiaci értékünket.
Vállalkozhatunk, kockázatot vállalva, a nagyobb jövedelem reményében.
A piacgazdaság nem más mint egy lehetőségekkel teli tárház, nekünk választanunk kell célokat, energiát kell belefektetnünk a megvalósításukba és be fog érni a munka gyümölcse.
Nem értem hogy az emberek miért mutogatnak Orbánra, a Fideszre, meg úgy általában mindig másokra.
A legnagyobb részben csakis rajtunk múlik hogy mire jutunk a kapitalizmusban.
Tehát a politikusok szidása helyett miért nem inkább tanfolyamra iratkonak be az emberek, vagy egyetemre vagy miért nem alapítanak egy frankó kis céget?
Miért nem oldják meg az embereket a gondjaikat? Miért másokra mutogatnak hogy miattuk ócska az életük?
Amúgy ennek semmi köze a politikához egyszerűbb a kérdés: egyén vagy társadalom. Kérdező szerint az egyén önmagában felelős és van kihatással magára, még mások szerint, mint például én, azt képviseli, hogy az egyének egymásra is gyakorolnak hatást.
Ha ezt politikára akarjuk levetíteni, akkor tökéletesen látszik az utóbbi, hiszen sokszor nem a szakmai érv, hanem a ismerős pozíciója és kapcsolatai miatt kerül oda ahova.
A kérdezővel értek egyet. Régen se volt ez másképp, csak az emberek leragadnak az érettségi+esetleg egyetemi képzés által nyújtott beosztottsági képzés mellett. Valami lineáris életpályát képzelnek el ahol bemennek egy céghez, 5 év múlva esetleg nagyobb fizetésű beosztást kap stb.
Ez hibás szemlélet folyamatosan képezni kell magunkat abban amiben jók vagyunk és azonnal munkahelyet váltani amint jobb ajánlatot kapunk.
Jó hát 27 évesen se késő művelődni és tájékozódni, kezdj hozzá, írod is, hogy ilyenkor jobb rájönni a tévedéseinkre nem 50 évesen, neked is itt az ideje elkezdeni.
De legalább az IQ, ami velünk születik fontosságát belátod, ez önmagában egy nagy dolog, sajnos van, aki ezt is tagadja.
Az, hogy elfogadod, hogy azt már nem te döntöd el, az már egy lépés.
Előre szólok ez egy nagyon szomorú utazás lesz, ha belevágsz, maradhatsz ebben a "lótuszevők szigete" állapotban is, ahogy említették ez egy hasznos hazugság, amiben hiszel, lehet téged meg is viselne ha rádöbbennél mennyire nem igaz.
Most két lehetőséged van kék vagy piros tabletta? 27 éves vagy gondolom még érted ezt a referenciát.
"Én arról írogatok hogy senki sorsa nincs elrendelve, mindenen lehet változtatni. "
"Persze hogy a kapitalizmusban mindigis lesznek különbségek."
Hűha, nagyon érdekes.
De pszichológiailag azért egyszerűen tisztázzuk le, hogy ha a gyerek rosszul van felnevelve, akkor kisebb valószínűséggel is fog magasabb beosztást kapni később pl.: egy multinacionális cégnél. Egyszerűen azért, mert a rossz nevelésből kiindulva, rossz jegyek, rossz ismeretségi körök, rossz társadalmi hozzáállás stb. lesz rá jellemző.
Nem vonhatod ki a felelősség köréből a környezetet, mert hiába mondod azt, hogy pl. 20 évesen már mindenki szabad akaratú, önálló ember, a személyiségét, akaraterejét, ambícióit, és még megannyi belső tulajdonságát, ami sikeressé tehetné, azt a környezete alakította ki javarészt.
Pszichológiailag egyszerűen tarthatatlan az az érv, hogy mindenki képes lenne élni a kapitalizmus adta lehetőséggel függetlenül attól, hogy ugyanolyan felnőtt emberekről van szó.
