Miért hiszik azt Magyarországon, hogy Szlovákia gazdagabb?
Figyelt kérdés
Sokszor tapasztaltam, hogy bezzeg Szlovákiában mennyivel magasabbal a bérek, meg hogy elhúztak mellettünk. A családom fele ott él és tudom hogy ez mennyire nem igaz. Csak egy példa: ma megint valaki mondta nekem, hogy ha legalább 800-1000 eurós ÁTLAGBÉR lenne Magyarországon mint Szlovákiában. Erre én: oké, családtagom 38 éve dolgozik Szlovákia gazdagabbik felén az egészségügyben, havi 480 euróért. Másik rokonom, sofőrködik 580 euróért. Ja, és ott a TB 16.000 forintnál kezdődik "hála" a magán biztosítóknak, és még így is 7 hónapot vársz egy endokrinológusra. Nincs ám olyan mint Magyarországon, hogy szociális alapon átvállalja az állam a Tb-t, gyűlik az adósságod. Tudnék még mesélni, de nincs kedvem. Ez a jó élet Szlovákiában. Kérdésem: miért terjedt el ez a mítosz itthon, hogy északi szomszédunk elhúzott mellettünk?2017. aug. 14. 20:00
61/66 A kérdező kommentje:
Csakhogy Magyarország sokkal olcsóbb is. Hiába több egy picivel a fizetés ha drágább majdnem minden. Az ingatlanárak az egekben vannak, olyan helyeken ahol ingyen se laknék. A rezsi több, az élelmiszer drágább, a közlekedés drágább. Az olyan amikor demagóg módon összehasonlítják a szlovák és osztrák fizetést, csak azt már nem hasonlítják össze hogy azért Ausztriában sok minden sokkal drágább, tehát 1000 euró Ausztriában semmi, de Szlovákiában egész jó.
2017. aug. 18. 13:29
62/66 A kérdező kommentje:
Íme, a cikk is összehasonlítja az árakat. Kiderül, hogy Szlovákiában 11%-al drágább az élelmiszer mint Magyarországon. A visegrádi országok közül Szlovákia a legdrágább. És ez nem volt így az euró bevezetése előtt, nem véletlen hogy Csehország sem szeretné bevezetni az eurót.
2017. aug. 18. 13:35
63/66 A kérdező kommentje:
Szlovákiában a legdrágább az áram is a visegrádi országok közül. Magyarországon a második legolcsóbb az áram az egész EU-ban.
Ami a gáz árát illeti: Magyarországon a negyedik legolcsóbb a gáz az egész EU-ban, Szlovákia csak a tizedik ebben az összehasonlításban.
2017. aug. 18. 13:43
64/66 anonim válasza:
Régi kérdés, a vitába nem is akarok belefolyni, de azt ugye tudod, kedves kérdező, hogy Szlovákiában az egészségbiztosítási járulék a bruttó béred 4 százaléka, a többit a munkaadó fizeti? Vagyis egy 500 eurós bruttó bérből 20 euró megy az egészségügyi biztosítónak. Ami kb. megfelel a magyar tb összegének. Az össze járulék, amit levonnak, a bruttó béred 13,4 százaléka, minden egyéb a munkaadót terheli. A 70 eurós egészsgégügyi járulékból tehát a munkavállaó 20, a munkaadó 50 eurót fizet. Gondoltam, ezt jobb, ha tisztázzuk, mert eléggé a tb-re élezted ki az érvrendszeredet.
65/66 anonim válasza:
És tessék, Magyarországom 33,5 százalék megy le a béredből...
66/66 anonim válasza:
Tévedés, Magyarországon 7% megy tb-re, Szlovákiában csak 4. Ennek már én is utána néztem, mert sehogy sem állt össze, hogy a fenébe vonhatnak le 70 eurót csak az eü.biztosításra, ha összesen 48 euró járulék megy le a minimálbérből. Csak már nem volt kedvem újra nyitni a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!