Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Jól gondolom, hogy ha én...

Jól gondolom, hogy ha én munka nélkül gazdagabb leszek, akkor azzal valaki rosszul jár?

Figyelt kérdés
Nulla közgazdasági ismeretem van, légyszi ne röhögjetek ki, ha hülyeséget beszélek. Arra vagyok kíváncsi, ha én beteszem a pénzemet a brókerházba vagy mondjuk bitcoinnal kereskedek vagy egyszerüen csak a bankba teszem a pénzemet, ahol nagyobb a kamat, mint az infláció, akkor az végtére rosszat tesz vaalkinek? Én úgy gondolom igen, hiszen valakinek meg kell dolgoznia azért az áruért, amit én abból a pénzből veszek, amiért nem dolgoztam.
2016. okt. 20. 15:59
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:
A pénz amúgy nem hagyományos eszköz hanem egy ígéret hogy beválthatod arra amire a ráírt érték lehetővé teszi. A pénz "eredetileg" (vagyis a 19.századtól nagyrészt) az arany helyettesítője volt. Tudtad hogy ott van a bankban az arany de nem akartad magaddal cipelni ezért beváltottad papírra. Az arany fedezet eltűnt. Nincs annyi arany amennyi pénz. Sőt már annyi papírpénz sincs amennyi pénz. Gyakorlatilag a semmiből van a pénz munka nélkül. Pénz az egy ígéret. Ha nincs mögötte semmi akkor a semmi miatt neked kell megdolgozni azért hogy valami legyen. A bankok ha jól tumom 3% tőkére adhatnak kölcsön. Vagyis 97% semmi. Olyan pénzt adnak ami nekik nincs. Ezért az emberek a semmiért dolgoznak. Vagyis egy olyan ígéretért ami nem létezik. Nincs mögötte arany nincs mögötte semmi. Hasra ütnek és csinálnak pénzt. Ez mondjuk erkölcstelen. Mellesleg régen törvénytelen is volt. Ma meg nemhogy a semmire adnak neked "kölcsön" hanem még a kamatot is kérnek. Igazából ingyen megteremted azt amit ők kitaláltak kamatostul.
2016. okt. 20. 22:32
 42/65 A kérdező kommentje:

„Igen de mondjuk az üzletkötő feled nem akar neked hitelezni, ami az ő döntése. (nem beszélve arról, hogy ha hitelezne is neked, akkor is lenne rajta "kamat", maximum nem így lenne megfogalmazva)”

De miért ne akarna? Minden cégnek a célja, hogy minél többen vásároljanak nála és minél kedvezőbben tudja eladni a termékét annál többen fognak nála vásárolni. És a kamatot is minél alább adja, egyrészt mert neki a kezelési költségen kívül semennyivel se kedvezőtlenebb a részletfizetés. Minek akarná, hogy az ügyfél bevonja a bankot? Neki milyen élvezet van abba, hogy nem három év múlva, hanem most kapja meg ugyanazt a pénzt?

„A morális résznél, csak hogy jól értsem. Szerinted morális kötelessége egy embernek a másiknak ingyen (kamatmentesen) kölcsön adni pénzt?”

Igen, kötelessége. Persze nem ha fegyvert vagy valami marhaságot akar belőle venni, hanem ha tényleg szüksége van rá. És a kamatmentesent is úgy értem, hogy az inflációt leszámítva kamatmentesen. De miért ne lenne kötelessége? A világ egyik legnagyobb szemétsége, ha átjön a szomszéd egy doboz tejért és te azt mondod neki, hogy nem akarsz adni, pedig semmi szükséged rá.

„Tehát te ebben a pillanatban lemondasz a hasznosságról. Ezt miért tennéd meg? Csak is azért, ha későbbi időpontban nagyobb hasznosságot kapsz érte. Itt jön képbe a kamat.”

Ez hibás logika. Te abból indulsz ki, hogy létezik kamat. Ebből levezeted, hogy az embernek megéri lemondani valamiről. Majd ebből kihozod, hogy a kamatnak van létjogosultsága.

2016. okt. 20. 22:32
 43/65 anonim ***** válasza:

Kérdező.

Hidd el, hogy szükség van bankokra.

Ha nem lenne szükség rájuk akkor nem lennének. Ennyi.

SOHA ne akarj okosabb lenni a piacnál.

Mert nem vagy az.

Semmi garancia nincs rá, hogy az illető valaha visszafizeti a kölcsön adott pénzt. Lásd devizahitelek. Aztán megnézheted magad amikor kiderül, hogy a fedezet a felét sem éri a kölcsönadott pénznek.

