Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Jól gondolom, hogy ha én...

Jól gondolom, hogy ha én munka nélkül gazdagabb leszek, akkor azzal valaki rosszul jár?

Figyelt kérdés
Nulla közgazdasági ismeretem van, légyszi ne röhögjetek ki, ha hülyeséget beszélek. Arra vagyok kíváncsi, ha én beteszem a pénzemet a brókerházba vagy mondjuk bitcoinnal kereskedek vagy egyszerüen csak a bankba teszem a pénzemet, ahol nagyobb a kamat, mint az infláció, akkor az végtére rosszat tesz vaalkinek? Én úgy gondolom igen, hiszen valakinek meg kell dolgoznia azért az áruért, amit én abból a pénzből veszek, amiért nem dolgoztam.
2016. okt. 20. 15:59
1 2 3 4 5 6 7
 51/65 A kérdező kommentje:
Rendben, egy egész picit kellemeseebb talán korábban utazni.
2016. okt. 20. 23:47
 52/65 TamásTóth ***** válasza:

Jó ez esetben, ha eltekintünk az inflációtól és van egy másik ember. Ez az ember is szeretne elutazni és azt mondja nekünk, hogy adjuk oda a pénzt, amivel mi szerettünk volna elutazni és 1 év múlva visszaadja nekünk pontosan ugyanazt az összeget és mi jövőre utazzunk, akkor nyilvánvalóan azt mondanánk neki, hogy bocs de ez az én pénzem és én utazok el belőle. De ha már azt mondja, hogy 1 év múlva nem a pontos összeget adja vissza nekünk, hanem mondjuk a 105%-t akkor már lehet elgondolkozol rajta, hogy engeded, hogy ő utazzon el előbb.

Tehát a kamat abból következik, hogy az egyének időben jobban preferálják korábban kielégíteni saját szükségletieket. (itt az utazást) és csak akkor hajlandóak erről lemondani, ha kapnak valami ellenszolgáltatást cserébe a jövőben (ami a kamat általában)

(a példa természetesen nagyon le van egyszerűsítve)

Ez itt érthető és van bármi kifogásod a gondolatmenettel szemben, ami nem logikus?

2016. okt. 20. 23:55
 53/65 A kérdező kommentje:
Ott a probléma, hogy te nem azzal a szándékkal teszed be a pénzt, hogy más megnyithassa a húsboltját, te meg elmehess hosszabb időre nyaralni. Te egyedül azt nézed, hogy elmehess hosszabb időre nyaralni.
2016. okt. 21. 00:10
 54/65 TamásTóth ***** válasza:
De a példámban, amit írtam jogosnak tartod a kamatot?
2016. okt. 21. 00:11
 55/65 anonim ***** válasza:

Átfutottam a reakcióidat kérdező, azt hiszem, értem a problémád.

A világ mai szintjén rendkívül sokrétű munkamegosztás van. Vizsgálhatjuk mi miért alakult így, de az hosszú. A lényeg, hogy ez egy folyamat. Időnként az emberek egy csoportja fontosnak talál valamit, később kiderül, hogy szükségtelen, anélkül is mennek a dolgok. akkor ez a dolog elenyészik. A bankok bizonyára ma sok ok miatt rosszul működnek de mégse enyésznek el, mert szükség van rájuk.

Minden azon múlik, milyen tartományt tekintünk. Te értékteremtés alatt jobbára a fizikai munkát érted. Talán beleveszel némi adminisztrációt, mert érzed, valahol azért számon kell tartani árumozgást, fizetést, sok mást. Talán az oktatást is értékteremtésnek tekinted, mert anélkül senki nem tudn esztergálni, nem is beszélve az esztergagép megalkotásáról.

Képzeld el, hogy valaki már elég sokat tanult. Leül egy fotelba. Látszólag csak ül, talán még kortyolgat egy kis bort is közben. Nem tesz semmit. Mondom, látszólag. De közben kigondol egy új gépet, mondjuk rájön, hogyan lehet az elektromosságot nagyon hosszú ideig tárolni kis helyen. Röviden szólva, innentől lehet olyan elektromos autót gyártani, ami jobb, gazdaságosabb, gyorsabb és biztonságosabb, mint a mai benzines.

Mit fogsz itt értékteremtésnek tekinteni? És mekkora érték? Mondjuk, emberünk egy estét üldögélt. Mennyit érdemel fizetségként? Gondold el. 100 ezret, milliót? Sokallod? Ülj a helyére.

Az ember élete során szert tesz tapasztalatokra, tudásra, közben pénzt is keres, ami addigi ténykedése ellenértéke. A következő idejében ugyanazt gyorsabban, hatékonyabban csinálja. Többet érdemel? Bizony, ő az egész addigi élete tudását kamatoztatja.

Nem könnyű megítélni egy megalkotott "termék" értékét. Időben, körülményektől függően is változik az érték. És miképpen hasonlítsunk össze egy buszt, amit sok ember állított elő, az iménti szellemi alkotással (nevezzük szuperakkunak). A buszt sokan sok nap alatt állították elő. Szállíthat mondjuk 40-50 embert jó pár évig. A szuperakkut egy este gondolták ki. Vele átalakul az egész közlekedés. Igaz, sok minden más is kell még, de ezen esete nélkül nem tud alapjaiban könnyebbé válni milliók élete.

