Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért hiszik azt Magyarországo...

Miért hiszik azt Magyarországon, hogy Szlovákia gazdagabb?

Figyelt kérdés
Sokszor tapasztaltam, hogy bezzeg Szlovákiában mennyivel magasabbal a bérek, meg hogy elhúztak mellettünk. A családom fele ott él és tudom hogy ez mennyire nem igaz. Csak egy példa: ma megint valaki mondta nekem, hogy ha legalább 800-1000 eurós ÁTLAGBÉR lenne Magyarországon mint Szlovákiában. Erre én: oké, családtagom 38 éve dolgozik Szlovákia gazdagabbik felén az egészségügyben, havi 480 euróért. Másik rokonom, sofőrködik 580 euróért. Ja, és ott a TB 16.000 forintnál kezdődik "hála" a magán biztosítóknak, és még így is 7 hónapot vársz egy endokrinológusra. Nincs ám olyan mint Magyarországon, hogy szociális alapon átvállalja az állam a Tb-t, gyűlik az adósságod. Tudnék még mesélni, de nincs kedvem. Ez a jó élet Szlovákiában. Kérdésem: miért terjedt el ez a mítosz itthon, hogy északi szomszédunk elhúzott mellettünk?
2017. aug. 14. 20:00
1 2 3 4 5 6 7
 41/66 A kérdező kommentje:
39. Érdekes amit írsz, mert nem kevés embert ismerek, és majdnem mindenki ott 450-500 eurót keres. A testvérem pedig nem két hetet várt szakorvosi vizsgálatra hanem 7 hónapot. Ne feledd hogy nem csak a pozsonyi és egyéb autógyárakban dolgoznak ott az emberek. Valamennyivel több pénzed marad állításod szerint, csak épp nem írsz semmit a rezsikülönbségről meg egyéb kiadásokról. Az is érdekes, hogy Magyarországon is épp bruttó 1000 euró volt a fizetésed és Szlovákiában is. Szerintem meg soha életedben nem laktál ott, csak kimásoltad egy oldalról a bruttó nettó adatokat.Milyen vizsgálatért kellett itt fizetni konkrétan amiért Szlovákiában nem? Érdekelne.
2017. aug. 16. 09:39
 42/66 A kérdező kommentje:

Csak hogy vissza kerüljenek egyesek a valóságba:

[link]

Csak hogy ne kelljen annyit szótáraznatok leírom a cikk lényegét: a szlovák legelterjedtebb fizetési összeg bruttó 400- és bruttó 800 euró között van, ami nettó 300 és 600 eurót jelent. A lakosság fele keres kevesebb mint netto 600 eurót. 18% keres netto 600-750 eurot. Több mint 5%-a a dolgozóknak netto 300 eurot keres.

2017. aug. 16. 10:01
 43/66 A kérdező kommentje:

[link]

Ami a megélhetési költségeket illeti, Szlovákia közelebb áll Ausztriához, mint Csehországhoz, Lengyelországhoz vagy Magyarországhoz.

2017. aug. 16. 10:09
 44/66 anonim ***** válasza:
5%

Igazad van, Magyarországon bruttó 810-et kerestem, de gondoltam, érthetőbb, ha azonos összeggel példálózom.

Nem élünk Pozsony környékén, Dél-Szlovákia középső részén él az egész családom. Arra még nem gondoltál, hogy esetleg a te rokonaiddal van valami gond, ha nem tudnak jobban fizető állást találni?

Ok, leírom, miért kell (pl.) Magyarországon fizetni, amiért nálunk nem.

Az első terhességem első trimeszterét Magyarországon töltöttem. Az Sztk-s terhesgondozás minősíthetetlen, kb.szalagon dobálták a kismamákat, minden vizsgálatnál más nőgyógyászhoz kerültem, küldözgettek laborba vérvételre, védőnőhöz, erre-arra, a kombinált tesztért ki kellett kb. 30000 forintot fizetnem. Normális ellátást csam a magánorvos biztosít, aki máf azért elkér min. 10000-et, hogy rányitod az ajtót. közel félidősen költöztünk vissza Szlovákiába, a második gyerekemmel az egész terhesgondozást itt abszolváltam. Elmentem a nőgyógyászmhoz. Szlovákiában magán rendelők vannak, ahol az orvos szerződött a magám biztosítókkal. A nőgyógyásznál a nővér megcsinálta ugyanazt, amit Magyarországon a védőnő. Nem kellett laborba, meg külön uh-ra mennem, mindent megcsinált a nőgyógyász egy helyen. A kombinált teszt alanyi jogon ingyen jár mindnlenkinek. A galád magán biztosító elektronikus felületén követheted, mi mennyibe került, mikor mit írtak fel stb, sms és e-mail értesítést kapok mindenről. Kivizsgálás, recept felírás és kiváltás. Kapaszkodj meg, a teljes terhesgondozás és szülés a D*vera biztosítónak nem került annyiba, amennyit Magyarországon ki kell fizetni az orvosnak. Ha nem magánorvosnak, akkor hálapénz gyanánt az sztk-ban, hogy egyálzalán rád nézzen.

A megélhetésünk pedig semmivel sem kerül többe, nem fogom centekre lebontva leírni a rezsi költségeinket, de a házunkat pl.adómentesen vettük (ahogy mindenki más is), míg Magyarországon minden ingatlan vásárlás után adózni kell. Röhej a köbön.

2017. aug. 16. 13:14
 45/66 anonim ***** válasza:
5%
Ettől függetlenül lehet, hogy neked bejött az élet Magyarországon, de egyszer eloszlik a narancssárga köd és kiderül, hogy Magyarország mégsem teljesít jobban...
2017. aug. 16. 13:19
 46/66 A kérdező kommentje:
43. Az én rokonaimmal van gond? Érdekes akkor fél Szlovákiának gondja van mert kb ugyanannyi a fizetésük. A következő kommenteddel pedig gyönyörűen kibújt a szög a zsákból, hogy politikailag motivált a hozzászólásod. Szánalom.
2017. aug. 16. 16:04
 47/66 anonim ***** válasza:
5%
Ha leír valós számokat ami nem egyezik a felvetéseddel akkor ő már politikailag motivált... :D
2017. aug. 16. 20:43
 48/66 A kérdező kommentje:
Valos szamokat eppenseggel en ideztem a ket cikkbol. Az ő valasza pedig politikai kinyilatkoztatas volt, ott arulta el magat. Nem kell ugy tenni mintha nem irt volna egyertelmu politikai monndatot.
2017. aug. 16. 20:48
 49/66 anonim ***** válasza:
9%

Ó, egek, nehogy ezt is magyarázni kelljen!

A többiek GDP-re és egyéb objektív mutatókra hivatkoztak. Neked nem felelt meg. Én a saját tapasztalatomat írtam le, az sem volt jó. Nem állítottam, hogy itt kolbászból van a kerítés, Szlovákia is messze van még Nyugat-Európától, de egyértelműen közelebb, mint Magyarország. A "nade a tb, átvállalt adósságok" stb.számomra azt sugallta, hogy bekapcsolod a közrádiót és bedőlsz a propagandának.

2017. aug. 17. 01:13
 50/66 anonim ***** válasza:
7%
Egyébként pedig miért is gond, amit írtam? Politikai véleményemtől függetlenül a saját tapasztalatomat nem kérdőjelezheted meg.
2017. aug. 17. 01:22
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!