Én csak egy valamit vagyok hajlandó elfogadni a mondandódból kérdező, márpedig ezt:
"Én azt mondom hogyha valaki 0 tanulással évtizedeken át mondjuk ugyanazt a munkát végzi, bizony nem is akar más életet magának. Ezzel aligha tudtok vitatkozni. "
Viszont remélem azzal meg te értesz velem egyet, hogy ahogy szerinted az IQ nem determinálja az üzleti sikereket, úgy az áldozatvállalás, energia, kitartás és ügyesség sem feltétlenül csinálja ugyanezt.
Ilyen szempontból pedig az, hogy "mindenkinek van rá lehetősége" az CSAK retorika, de nem valóság. (mondjuk az szép filozófiai kérdés, hogy a valóságon kívüli igazság az minek számít, de szerintem ezt hívják eszmének, amiben hisznek ugyan, de sosem tudják valóra váltani)
" A kérdezővel értek egyet. Régen se volt ez másképp, csak az emberek leragadnak az érettségi+esetleg egyetemi képzés által nyújtott beosztottsági képzés mellett. Valami lineáris életpályát képzelnek el ahol bemennek egy céghez, 5 év múlva esetleg nagyobb fizetésű beosztást kap stb.
Ez hibás szemlélet folyamatosan képezni kell magunkat abban amiben jók vagyunk és azonnal munkahelyet váltani amint jobb ajánlatot kapunk."
Miért lenne hibás? Miért ne lehetne magunkat ugyanazon a munkahelyen képezni? Ha most azt mondom, hogy a azonnal váltani kell egy jobb ajánlat esetén elv hibás akkor az úgy lesz?
"Előre szólok ez egy nagyon szomorú utazás lesz, ha belevágsz, maradhatsz ebben a "lótuszevők szigete" állapotban is, ahogy említették ez egy hasznos hazugság, amiben hiszel, lehet téged meg is viselne ha rádöbbennél mennyire nem igaz."
Én máshogy látom a világot, számomra nincsenek szomorú dolgok, csak kevésbé kellemesek.
Én abban hiszek hogy tudjuk az életünket befolyásolni, irányítani és alakítani.
Álmodozó vagyok és nagyravágyó.
Én értem ti hogy látjátok a világot, de én nem akarom úgy látni. Én a lehetőségeket akarom látni a világban, nem a falakat mindenhol.
Ha
"Én a lehetőségeket akarom látni a világban, nem a falakat mindenhol. "
Én ebben veled értek egyet, csak annyival egészül ki a világszemléletem, hogy a valóságban valakinek akkor is több fal jut, mint lehetőség, és így az utóbbi is csak egy hamis remény lesz neki, ami mindig kínozza majd.
Egyébként elismerésem kérdező :) a politika rovatban , ilyen sok válasz után még mindig objektívnek és lényegre törőnek sikerült tartani a vitát.
"a politika rovatban , ilyen sok válasz után még mindig objektívnek és lényegre törőnek sikerült tartani a vitát."
Akkor én ezt most megtöröm: rühes fidesz!
#55 : Miért érdekes? A többség alig tesz meg magáért bármit is hogy változzon az élete. Azt hiszi hogy azzal hogy bejár egy munkahelyre ő mindent megtett és ennyit tehet, kész slussz.
Természetes hogy meglesznek a különbségek. Rendszertanilag is persze hogy csak így működhet az egész. De pont az emberi lélek miatt működik így, mert a többség alkalmatlan a kiemelkedésre.
A kapitalizmust senki nem találta ki, magától alakult ki, a mintája az emberi lélek.
A többségnek bizony arra van igénye hogy megmondják neki hogyan éljen. Hogy napi 8 órán át megmondják neki hogy mit csináljon, megmondják neki hogy mit szeressen és mit ne, stb.
A kérdés pedig arról szólna hogy nem kell így élnünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!