A pénz egy eszköz, ami korábbi munkát reprezentál. Nem a semmiből lett neked se (most az extrém kötözködéseket talán hagyjuk el). A pénznek a szerepe, amikor kaptad, a munkád ellenértéke volt. Hogy tőle jobban élj, jó gondolataid támadjanak, és ezáltal a pénznek képes legyél új szerepet adni, ezáltal egy új, gazdagabb ciklusát indítani. Más szóval, megvalósítod a bővített újratermelést. Amit teremtettél, azért pénzt kaptál. Egy részét felélted, más részét új érték előállítására fordítod. Vagy fordíttatod mással. Ingyen kapod a kamatot? Tévedés, egy lehetőséget fizet meg vele valaki. Azt a lehetőséget, hogy ő is belefolyjon a ciklusba. Most már ketten lesztek, akik bővített újratermelést folytattok, a következő ciklusban négyen, és így tovább. Ezt nevezik röviden fejlődésnek. A te pénzed nélkül nem valósulna meg.

Persze vannak rossz szándékú emberek, akik belerondítanak a folyamatba. Így jönnek létre az uzsorások, a fegyverkereskedők, a diktátorok, a semmivel sem törődő, profitot hajhászó szupertőke. Ez a dolgok rendje? Igen is, meg nem is. Igen, mert nem ismered fel azonnal, nem tudsz ellene tenni. Nem, mert akkor ma már csak falanszter lenne, benne zombikkal, robotként irányított emberrel és néhány irányítóval. De látjuk, hogy nem így van, a szupertőke megbukik, lesz másik, az i megbukik, közben mások alkotnak jó dolgokat, egyszóval a világ kissé döcögve, de halad előre.

És a korábban megszerzett pénzeddel nem élősködő, hanem újratermelő vagy. Ha okosan csinálod. El is herdálhatod, akkor az lesz a holt tőke, amivel kevesebb a fejlődés lehetősége.

2016. okt. 21. 00:22
 56/65 A kérdező kommentje:

"De a példámban, amit írtam jogosnak tartod a kamatot?"

Attól függ mi játszódna le, ha nem lenne bank. Veszek két példát. Te el akarsz menni nyaralni, de valaki azt mondja neked, adjál már neki egy kis pénzt a húsboltjához, cserébe jövőre egy nappal tovább nyaralhatsz. Ez esetben nyilván jogosnak tartom a kamatot. Viszont tudok mondani másik lehetőséget is. Nem áll szándákodban nyaralni, de mégis örülnél, ha valaki kunyerálna tőled egy kicsit, hogy azt aztán kamatostól követelhesd vissza és elmehess nyaralni jövőre. Ezt már szemétségnek tartom.

Az utolsó választ is köszönöm majd reagálok rá, már áloms vagyok és nem akarok nagy hülyeségeket beszélni. Lehet már sikerült is. Holnap írok.

2016. okt. 21. 00:40
 57/65 TamásTóth ***** válasza:

"Attól függ mi játszódna le, ha nem lenne bank. Veszek két példát. Te el akarsz menni nyaralni, de valaki azt mondja neked, adjál már neki egy kis pénzt a húsboltjához, cserébe jövőre egy nappal tovább nyaralhatsz. Ez esetben nyilván jogosnak tartom a kamatot. Viszont tudok mondani másik lehetőséget is. Nem áll szándákodban nyaralni, de mégis örülnél, ha valaki kunyerálna tőled egy kicsit, hogy azt aztán kamatostól követelhesd vissza és elmehess nyaralni jövőre. Ezt már szemétségnek tartom. "

Az a probléma, hogy a világon 7 milliárd ember van, mindig lesz olyan, aki éppen a "húsboltját" akarja megnyitni. Tehát neked, ha van pénzed, mindig el kell döntsd, hogy most használod fel a pénzedet (most mész nyaralni), vagy inkább odaadod neki és 1 év múlva 1 nappal tovább (kamat).

Amikor az ember úgy dönt, hogy befekteti a pénzét (leköti pl), akkor nem rátukmálja másra, hanem rendelkezésre bocsátja olyan részére, akinek ténylegesen kell. A bank csak a kapcsolatot teremti meg a pénz kereslete (a húsboltos ember) és a pénz kínálata között (közted, akinek van éppen pénze és éppen most dönt, hogy elmegy-e nyaralni, vagy csak jövőre 1 nappal tovább)

A bank azért is szükséges, mert te, akinek van pénze és a húsboltos ember soha nem tudnátok egymásról, ha nem lenne egy közvetítő.

Szóval ha van félretett pénzed, akkor el kell döntsd, hogy most hamarosan felhasználod, vagy inkább másnak a rendelkezésére bocsájtod valamennyi kamatért cserében.

2016. okt. 21. 00:47
 58/65 anonim ***** válasza:

Kérdező, te ugye csak trollkodsz itt velünk?

Mert ha nem, akkor adjál már nekem kölcsön 1-2 milliót (vagy amennyid van) 0 % kamatra, aztán majd megadom valamikor, ha a kedvem úgy tartja.

2016. okt. 21. 07:29
 59/65 anonim ***** válasza:

Kérdező

Csak hogy tisztázzuk a dolgot:

Nem kötelező senkinek sem hitelt felvenni.

Ha viszont szeretne hitelt felvenni akkor meg fizessen kamatot, különben nem fog hitelt kapni.

Ez ilyen egyszerű.

Üzlet.

Ahogy a pék nem süt ingyen kenyeret pusztán szívjóságból, úgy a bankok meg az emberek sem adnak kölcsön "ingyen" pénzt. Ezért van kamat.

2016. okt. 21. 12:14
 60/65 anonim ***** válasza:
Utolsó válaszoló. Tisztázzuk a kérdező mire kíváncsi. Azt akarja mondani hogyha van egy euronics üzlet ahol te meg akarsz venni egy 300 ezres tévét viszont ezt részletre akarod megtenni akkor miért ne tehetnéd meg kamatmentesen.
2016. okt. 21. 12:23
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!