Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy a magyar...

Miért van az, hogy a magyar közvélemény elnéző a szlovák történelemhamisítás felé, miközben a románok dákoromán-hazugságát egyöntetűen elítéli?

Figyelt kérdés

A románok dákoromán elméletét pártállástól függetlenül minden magyar elítéli és visszautasítja a történészekkel együtt, ebben szerencsére nincs vita közöttünk, nincs széthúzás. Még Kádár-rendszerben is nyíltan fel lehetett lépni a román történelemhamisítás ellen.

A szlovákok meséit a "hatalmas" Nagymorva Birodalomról, meg a Kárpát-medencei "fejlett" szlávokról, akiket a "barbár" magyarok leigáztak, ugyanakkor csak ímmel-ámmal ítéljük el, sokak szerint lényegében igaz is, még a történészek is megosztottak ebben a kérdésben.

Mi ez a különbségtétel?

Vagy Erdély elvesztése egyszerűen jobban fáj, mint a Felvidéké?

Miért?

2012. jún. 19. 22:03
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
71%

,,Ez a dákó román elmélet vagy mi semmivel sem különb mint a magyarok szkíta, hun birodalom meg egyéb őselmélete."

Hát persze, Attila kitalált személy volt, a perzsák, a rómaiak, a görögök meg magukkal hadakoztak annak idején.

2012. jún. 20. 09:22
 12/39 anonim ***** válasza:
100%
De miért akarja minden nemzet kézzel-lábbal bizonygatni, hogy milyen fenenagy hatalom volt a múltban? Most nekem mennyivel jobb, ha kiderül, hogy fél Európát kinyírtuk annak idején, vagy ha az derül ki, hogy csak egy jámbor nomád pásztortörzs voltunk és annyi?
2012. jún. 20. 09:32
 13/39 anonim ***** válasza:

Nekem erről az angol wikiről sem a bizonytalanság jött át. Sőt, rögtön az első mondatban kijelenti, ami itt lényeges: "can be traced back to the region’s Romanized inhabitants living within the Roman Empire". Utána a nyelv eredetét foglalja össze, majd megemlíti, hogy politikai vita volt a dákoromán elméletről a Monarchiával (osztrák-magyar) a XIX. században.

A többi elmélet is helyet kap, 3 bekezdésben, de az oldal 95%-a mindenféle történelmi forrás (legalábbis annak látszik, nagyon nem nézegettem őket).

2012. jún. 20. 10:40
 14/39 anonim ***** válasza:

Az angol wiki is ezt állítja:

"The ‘immigrationist theory’[5] or the ‘theory of moving continuity’[2] (in Romanian scholarship, ‘Roesler’s theory’)[7], supported by many scholars,[8] especially Hungarians,..."

"especially Hungarians", itt a lényeg

2012. jún. 20. 11:57
 15/39 anonim ***** válasza:
100%
A wikibe amúgy BÁRKI beleszerkeszthet, nem is értem, hogy lehet ilyen forrásra hivatkozni.
2012. jún. 20. 12:00
 16/39 anonim ***** válasza:
Ez is igaz, én nem is arra utaltam az első hozzászólásomban, hanem a komolyabb szakirodalomra. Nem vagyok a kérdés szakértője, de egyetemista koromban egyszer utánanéztem könyvárban a témának és meglepődve tapasztaltam, hogy lényegében mindegyik angol nyelvű könyv vagy cikk a kontinuitás álláspontotját hozza le, mint általánosan elfogadottat.
2012. jún. 20. 12:06
 17/39 hollófernyiges ***** válasza:
100%

"A wikibe amúgy BÁRKI beleszerkeszthet"

És bárki kijavíthatja amit beleszerkesztettek. Most mennyivel jobb mondjuk a Magyar Történeti Hírharsonára hivatkozni, amit külföldön senki sem olvas?

2012. jún. 20. 12:35
 18/39 A kérdező kommentje:

Még Kristó Gyula, a híres középkortörténészünk is olyan könyvet jelentetett meg a honfoglalásról, amely teljesen arra épült, hogy a barbár magyarok durván leigázták az itteni földművelő szlávokat, a magyarok még a földművelést is tőlük tanulták.

A dákoromán mítosznak ugyanakkor ő is nekiment.

2012. jún. 20. 13:58
 19/39 anonim ***** válasza:
60%
Én nem tapasztaltam volna hogy elítélik a dákoromán elméletet. Mindkettő ostoba hazugság. A magyar nép az egyetlen nép amely jogosult a Kárpát-medencére fejlett kultúrája és történelmi joga miatt. Az ilyen primitív szláv népek vagy a románok elfognak tűnni a történelem süllyesztőjében hiszen a cigányok szintjén állnak mind történelmileg és kulturálisan is.
2012. jún. 20. 14:09
 20/39 anonim ***** válasza:
36%

"Hát persze, Attila kitalált személy volt, a perzsák, a rómaiak, a görögök meg magukkal hadakoztak annak idején.

"

Szerinted a magyarok hunok?

2012. jún. 20. 17:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!