Miért jó az, hogy mindenki szavazhat?
“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'”
― Isaac Asimov
1.: Pont az ilyenek miatt tettem ki a kérdést, mint te. És nem, nem a szélsőjobbal van a bajom, hanem az érdemi vita hiányával.
2.: Miért lenne igazságos és helyes? Magyarázd el!
Az alapvető szabadsához hozzátartozik, hogy te irányítod az életed (képviselőkön keresztül). Ha téged nem képvisel senki, akkor durván korlátoznak a szabadságodban. Ezért jó.
(Más kérdés, hogy ez hogy működik a gyakorlatban.)
"Az alapvető szabadsához hozzátartozik, hogy te irányítod az életed"
... és másokét is sajnos. Nemhiszem, hogy minden szabadságjognak alapvetőnek kellene lennie. Ezeket állampolgári vizsgához és jogosítványhoz kellene kötni. Vagyis meg kellene győznöd a társadalmat arról, hogy alkalmas vagy a társas együttélésre egy technológiai civilizációban. A vadállatokat is eltávolítják a városokból, nehogy kárt okozzanak az embereknek. Autót se vezethet mindenki, csak aki alkalmas rá. Be kell látni, hogy nem mindenki alkalmas arra, hogy szavazzon.
Ez nagyon messzire vezető vita és túlságosan elméleti. Egyszerűen nem zárhatsz ki embereket a rendszerből, csak mert nem tartod alkalmasnak. A 180-as IQ-jú emberhez képest mi átlagemberek is buták vagyunk. A politológushoz képest mindenki más szakbarbár.
Szélsőséges következtetés, de a végén ebből lesz a durva diktatúra, amikor az "én jobban tudom" elv felülírja az emberiességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!