2016. okt. 20. 22:45
 44/65 TamásTóth ***** válasza:

Nem kérdező, abból vezetem le a pénz időértékét és a kamatot is, hogy az ember alapvetően a saját hasznosságának maximalizálására törekszik. Tehát ha nekem van pénzem és neked meg van egy jó ötleted, hogy hentes boltot nyitsz, akkor én nem fogom "ingyen" odaadni neked a pénzem, mivel inkább elköltöm magamra mert az nekem "hasznosságot" okot. (elmegyek utazni belőle, veszek belőle jobb ruhákat esetleg elmegyek jobb helyekre enni, kipróbálok extrém spórotokat stb) Az ember miért mondana le a "saját" hasznosságáról azért, hogy más mondjuk megpróbálása elindítani a saját üzletét?

Ha kivesszük a létszükségleti kérdéseket, mint például a szomszéd kölcsön kér kenyeret mert éhezik. Ez esetben miért lenne morális kötelességem adni a szomszédnak pénzt (saját haszon nélkül), hogy ha a szomszéd azt gondolja, hogy van egy nagyon jó ötlete és forradalmasítani fogja ezzel a húsboltokat? Nekem nem származik ebből semmilyen hasznom, sőt amiatt mert kölcsön adok neki, ezért én csak később jutok a pénzemhez, amit majd csak később tudok felhasználni a hasznosságom növelésére.

Vagy az előző példámnál maradva. Ha én elutazhatok Franciaországba (és ez nagy álmom), akkor miért kéne erről most lemondanom 1 évig, azért, hogy a szomszéd megpróbálása beindítani a húsboltját? Érted én 1 évig parkolóra helyezem az egyik nagy álmomat csak azért, hogy a szomszéd megpróbálása az ötletét? és ráadásul nekem ebből semmilyen hasznom nem származik (ha nincsen kamat)

2016. okt. 20. 22:46
 45/65 A kérdező kommentje:

Bocsánat, kicsit le vagyok maradva.

"Akkor az is erkölcstelen, aki bárminek a bérbeadásából él meg? Tegyük föl, hogy autókölcsönzőm van. Az is erkölcstelen? Hiszen nem dolgozom semmit, csak odaadom az autót, aztán visszakapom. Ráadásul nem csak a használat által kelekezett értékvesztést fizettetem meg, hanem sokkal többet."

Igen, ez is erkölcstelen. Nemrég akartam kölcsönözni valamit, amit az ára harmadáért adtak volna kölcsönbe. Ott mondtam, hogy elmehetnek a fenébe.

"Hidd el, hogy szükség van bankokra.

Ha nem lenne szükség rájuk akkor nem lennének. Ennyi."

Elhiszem. De ettől még kizsákmányolva lesznek sokan miatta.

2016. okt. 20. 23:03
 46/65 A kérdező kommentje:

" Érted én 1 évig parkolóra helyezem az egyik nagy álmomat csak azért, hogy a szomszéd megpróbálása az ötletét? és ráadásul nekem ebből semmilyen hasznom nem származik (ha nincsen kamat)"

Itt egy nagy tévedés van. Az emberek nem azért tesznek pénzt a bankba, mert szívességet akarnak valakinek tenni. Senki sem kéri tőled, hogy ne idén utazz Franciaországba. Azoktól várom el, hogy adjanak kamatmentes kölcsönt, akinek épp van pénze és nem használja semmire. Megjegyezném szerintem te se rohansz azonnal Franciaországba, ha összejött egy hétnyi nyaralásra való és nem azért mert jövőre két hétre mennél, hanem mert nem szeretnéd lenullázni a bankszámládat.

2016. okt. 20. 23:18
 47/65 A kérdező kommentje:
Sőt ahogyan beállítod a jelenetet, nekem inkább az jut eszembe, hogy hozzávágod valakihez a pénzt és lényegében megparancsolod neki, hogy nyissa meg a húsboltot, mert te jövöre franciaországba akarsz menni.
2016. okt. 20. 23:30
 48/65 TamásTóth ***** válasza:
Az elvet nem érted? Az én példám egyszerűsítve van olyanoktól, mint tartalék. Az ember azért tart tartalékot, hogy a váratlan kiadásokat fedezni tudja. De az alapvető összefüggés: Nekem a mai pénz többet ér mint az 1 év múlva ugyanakkora összegű pénz. Ennek függvényében, ha én lemondok a pénzem használatáról a jelen pillanatban, akkor jogosan követelek többet egy későbbi pillanatra. (most a tartaléktól meg attól, hogy van egy közvetítő köztem és a felhasználó között tekintsünk el) Ha ezektől eltekintesz jogosnak tartod hogy többet ér számomra a saját pénzem ha most használom el mint ha később?
2016. okt. 20. 23:32
 49/65 A kérdező kommentje:

"Ha ezektől eltekintesz jogosnak tartod hogy többet ér számomra a saját pénzem ha most használom el mint ha később?"

Mert ha jogosnak tartom, akkor csökken a nézeteltérésünk?

2016. okt. 20. 23:43
 50/65 TamásTóth ***** válasza:
Igen, ha jogosnak tartod akkor jön a következő logikai lépés.
2016. okt. 20. 23:44
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!