Jól gondolom, hogy ha én munka nélkül gazdagabb leszek, akkor azzal valaki rosszul jár?
Figyelt kérdés
Nulla közgazdasági ismeretem van, légyszi ne röhögjetek ki, ha hülyeséget beszélek. Arra vagyok kíváncsi, ha én beteszem a pénzemet a brókerházba vagy mondjuk bitcoinnal kereskedek vagy egyszerüen csak a bankba teszem a pénzemet, ahol nagyobb a kamat, mint az infláció, akkor az végtére rosszat tesz vaalkinek? Én úgy gondolom igen, hiszen valakinek meg kell dolgoznia azért az áruért, amit én abból a pénzből veszek, amiért nem dolgoztam.2016. okt. 20. 15:59
1/65 anonim válasza:
A bankok és a brókerek sem szívességből dolgoznak. Megforgatják a kis pénzed aztán kiveszik a saját szeletüket.
2/65 A kérdező kommentje:
Te még a kérdést se érted.
2016. okt. 20. 16:22
3/65 anonim válasza:
Nem feltétlenül igaz ez. Tegyük föl, hogy van egy tehenészeted. Ott van 100 tehened és 10 dolgozód. Ha van egy rakat pénzed, befektethetsz, és veszel még 400 tehenet, valamint egy korszerű gépet. Ekkor a termelésed ötszörösére nő. Továbbra is 10 munkásod van, de a gépnek köszönhetően az ő termelékenységük is megnő, így megduplázod a fizetésüket. Neked kb 2,5-szeresre nő a bevételed, nekik 2-szeresre. Ezzel legfeljebb a szomszád tehenézete jár rosszul, ameddig meg nem csinálja ő is a hasonló beruházásokat.
Tehát végső soron a pénzed értéket teremtett, aminek persze te leszel a tulajdonosa.
4/65 A kérdező kommentje:
Ebben teljesen igazad van, de én most a teljesen munka nélkül szerzett gazdagságra gondolok. Tehát a te példádban is én termelem a tejet, csak nem közvetlenül a kezemmel, hanem géppel.
2016. okt. 20. 16:41
5/65 anonim válasza:
Szerintem a bank a te pénzedből adhat hitelt vagy munkát. Amivel valakinek nyilván dolgoznia kell de ő is élvezi a pénzed. Legalábbis elméletben. A bank is lehet tulajdonosa részvényese hoteleknek stb. tehát a pénzed ott megforgatja és akkor abból kapsz vissza. Gyakorlatilag te segíted őt hogy tudjon vállalkozni ő meg cserébe minimális kamatot ad. Persze ez csak részben igaz mert valódi fedezete nincs a bankoknak. Ha részvényes vagy akkor is segítesz a munkavállalónak a vétellel hogy legyen munkája és cserébe megkapod a minimális kamatot. Legalábbis én így gondolom. Kéz kezet fog.
6/65 anonim válasza:
Akkor nézzük így: nekem van tehenészetem, neked pénzed. Te berakod a bankba, én kölcsönt veszek fel. A kölcsönből korszerűsítem a tehenészetem, így realizálok háromszoros profitot. A munkások bérét is emelem, a kölcsönt is visszafizetem kamatostul, hiszen a befektetésnek hála nem okoz problémát a visszafizetés. Te pedig megkapod a kamatodat. Nézhetjük úgy is, hogy én dolgoztam, és te a semmire kaptál pénzt, de én a te pénzed nélkül nem tudnék háromszor annyit keresni. Tehát én is jól jártam, sőt az is előfordulhat, hogy én is, és a bank is jobban jár a végén, mint te.
7/65 A kérdező kommentje:
Köszönöm, már értem hogyan működik a dolog. Viszont végtére a tehenészet munkásai több tejet termelnek sokkal, viszont nem kapnak arányosan ennyivel több fizetést. Mert hozzám fog kerülni, ami őket illetné.
2016. okt. 20. 17:06
8/65 anonim válasza:
Ha a társadalom az erőforrásai legoptimálisabb felhasználásával megtermelné a maximum lehetséges jövedelmet, akkor lehetne így, de nem így van.
9/65 anonim válasza:
Miért illetvé a többletbevétel a munkásaidat? Ők ugyan annyit dolgoznak, mint eddig, de a te pénzednek köszönhetően hatékonyabbak lettek. A te pénzed nélkül még rosszabbul járnának. Cserébe ha bedől az üzlet, csak te viseled a károkat, ők egyszerűen elmennek máshoz dolgozni.
10/65 A kérdező kommentje:
Ezt nem értem, melyik esetre vonatkozik ez?
2016. okt. 20. 17:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!